Fler och fler blir överviktiga. Håller trenden i sig kommer var femte människa vara överviktig 2045.
1 av 2: Fler och fler blir överviktiga. Håller trenden i sig kommer var femte människa vara överviktig 2045. Foto: Shutterstock
"De här siffrorna betonar den svindlande utmaning som världen står inför i framtiden när det gäller antalet som är överviktiga eller är typ 2-diabetiker, eller båda", säger Alan Moses vid det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom studien.
2 av 2: "De här siffrorna betonar den svindlande utmaning som världen står inför i framtiden när det gäller antalet som är överviktiga eller är typ 2-diabetiker, eller båda", säger Alan Moses vid det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom studien. Foto: Shutterstock

Ny studie: Fetman väntas öka dramatiskt

Om 27 år kommer mer än var femte människa i världen att vara fet, enligt en ny rapport.

– Kostnaderna för ländernas sjukvård kommer att bli enorma, säger forskaren Alan Moses.

Om trenden håller i sig kommer 22 procent av jordens befolkning att vara överviktig år 2045, enligt studien, jämfört med 14 procent 2017.

Var åttonde kommer att ha typ 2-diabetes, jämfört med var elfte 2017, enligt studien som presenteras vid den europeiska fetmakongressen i Wien. Sjukdomen drabbar ofta vuxna som en följd av övervikt.

– De här siffrorna betonar den svindlande utmaning som världen står inför i framtiden när det gäller antalet som är överviktiga eller är typ 2-diabetiker, eller båda, säger Alan Moses vid det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom studien.

I USA uppskattar forskarna att fetman kommer att öka från 39 procent av befolkningen 2017 till 55 procent 2045, och diabetes från 14 till 18 procent.

LÄS OCKSÅ: Halva Sverige har övervikt eller fetma 

Krävs "aggressiva och koordinerade insatser"

I Storbritannien tros fetman öka från 32 till 48 procent, och antalet diabetessjuka från 10,2 till 12,6 procent.

Moses och hans medarbetare har arbetat utifrån uppgifter från alla världens länder som de fått via världshälsoorganisationen WHO. Forskarna har analyserat utvecklingen i länderna för att kunna göra uppskattningar inför framtiden.

Enligt forskarna behövs "aggressiva och koordinerade insatser" för att vända trenden.

Moses säger att varje land måste arbeta på den bästa strategin för sin befolkning.

– Alla länder är olika utifrån unik genetik och sociala och miljömässiga förutsättningar. Därför finns ingen universallösning som kommer att fungera överallt.

Forskningsresultaten har inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift men granskades inför kongressen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!