Stirrar du dig blind på vågen? Enligt en ny studie från Finland sätter många en målvikt som är orealistisk. Det skapar ofta en ond spiral.
1 av 2: Stirrar du dig blind på vågen? Enligt en ny studie från Finland sätter många en målvikt som är orealistisk. Det skapar ofta en ond spiral. Foto: iStock
<p><br></p>
2 av 2: <p><br></p> Foto: iStock

Ny studie: Idealvikt stjälper snarare än hjälper

Har du en målvikt? Då bör du kanske tänka om.

Enligt en ny studie från Helsingfors universitet är det dåligt i det långa perspektivet.

– Folk tenderar att sätta orealistiska idealvikter, säger forskaren Ulla Kärkkäinen.

Forskaren och nutritionisten Ulla Kärkkäinen har tillsammans med sina kollegor på Helsingfors universitet gjort en studie med 5 900 unga kvinnor och män. Deltagarna har svarat på frågor om sin vikt och sin idealvikt när de var 24 år gamla och sedan när de var 34 år.

De allra flesta 24-åriga kvinnorna och nära hälften av männen i samma ålder vill väga mindre än de gör.

Ett decennium senare har bara en av fem kvinnor och en av sju män nått viktmålet.

– Folk tenderar att sätta orealistiska idealvikter, men det hjälper dem inte att gå ner i vikt i det långa loppet, säger Kärkkäinen och fortsätter:s

– I synnerhet bland kvinnor, tenderar idealvikten att vara betydligt lägre än en hälsosam vikt, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 5 steg – så hittar du just din lyckovikt

Gå ner i vikt? Sätt realistiska mål

De flesta deltagarna var missnöjda med sin vikt när de var 24. I snitt vägde kvinnorna 61.1 och uppgav att de helst skulle vilja väga 3,9 kilo mindre. Männen var mer realistiska, men ville ändå gå ner i snitt 1,2 kilo.

– Eftersom våra gener är en viktig faktor när det kommer till vikten och vår livsmiljö uppmuntrar viktökning, är viktkontroll och viktminskning ofta en utmaning, säger Ulla Kärkkäinen.

Slutsatsen i studien, som är en del i en större studie (FinnTwin 16) är att ett vi borde främja hälsosamma kroppsideal.

– Tidigare forskning har visat att ett missnöje med vikten gör att många vill banta, vilket i sin tur gör personerna mer benägna att gå upp i vikt på lång sikt. För att undvika denna skadliga kedja av händelser, är det viktigt att främja en positiv kroppsuppfattning och att kommunicera mer realistiska viktideal, säger Kärkkäinen.

LÄS OCKSÅ: Bianca Kronlöf: "Jag slängde vågen och har aldrig mått så bra"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!