"I början var jag förbannad över att ingen sagt att detta funkar" säger Lenny som har gått ner 50 kilo med LCHF.
Före-bild. När Lenny var 50 kilo tyngre.
För två år sedan var Sara inaktiv och överviktig. I maj ska hon springa Göteborgsvarvet.
Vid starten vägde Sara 95 kilo.
"Jag märker mer och mer vad jag mår bra av" säger Sara Rosengren som gått ner 37 kilo med sin nya livsstil.
Före-bild. Tidigare vägde Sara 130 kilo.
1 AV 6
"I början var jag förbannad över att ingen sagt att detta funkar" säger Lenny som har gått ner 50 kilo med LCHF.
Foto: Christian Örnberg
2 AV 6
Före-bild. När Lenny var 50 kilo tyngre.
3 AV 6
För två år sedan var Sara inaktiv och överviktig. I maj ska hon springa Göteborgsvarvet.
Foto: Christian Örnberg
4 AV 6
Vid starten vägde Sara 95 kilo.
5 AV 6
"Jag märker mer och mer vad jag mår bra av" säger Sara Rosengren som gått ner 37 kilo med sin nya livsstil.
Foto: Christian Örnberg
6 AV 6
Före-bild. Tidigare vägde Sara 130 kilo.

LCHF – vi har gått ner 117 kilo tillsammans

LCHF. Hur behåller man sin nya vikt efter ett stort viktras? 

Vi har pratat med tre personer som helt har bytt livsstil: Sara Odhnoff, 21, Sara Rosengren, 37, och Lenny Jivenius, 37. Tillsammans har de gått ner 117 kilo. Här berättar de hur de har lyckades stabilisera sin målvikt. 

Sara Odhnoff, 21, äter LCHF: "Jag har blivit mer självsäker"

Under hela sin uppväxt var Sara Odhnoff, 21, överviktig. Men när hon började med LCHF rasade hon i vikt. På drygt ett halvår gick hon ner 30 kilo. Men största vinsten är en ny självkänsla.

– Jag har blivit mer öppen och självsäker.

Redan som barn fick Sara Odhnoff, 21, rådet att äta mindre och röra mer på sig för att bli av med övervikten. Men det funkade aldrig för henne. Under gymnasiet gav hon helt upp tanken på att bli av med extrakilona.

Samtidigt mådde hon inte bra av vara överviktig, det påverkade också hennes sätt att vara. Till exempel ville hon helst dölja sin kropp i rymliga klänningar på sommaren.

– Jag var väldigt tillbakadragen, hade låg självkänsla och dåligt självförtroende, säger Sara.

Foto: Christian Örnberg

Följe LCHF-menyer

På våren 2013 såg hon att en bekant på facebook hade gått ner tio kilo med hjälp av Katrin Zytomierskas LCHF-bok "Dags att bli smal!".

– Jag tänkte att om det funkar för henne kanske det funkar för mig. Jag följde veckomenyerna, det var god mat, jag blev mätt och gick ändå ner i vikt.

Samtidigt läste hon på för att förstå exakt hur LCHF funkade och i samma veva började hon också träna.

Vid starten vägde Sara 95 kilo. Målet var att gå ner till 65 kilo. Det målet nådde hon redan drygt ett halvår senare.

– Men jag kände bara "och nu då?" Vikten var något jag kämpat med så länge. Hur lever man ett liv där man bara mår bra?

Enkelt att hitta god mat

Då insåg hon att hon behövde en ny strategi, både för att hålla vikten och fortsätta må så bra som hon gjorde.

– Jag var tvungen att lägga om fokus och hitta en balans. För efterhand märkte jag att jag gick inte bara ner i vikt, jag mådde bra också. Jag tror det är enkelt att fastna i mål kring vikten, klädstorlek eller träning, men jag ville ha fokus på välmående.

För Sara innebär det generellt att äta mat som hon mår bra av och som är god. Med LCHF tycker hon att det är enkelt, hon tycker det är lätt att variera sig och tror att de flesta kan hitta mat som de gillar.

Hitta roliga träningsformer

Hon tycker också att det är viktigt att hitta träningsformer som är roliga. Hon upplever att träningen gör att hon känner sig fri i sin kropp. Träningen gör också henne motiverad till att äta bra.

Själv tyckte hon att passen på gymmet var så roliga att hon även utbildade sig till instruktör inom Body pump.

– Som instruktör ger jag energi men får tillbaka det plus mycket glädje av deltagarna.

Glöm inte vännerna

Men hon påpekar också att det är viktigt att göra annat som man mår bra av.

– Det är lika viktigt att fortsätta ha ett socialt liv. Man kan behöva släppa lite på tankarna kring och planeringen av maten och gå ut och äta med familj och vänner.

Numera ser hon inte LCHF som en diet, utan som en livsstil. Hon kan absolut göra undantag då hon äter sådant som inte ingår i kosten, men hon ser det inte som fusk utan ett medvetet val i så fall.

När Sara började med LCHF skapade hon ett instagram-konto för att ha som matdagbok för sig själv. Men hennes konto har blivit väldigt populärt, nu har hon över 11 000 följare.

– Tänk att jag som tyckte det var jobbigt att träffa nya människor nu lägger upp bilder från mitt liv, mina motgångar och medgångar för elvatusen personer.

Förutom att jobba som instruktör, arbetar Sara också som receptionist och bartender. Tre väldigt sociala jobb där man träffar nya människor hela tiden.

– Successivt kommer den bilden i fatt en, att man har blivit som en annan person. En av de största vinsterna är att jag inte längre är obekväm i min kropp, jag har blivit mer öppen och självsäker.

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att handla LCHF-smart

 

 

 

Sara Rosengren, 37, började med en liberal form av LCHF

 

För Sara Rosengren, 37, ledde godisstoppet till att hon hittade LCHF. Sedan började hon motionera. På mindre än ett år har hon gått ner 37 kilo. Nu hjälper träningen henne att hålla den nya livsstilen.

Foto: Christian Örnberg

– I maj förra året kände jag att nu är det slut med godis. Jag märkte att jag mådde mycket bättre och läste om LCHF. Det kan nog passa mig tänkte jag, säger Sara Rosengren som då vägde 130 kilo.

Hon började med en liberal form av LCHF, från början tog hon bara bort bröd och pasta. Ändå försvann kilona snabbt.

Tidigare hade hon ätit godis nästan varje dag och chips eller andra snacks flera kvällar i veckan. När hon försökte äta nyttigt blev det lättprodukter och sallader men utan att hon riktigt hade någon plan. Och hon föll alltid lätt tillbaka till godis och snacks.

– Jag kan göra avsteg nu också, men då är det planerat och jag vet att det bara är den gången. Jag har mer tanke och planering bakom det mesta.

"Lättare än jag trodde att äta LCHF"

Allt eftersom har Sara börjat äta mer strikt LCHF, just nu försöker hon hålla sig till max tio gram kolhydrater.

– Det är lättare än jag trodde att äta LCHF, men ändå en del planering. Det är svårare när man reser bort till exempel.

En skillnad är att hon numera inte måste äta frukost, hon håller sig mättare men har också mer ork.

– Nu kan jag hoppa över frukosten och gå och träna innan jag har ätit något. Det är konstigt att man kan ställa om så.

Viktigare emd träning

Träningen har fått allt större betydelse. Tidigare blev det bara kortare promenader med hunden Hubbe, men nu går hon till gymmet två till tre gånger i veckan och tar längre och raskare promenader.

Just nu tränar hon inför löploppet Malmömilen som hon ska springa tillsammans med sin mamma och bror i juni.

– För ett år sedan fanns det inte ens i min värld att jag skulle kunna genomföra något sådant. Det är bra att ha känslan av att det är skönt att röra på sig, det är helt ovant för mig och en stor förändring.

Sara känner att träningen hjälper henne att hålla balansen, det blir en positiv cirkel. Om hon äter bra orkar hon träna och om hon tränar vill hon äta bra.

Rent mentalt har hon än så länge inte riktigt landat i sin nya kropp. När hon ska handla kläder kan hon fortfarande ta för stora storlekar. Men hon tror att självbilden kommer att komma i kapp.

Gått ner 37 kilo med LCHF

Sara började med LCHF för att gå ner i vikt och hittills har 37 kilo försvunnit, i dag väger hon 93 kilo. Målet är att bli av med några kilo till, men numera är inte fokus bara på vågen. Under perioder har hon haft platåer när vikten stått stilla, då har andra hälsovinster motiverat henne att fortsätta.

– Jag började med LCHF för att gå ner i vikt, men det är mycket annat som har blivit bättre. Tidigare hade jag mycket migrän, ibland flera gånger i veckan. Nu kommer det ytterst sällan.

Sara hade också högt blodtryck som hon åt mediciner mot. Det behöver hon inte längre, blodtrycket har gått ner. Hon hade dessutom problem med magen, hon kunde få kramper och tvingas springa till toaletten. Nu är magen betydligt lugnare.

Eftersom hon mår så mycket bättre av LCHF är det lättare att se kosten som en livsstil.

– Jag vet hur dåligt jag mådde av hur jag åt tidigare, därför tror jag inte att jag någonsin kommer att gå tillbaka.

LÄS OCKSÅ: LCHF-metoden – guide för nybörjaren

 

 

Lenny Jivenius, 37: LCHF kan vi hålla på med resten av livet

 

För fyra år sedan vägde 37-åriga Lenny Jivenius 133 kilo och hade 40 i BMI. Han hade börjat fundera på att operera magsäcken för att bli av med övervikten.

– Jag var beredd att ge upp, säger Lenny.

Foto: Christian Örnberg

Lenny Jivenius hade testat allt för att gå ner i vikt, men inte lyckats.

Det verkade som om den enda lösningen var en operation som förminskade magsäcken. Men så hörde han talas om LCHF. Hans fru Caroline, som också ville gå ner i vikt, var skeptisk. Fast båda två bestämde sig för att testa. De började med att ta bort pasta, ris, bröd och socker. Trots att de inte åt så strikt LCHF kom resultaten snabbt och när de lärde sig mer om hur kosten funkar och blev striktare gick det ännu bättre.

– Nu känner jag verklig hunger och blir riktigt mätt. Blodsockret faller inte till botten som det kunde göra innan.

Rasade i vikt första året

Första året rasade Lenny i vikt, sedan har det gått långsammare. Men han har blivit av med hela 50 kilo, i dag väger han 83 kilo. Caroline vägde tidigare runt 100 kilo och har hittills gått ner runt 25 kilo. Hon har varit gravid och fött parets yngsta barn under åren med LCHF så nu hoppas hon kunna bli av med de sista kilona.

Lenny vill gärna också bli av med några kilo till men känner ändå att han har landat i sin nya kost och vikt.

– Det härliga är att man känner att det här kan vi hålla på med resten av livet. Vi tycker att maten är väldigt god, det gör det lätt att fortsätta.

Största skillnaden är att de äter mycket mer grönsaker och mycket mindre socker. När de vill unna sig något så blir det lite mörk choklad eller något glas rött vin. Annars är basvarorna kött, ägg, smör och rysk grönsaker.

"LCHF förbättrade livskvaliteten"

Lenny motiveras också till att fortsätta med LCHF av att se gamla bilder på sig själv som överviktig och av att han numera inte begränsar sig själv. Till exempel har han börjat följa med barnen när de ska bada på sommaren, det gjorde han inte innan.

– Den förbättrade livskvaliteten är tillräckligt för att man inte ska trilla in i gamla vanor.

Han har dessutom fått ork och energi till att träna, i oktober ska han springa ett halvmarathon. Lenny märker också att han delvis har ändrat sitt sätt att vara. Tidigare brukade han skämta om sin vikt, för att förekomma andra. Han tycker att han har fått en bättre självkänsla nu.

– Jag har alltid haft bra självförtroende och tagit för mig på jobbet. Men självkänslan var inte lika bra tidigare.

Även Caroline tycker att livskvaliteten har höjts.

– Jag har haft mycket migrän tidigare, den är helt borta. Samma sak med min pollenallergi. Jag har inte heller besvär av magkatarr och så länge jag äter strikt känner jag inte av mitt karpaltunnelsyndrom, säger hon.

Hälsovinsterna och en drastisk minskning av sockersuget gör att LCHF verkligen inte känns som en uppoffring för henne.

– Hade jag ätit som tidigare så hade jag nog inte orkat plugga och ta hand om tre barn de veckor som Lenny är i väg på jobb. Folk kan säga att "ni måste leva också", men det är ju det vi gör nu.

 

LÄS OCKSÅ: Johan gick ner 57 kilo med LCHF-metoden