1 av 2
2 av 2

Kickstarta viktraset med en rensning av skafferiet

Du äter det du har hemma, svårare än så är det egentligen inte. 

Ta en ordentlig rensning av onyttigheterna i skafferiet och säkra upp din hälsosamma livsstil.

När suget sätter in är det lätt att dyka in i kyl, frys och skafferi och äta av det som finns där. Se till att fylla skåpen med mat som du mår bra av. 

– När man ska göra en förändring av sin livsstil är skafferiet ett bra ställe att börja på, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Här är en enkel guide som hjälper dig komma i gång.

1. Flingor

Frukost är viktigt. Många fling- och müslisorter är rena sockerbomberna, och det finns även flingor som inte innehåller tillsatt socker som man bör se upp med. Cornflakes har till exempel mycket högt GI, högt saltinnehåll och är allmänt fattiga på näring.

Byt ut mot: Müsli eller granola – gärna hemgjord.  

Har du inte tid eller ork att göra själv ska du satsa på att köpa osockrad basmüsli. Med torkad frukt blir müslin söt även utan tillsatt socker – dessutom bidrar frukten med massor av antioxidanter. Undvik de sorter som innehåller cornflakes och rispuffar.  

LÄS OCKSÅ: 7 tips: Bästa frukosten när du vill gå ner i vikt 

2. Bröd

Fasa ut allt vitt och sötat bröd från skafferiet, inklusive knäckebröd, skorpor och kakor. Tänk också på att många mörka brödsorter, som exempelvis kavring som får sin färg från sirap, är fulla av socker.

Byt ut mot: Osötat fullkornsbröd med hela korn och fröknäcke, gärna gjort på surdeg. Det ger dig långsammare kolhydrater och håller dig mätt längre. De hela kornen hjälper också till att hålla magen i balans. Testa gärna att baka själv. 

3. Mjöl

Vanligt vitt vetemjöl har ett väldigt högt GI så det kan vara bra att fundera på att fasa ut det helt. Många känner sig dessutom mindre svullna och trötta när de slutar med vetemjöl.  

Byt ut mot: Havregryn, rågmjöl, fiberhusk, numera finns en uppsjö av alternativ. Byt ut vetemjölet i de amerikanska pannkakorna mot havregryn och mosad banan. Baka bröd på fullkornsmjöl som rågmjöl och fiberhusk (malda psyllliumsfröskal).  

4. Socker

Vanligt vitt socker är i princip bara tomma kalorier, och är en av de värsta viktbovarna. 

Byt ut mot: Honung och torkad frukt 

Fredrik Paulún rekommenderar honung för exempelvis bakning och kompotter.

– Honung ger mycket sötma med lite färre kalorier, och är i måttliga mängder bara nyttigt.

Honung innehåller antioxidanter och har en antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt. Torkad frukt innehåller också antioxidanter som konsumerar eller ”bränner” eventuell överskottsinlagring av sockret i den torkade frukten.   

5. Pasta

Vanlig, vit pasta med kort koktid höjer blodsockret snabbt och får kroppens förbränning att sakta ner. Regeln är att ju kortare koktid desto sämre GI-värde, och därmed också desto snabbare blodsockerhöjning.  

Byt ut mot: Fullkornspasta eller bönpasta. 

– Fullkorn har naturligt färre kalorier, mer näring och är mycket bättre för vikminskning, säger Fredrik Paulún. Det bästa när vi pratar om vikt och mättnad är bönpasta, eller kikärtspasta - det ger massor av näring, gott om protein, mycket fibrer och långsamma kolhydrater.

6. Ris

Såväl jasminris som basmatiris höjer blodsockret snabbt. Det får bukspottkörteln att pumpa ut insulin, vilket sänker fettförbränningen. 

– Det vita riset är bara stärkelse i stort sett, det finns ingen mättande näring i det, säger Fredrik Paulún.

Byt ut mot: Råris och fullkornsris. De två är i princip samma sak - allt finns kvar, utom det yttersta skalet. Fullkorns- och råris höjer blodsockret betydligt långsammare än vitt ris, och innehåller fibrer som är bra för tarmfloran och förbränningen. Andra bra alternativ är parbolied ris, kornris, svart ris och rött ris.

Koreansk bibimbap med kyckling.

7. Matgryn

Couscous består av krossat durumvete och är i praktiken vetemjöl, inget annat. Kornets yttre delar tagits bort, vilket ger ett lågt näringsinnehåll och ett högt GI.  

Byt ut mot: Bulgur. Tillverkas precis som couscous av durumvete, men kornets alla delar finns kvar och blodsockret höjs långsammare än när du äter couscous.  Mathavre, quinoa och torkade linser är också utmärkta matgryn att njuta av. 

8. Konserver

Det är skillnad på konserver och konserver. De du bör undvika är de med processad mat som ravioli, gulaschsoppa och corned beef. De är låga på näring, men höga på tillsatser och, ofta, tillsatt socker.  

Byt ut mot: Fiskkonserver som makrill i tomatsås, miljömärkt tonfisk i vatten, tomater och bönor.

Bra konserver är utmärkt snabbmat som man gärna kan bunkra med hemma. En portion konserverade stora, vita bönor och en burk makrill i tomatsås är en fantastisk snabblunch. 

9. Godis

Den värsta skafferiboven av alla. Så lätt att trilla dit och äta upp godispåsen som ligger där – den bör du absolut rensa bort.  

Byt ut mot: Färsk och torkad frukt utan tillsatt socker. Naturella, osaltade nötter är också bra i måttliga doser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!