ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kocken Patrik Rugolo, 43, gick ner femtio kilo

Publicerad 24 jan 2016 14.30
Hälsoliv>HÄLSA>VIKT
I sitt yrke som kock kämpar Patrik dagligen med suget efter bröd och pasta.

I sitt yrke som kock kämpar Patrik dagligen med suget efter bröd och pasta.

1/2

Foto: Robin Aron

<span>Patriks svaghet var inte socker i form av smågodis och kakor utan i stället snabba kolhydrater från bröd, pasta och pizza: &quot;Mjölet var min bästa vän&quot;. Med LCHF har han nu gått ner 50 kilo.<br></span>

Patriks svaghet var inte socker i form av smågodis och kakor utan i stället snabba kolhydrater från bröd, pasta och pizza: "Mjölet var min bästa vän". Med LCHF har han nu gått ner 50 kilo.

2/2

Foto: Robin Aron

När Patrik Rugolo insåg att han var sockerberoende föll allt på plats. Hans sug efter snabba kolhydrater hade lett till övervikt, högt blodtryck och huvudvärk.

– Jag kunde äta ett kilo pasta rakt upp och ner, säger han.

Den italienska kocken Patrik Rugolo hade aldrig kunnat gissa att LCHF skulle bli hans nya livsstil. Det var först när han gick en temakurs om socker hos beroendeexperten Bitten Jonsson som insåg att han stämde in på beskrivningen av en sockerberoende.

– Jag trodde att LCHF var en sekt men jag var ändå nyfiken på ett professionellt plan, som kock vill man så klart ha kunskap om hur maten man lagar påverkar de som äter den. Då vägde Patrik 135 kilo, hade högt blodtryck och led av huvudvärk nästan varje dag.

– När jag gick kursen fick jag en chock! Bitten Jonsson gick rakt på sak, hon sade att om jag inte redan var diabetiker så skulle jag snart bli. Det skrämde mig. Patriks svaghet var inte socker i form av smågodis och kakor utan i stället snabba kolhydrater från bröd, pasta och pizza.

LÄS MER: Vinn sockerkampen – en gång för alla

 "Jag kunde äta en hel brödlimpa eller ett kilo pasta"

– Mjölet var min bästa vän, jag kunde äta en hel brödlimpa eller ett kilo pasta rakt upp och ner. Tack vare kursen insåg jag att socker har varit min drog ända sedan jag var barn, det ledde så småningom till andra beroenden som cigaretter och alkohol.

Patrik uteslöt både socker och snabba kolhydrater ur sin kost redan efter första dagen på kursen.

– Jag fick en kick av att inte äta kolhydrater! Kilona började rasa och det hände nya saker med kroppen hela tiden. Min kropp behövde det, jag tror att förändringen kom i rätt tid. Ju längre jag var ifrån min drog desto bättre mådde jag. I dag, tre år senare, berättar Patrik att han inte längre saknar pasta men att bröd fortfarande kan trigga hans sockerberoende.

– Jag bakar bröd nästan varje dag i jobbet och det kan vara jättetufft. Jag brukar säga till mig själv att jag ska få äta bröd om fem minuter. På något sätt så stärker det mig att tänka så. Huvudvärken och övervikten är borta, i dag känner sig Patrik både pigg och frisk. Men den största skillnaden är psykisk.

– Innan kändes det som om jag var i en dimma, nu kan jag tänka klarare. Det är äntligen tyst i mitt huvud, det pågår inte längre en jakt efter drogen.

Så äter Patrik:

”Till frukost äter jag alltid turkisk yoghurt med en hemmagjord müsli på nötter och frön. Om jag är riktigt hungrig äter jag ett kokt ägg också. Till lunch och middag blir det kött eller fisk med mycket grönsaker. Jag har alltid tillgång till bra grönsaker i restaurangköket så jag försöker variera så mycket som möjligt. Jag dricker också mycket vatten”.

Patriks bästa tips:

”Mitt bästa tips är att ha tillit till den hjälp du får. Ett råd som Bitten Jonsson brukar ge och som jag tycker är bra är att man ska ge tiden tid”

 

TESTA DIG SJÄLV: Vilken LCHF-typ är du?

ANNONS