CHRISTER SILVER HOLMBERG, 42, MARTIN WAHLSTRÖM, 36, ANDREAS EVBÄCK, 34, PÄR JOHANSSON, 31, säger alla att de har hittat hem i sin nya diet.
CHRISTER SILVER HOLMBERG, 42, MARTIN WAHLSTRÖM, 36, ANDREAS EVBÄCK, 34, PÄR JOHANSSON, 31, säger alla att de har hittat hem i sin nya diet.

LCHF: "Så här blev vi proffs och här är våra tips"<br />

Män har oftast enklare att gå ner i vikt.

De här fyra männen har tillsammans tappat 77 kilo - och fått ett rikare liv på kuppen.

Här är deras bästa råd.

CHRISTER SILVER HOLMBERG, 42: "Det är lyx att äta LCHF"

Hur äter du en vanlig dag?

- Till frukost brukar det bli turkisk yoghurt och ägg med majonnäs. Till lunch kan det vara någon köttfärsgratäng med grädde, ost och bacon. Till middag äter jag ofta omelett.

Varför började du äta LCHF?

- För att stödja min fru i hennes viktkamp. När jag först hörde talas om LCHF tänkte jag att det lät för bra för att vara sant. Vi började i maj och sedan dess har jag tappat 12 centimeter i midjan och lika många kilo. Jag hade egentligen inga förhoppningar, jag tyckte att jag hade en bra trivselvikt trots att jag var överviktig om man går efter BMI-tabeller.

- Att äta LCHF var inte så krångligt som jag trodde, jag trodde att man skulle behöva vara väldigt strikt för att få resultat.

Hur har LCHF påverkat ditt liv?

- Förutom att jag har gått ner i vikt har jag också blivit gladare. Det har också gått bra för min fru, det är lättare när vi är två som äter så här.

- Jag kommer att fortsätta äta LCHF men tycker inte det är ett problem om man fuskar då och då.

Vilka är dina mål med kosten?

- Grundmålet är att gå ner lite till och sedan hålla vikten. Sedan mår jag mycket bättre nu. Jag vill äta LCHF för att det är god mat. Jag älskar kött och det är skönt att få äta allt det där som andra hela tiden sagt är onyttigt. Att få äta grädde och smör, det är ett lyxliv.

- Även om det kan dofta gott från pizzerian så vill jag inte falla tillbaka dit igen.

Vilka reaktioner fick du när du började med LCHF?

- Blandat, vissa trodde inte det skulle funka och blev nog förvånade när det gjorde det. Men många är positiva också.

 

 

MARTIN WAHLSTRÖM, 36: "LCHF har blivit en del av mig"

Hur äter du en vanlig dag?

- Nu för tiden äter jag färre gånger på en dag, enligt periodisk fasta. Till lunch blir det kyckling eller kött av något slag med en grönsak till, kanske vitkål. Sedan äter jag en liknande måltid på kvällen.

- Jag tänker inte så mycket på vad jag äter utan brukar välja kyckling eller kött, någon grönsak och smör eller bearnaisesås.

Varför började du äta LCHF?

- Jag började med LCHF för att gå att ner i vikt, för två år sedan. Men jag märkte snabbt fördelarna det hade för hälsan. Nu trivs jag med min vikt men mår bättre av att utesluta kolhydrater och därför har jag fortsatt.

- Jag gick ner 15 kilo på bara några månader och sedan dess har jag experimenterat ganska mycket med min kost och gör det fortfarande. Jag tror inte att jag har landat i den ultimata kosthållningen än även om jag mår bra på alla sätt.

Hur har LCHF påverkat ditt liv?

- Mitt liv har förändrats totalt sedan jag började med LCHF. Jag har lärt känna många människor genom Instagram och min blogg. Sedan har jag fått mycket bättre självförtroende och självkänsla. Det är inte bara ett sätt att äta utan något mer. LCHF har blivit en del av mig.

Vilka är dina mål med kosten?

- Jag vill gärna ha en snygg kropp med mycket muskler. När jag pratar med personliga tränare tycker de att jag ska äta mer kolhydrater men jag håller en bra vikt på LCHF. Mitt nästa projekt är att se om jag kan bli riktigt rippad, få fram muskelkonturerna. Då behöver jag nog ligga på ett energiunderskott. Långsiktigt vill jag hålla vikten, vara smal och fräsch.

Vilka reaktioner fick du när du började med LCHF?

- Min observation är att jag som kille inte behöver oroa mig så mycket för sådant, tjejer får försvara sin kost mycket mer. Mina kompisar skojar ibland om LCHF men det är på ett roligt sätt.

 

 

ANDREAS EVBÄCK, 34: "Jag har hittat hem"

Hur äter du en vanlig dag?

- Min frukost består oftast av ägg i någon form, till lunch äter jag en köttbit och lite sallad. Vad och när jag äter beror lite på hur hungrig jag är, jag har inget fast schema utan äter när jag är hungrig. Middagen brukar bli samma som lunchen. Kött, kyckling, bacon eller korv med grönsaker till.

Varför började du äta LCHF?

- Jag började för sex månader sedan för att jag var överviktig. Många runtomkring mig hade provat och gått ner i vikt. Själv trodde jag att jag skulle få världens magkatarr av att äta så mycket fett men det blev precis tvärtom. Jag märkte resultat snabbt och då blev det inte så svårt att leva efter det.

- Nu har jag gått ner 25 kilo och LCHF är mer av en livsstil. Jag tränar ganska mycket och äter mer liberalt nu än i början.

Hur har LCHF påverkat ditt liv?

- Det är som natt och dag! Jag började löpträna i samma veva som jag började med LCHF och hade fruktansvärt dålig kondition.

- Nu kan jag springa en mil utan större problem. Tidigare var jag jättekänslig för blodsockersvängningar och blev på tråkigt humör om jag var hungrig.

Vilka är dina mål med kosten?

- Målet nu är att fortsätta må bra och det känns inte som en uppoffring att äta LCHF. Jag mår mycket bättre på alla sätt så att byta tillbaka känns inte aktuellt.

- Jag trodde att det skulle vara en bantningskur men har verkligen hittat hem.

Vilka reaktioner fick du när du började med LCHF?

- Det fanns vissa som undrade hur länge jag skulle hålla på med den där dieten. Nu kan alla se att jag mår mycket bättre och då är de flesta positiva.

 

 

PÄR JOHANSSON, 31: "Min träning funkar extremt bra"

Hur äter du en vanlig dag?

- Det senaste halvåret har jag ätit enligt periodisk fasta ett par dagar i veckan och börjar då äta vid lunch med ägg, bacon, mycket smör och kokosfett.

- Eftersom jag tränar fyra gånger i veckan dricker jag lite aminosyror eller äter nötter på eftermiddagen. Sista målet blir klockan 20 och då kyckling eller nötkött med grönsaker och någon fet sås som majonnäs. Vissa dagar äter jag frukost.

Varför började du äta LCHF?

- Jag har varit glutenintolerant i tio års tid och var till en början ganska mager eftersom min kropp inte kunde ta upp näring ordentligt. Men sedan lade jag på mig mer vikt med åren. En kompis till mig som var påläst tipsade mig om LCHF och paleo. Nu har jag ätit så här i två år och gått ner 25 kilo.

Hur har LCHF påverkat ditt liv?

- Det har förändrat mitt liv helt och hållet, jag behöver inte må dåligt eller oroa mig för att gå upp i vikt. Dessutom går min träning extremt bra nu, jag har aldrig presterat så bra tidigare. Mitt fysiska sockerberoende är borta men det psykiska kan finnas där ibland.

- I början åt jag väldigt strikt men jag har alltid unnat mig lite vin, jordgubbar eller choklad.

Vilka är dina mål med kosten?

- Mina mål handlar mer om träning nu när LCHF har blivit min livsstil. Jag kommer aldrig att börja äta som jag gjorde tidigare och eftersom jag ändå inte tål gluten är denna kost mycket bättre för mig.

- Jag blir mätt varje gång jag äter och slipper glutenfria halvfabrikat som är proppade med e-ämnen.

Vilka reaktioner fick du när du började med LCHF?

- Jag har fått väldigt positiva reaktioner även om de flesta creddar min träning för min viktnedgång trots det är kosten som ligger bakom.

- I början fanns det en del fördomar mot min kost men när jag började gå ner i vikt var många väldigt positiva.

Christer Silver Holmberg

Ålder: 42.

Familj: Fru, två barn och ett bonusbarn.

Gör: Rörinspektör.

Bor: Tumba.

Christers favoritfrukost

"Turkisk yoghurt med

grädde och frysta hallon. Fast kokta ägg med majonnäs skulle jag kunna leva på i flera dagar om det behövdes."

Christers bästa tips till LCHF-rookien

1. Bestäm dig för att ge det en chans på riktigt.

2. Stirra dig inte blind på att du ska vara nyttig, ät det du tycker är gott.

3. Ha stöd från någon nära.

Martin Wahlström

Ålder: 36.

Familj: Sambo Susann, två döttrar. Tre bonusbarn.

Gör: Handledare på HBV-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Bor: Färjestaden.

Martins favoritfrukost

"Jag är svag för smetana och tycker om att göra en smoothie på smetana, frysta hallon och sötströ de gånger jag äter frukost".

Martins bästa tips till LCHF-rookien

1. Låt kosten göra jobbet, lusten till att träna kommer med tiden.

2. Testa vad som funkar för dig, hitta ett sätt att äta som du själv gillar.

3. Till en början kan det vara en bra idé att äta strikt LCHF. Det är så lätt att hamna i fällor.

Andreas Evbäck

Ålder: 34.

Familj: Gift, två barn.

Gör: Sjuksköterska.

Bor: Höör.

Andreas favoritfrukost

"Det blir något med ägg. Kokta ägg som jag mosar med en gaffel och blandar med smör."

Andreas bästa tips till LCHF- rookien

1. Fuska inte över huvud taget. Bestäm dig och gör inga avsteg.

2. Träna samtidigt som du äter LCHF. Det ger snabbare resultat.

3. Försök hålla nere på kolhydraterna så mycket det bara går i början. Det blir en kickstart för kroppen. Du kan vara mer liberal längre fram.

Pär Johansson

Ålder: 31.

Familj: Flickvän.

Gör: Student.

Bor: Växjö.

Pärs favoritfrukost

"När jag äter frukost blir det ofta ostbröd med färskost och kaffe."

Pärs bästa tips till LCHF- rookien

1. Var inte för hård mot dig själv, det kan ta ett tag innan du märker resultat.

2. Sätt upp en ram för vad som är okej att äta enligt LCHF men förlora inte konceptet genom att börja räkna på kolhydraterna för mycket.

3. Fota dig själv en gång i veckan för att se förändringen. Jag struntade i vågen och använde bara bilderna och måttband.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande