Efter operationen förändrades Malins liv.
Som mest vägde hon 105 kilo.
1 AV 2
Efter operationen förändrades Malins liv.
Foto: Kristian Pohl
2 AV 2
Som mest vägde hon 105 kilo.
Foto: Privatbild / Privat

Mona förändrade livet med en gastric bypass: ”Jag känner mig normal”

Efter många års viktproblem hade Mona fått nog. Hon ville ha en förändring och tog beslutet att göra en fetmaoperation. 

Resultatet: en rejäl viktminskning och bättre hälsa.

Eva Gussarsson

Mona Lundgren har gått upp och ner i vikt sedan hon var 25. Innan dess var hon väldigt smal. Sedan hände det saker, säger hon. Hon skilde sig, tröståt, jobbade mycket, hatade att träna.

Hon åt helt enkelt upp sig – och bantade. Åt upp sig igen.

Till slut hade hon fått nog. Och för nio år sedan gjorde hon en gastric bypass-operation, vilket innebär att större delen av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas ur.

Ett beslut föranlett av ett antal års bantningar, berättar hon.

– Jag hade läst om det och kände att det här ville jag göra.

ANNONS: Enkla övningar för dig som vill gå ner i vikt! Boka gratis hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Bantningen fungerade inte i längden

Hon gick då på Viktväktarna, hade gjort det flera gånger och tyckte att det var det enda som fungerat bra.

– Men för mig fungerade det ändå inte i längden.

Mona tog kontakt med sin husläkare som skrev en remiss, hon kom till St Göran och fick träffa en medicinläkare. Det visade sig att hennes BMI egentligen låg på gränsen, men när hon berättat om sin bantningshistoria och om sin släkts hjärtproblem, så blev hon ändå godkänd för operation.

– Jag låg också på gränsen för diabetes typ 2, läkaren sa att om jag fortsatt gå upp, skulle jag få det.

Mona Lundgren

Ålder: 54 år.

Bor: Bromma, Stockholm.

Familj: Maken, två döttrar, 16 och 28 år. 

Gör: Driver bloggen MonasUniversum.

Viktmetod: Gastric bypass.

Vikt före: 105 kg. 

Vikt efter: 65 kg

Efter beskedet tog det exakt ett år tills hon fick tid till operation. Då hade Mona redan gått ner lite med hjälp av Viktväktarna. Men när hon väl fick veta att operationen skulle blev av, då blev hon så uppskrämd av att alla sa att nu var det slut med all god mat, att hon började äta.

– Efter första besöket hos kirurgen gick jag upp 10 kilo på två månader. Alla sa att ”ditt liv kommer att ta slut, du kommer att ångra dig”. Jag var så säker på att mitt matliv skulle ta slut!

LÄS OCKSÅ: Gå ner i vikt? 3 knep för en hälsosam livsstil 

Genomförde en gastric bypass

Det gjorde det nu inte. Operationen gick jättebra och efteråt var Mona noga med att följa alla direktiv. Jättenoga, säger hon och menar att det är en anledning till att hon mått så bra som hon gjort.

I början kunde hon äta det mesta, men för två år sedan började hon få problem med gluten. Något hon hört är rätt vanligt för gastric bypass-patienter.

– Men jag är så lycklig över att jag fortfarande kan äta nästan allt – bara inte så mycket.

Hon rasade också i vikt. Under ett år gick hon ner 43 kilo.

– Jag har säkert gått upp ett par kilo nu, jag har slutat använda våg. Men nu har jag en normalvikt. Jag är inte smal, men jag känner mig normal och trivs.

– Och jag uppfattar när jag blir mätt, känner det direkt. Förut åt jag inte ordentligt. Nu ska jag äta något varannan timme. Tre mål om dagen plus tre mellanmål. Jag slarvar lite ibland, men då får jag ont i magen när jag sedan äter.

Kan leda till magvärk

Det problem som gastric bypassopererade kan drabbas av är dumpningar. Eller med andra ord rejäl magvärk om man äter fel. Mona får ont dels om hon äter för mycket fett. Dels får hon sockerdump, säger hon.

– Jag får hjärtklappning, skakar, mår jättedåligt – och somnar.

Plus & minus med gastric bypass

PLUS:

Effektiv och snabb viktnedgång. 

Bättre självkänsla.

Mer ork.

Ökad livskvalitet generellt.

MINUS:

Det är en stor mental omställning. Många med matmissbruk byter ut det mot annat missbruk. Man kan behöva stöd för att hantera förändringen.

Du behöver vara noga med vad du äter och med att äta regelbundet.

Precis som många som gått ner mycket i vikt syns det också på kroppen att hon tappat så många kilon.

– Min mage har klarat sig helt okej, ser ut som vilken tvåbarnsmammas mage som helst. Och jag har sladdriga ben, men det orkar jag inte bry mig om. Däremot fick jag väldigt mycket gäddhäng och det har jag opererat. Och så var halsen inte så snygg, det opererade jag i höstas.

LÄS OCKSÅ: Vilken diet passar dig bäst? Testa här! 

Önskar att fler fick stöd efter operationen

Men visst har det varit värt det!

– Jag åkte direkt hem efter operationen och delade upp alla mina kläder i garderoben i storlekar. Sedan gav jag bort efter hand som jag gick ner. Kläder är en jättegrej, det blev så mycket roligare! Men framför allt orkade jag så mycket mer. Den där känslan när jag första gången kunde stå och dra på mig en strumpa och inte längre behövde sätta mig mer, då insåg jag hur stor jag hade varit.

Den största nackdelen med operationen tycker hon var omställningen mentalt. Den var otroligt jobbig, säger Mona, och menar att det borde vara möjligt att få prata med en psykolog eller terapeut efter operationen, inte bara en dietist.

– Folk förändras. Många skiljer sig. Och många byter matmissbruk mot alkoholmissbruk, det är inte ovanligt. Man kan verkligen behöva stöd efter en sådan här operation.

LÄS MER:

Marcela, 37: ”Jag kan äta vad jag vill”