Enligt en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har singlar som genomgår fetmakirurgi ökade chanser att gifta sig eller bli sambo. Kärlekslyckan verkar dock inte gälla dem som redan är i en relation. Tvärtom.
1 av 2: Enligt en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har singlar som genomgår fetmakirurgi ökade chanser att gifta sig eller bli sambo. Kärlekslyckan verkar dock inte gälla dem som redan är i en relation. Tvärtom. Foto: Fotolia
Bland dem som redan var i ett förhållande var det däremot något vanligare med skilsmässa efter operationen.
2 av 2: Bland dem som redan var i ett förhållande var det däremot något vanligare med skilsmässa efter operationen. Foto: Colourbox

Kärlekslycka vanligare för singlar efter fetmaoperation

Singlar som genomgår fetmakirurgi har ökade chanser att gifta sig eller bli sambo. För dem som redan är i ett förhållande och genomgår fetmakirurgi är det däremot något vanligare med skilsmässa efter operationen, visar en ny studie.

Undersökningen, gjord av forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, bygger på två stora studier av svenskar som genomgått fetmaoperation. I den ena studien deltog cirka 2 000 personer och i den andra cirka 29 000 personer. De har jämförts med köns- och åldersmatchade kontrollpersoner ur befolkningen i stort.

– Om man inte har en partner när man genomgår kirurgi, så ser vi att möjligheten att man gifter sig eller blir sambo med någon ökar efter operationen, säger Per-Arne Svensson, docent vid Sahlgrenska akademin.

LÄS OCKSÅ: Halva Sverige har övervikt eller fetma 

Ökat självförtroende med fetmakirurgi

Tidigare forskning visar att många som genomgått fetmakirurgi upplever att de blivit mer socialt aktiva, öppna och fått ökat självförtroende.

– Men att det här överförs till att man har lättare att hitta en ny partner har vi inte hittat någon tidigare forskning som visat. Samtidigt känns det väldigt naturligt att det skulle kunna var så, säger Per-Arne Svensson.

Fakta: Fetmakirurgi

Att opereras för sin övervikt kan vara en lösning för dem som har sjuklig fetma och inte klarat av att gå ner i vikt med andra metoder.

Vilka som opereras skiljer sig åt mellan olika landsting, men gränsen brukar ligga vid ett BMI över 35–40. Om man har exempelvis diabetes typ 2 kan BMI-gränsen vara lägre, eftersom hälsovinsterna av operationen anses vara så stora.

Den allra vanligaste metoden kallas gastric bypass, som innebär att magsäcken minskas. Detta leder till att man blir mätt snabbare och att kroppens upptag av kalorier och näringsämnen minskar. Man måste ta kosttillskott varje dag resten av livet.

Från början av 2000-talet och framåt ökade antalet operationer för varje år. En topp nåddes 2011 med 8 500 operationer. Efter det har antalet minskat och låg förra året på 5 500 operationer.

Källor: 1177 Vårdguiden och Scandinavian Obesity Surgery Registry

LÄS OCKSÅ: Psykologen: De 7 vanligaste viktfällorna 

"De livsförändringar som sker efter fetmakirurgi kan förändra samspelet mellan den som genomgått operationen och dennes partner"

En baksida av det hela är att separationer och skilsmässor är något vanligare hos patienterna. Det handlar dock om en minoritet, de flesta är kvar i sina tidigare förhållanden en längre tid.

– Det är komplext. De livsförändringar som sker efter fetmakirurgi kan förändra samspelet mellan den som genomgått operationen och dennes partner. Vi ser en liten ökad frekvens av skilsmässor. Men de flesta upplever att operationen inneburit en förbättring av det nuvarande förhållandet, och det tror jag är det viktigaste.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!