Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Förutom att Kalle Moraeus har minskat i vikt under ”Den stora hälsoresan”, har hans testosteronvärde skjutit i höjden.
Förutom att Kalle Moraeus har minskat i vikt under ”Den stora hälsoresan”, har hans testosteronvärde skjutit i höjden.
Förutom att Kalle Moraeus har minskat i vikt under ”Den stora hälsoresan”, har hans testosteronvärde skjutit i höjden.
”Välbefinnandet man har när det är balans i kroppen är värt varenda uppoffring. Bara att slippa helvetet att inte kunna sova. Nu kämpar jag med ögonlocken framför tv:n vid 22.30.”
”Välbefinnandet man har när det är balans i kroppen är värt varenda uppoffring. Bara att slippa helvetet att inte kunna sova. Nu kämpar jag med ögonlocken framför tv:n vid 22.30.”
”Välbefinnandet man har när det är balans i kroppen är värt varenda uppoffring. Bara att slippa helvetet att inte kunna sova. Nu kämpar jag med ögonlocken framför tv:n vid 22.30.”
1 AV 2
Förutom att Kalle Moraeus har minskat i vikt under ”Den stora hälsoresan”, har hans testosteronvärde skjutit i höjden.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
”Välbefinnandet man har när det är balans i kroppen är värt varenda uppoffring. Bara att slippa helvetet att inte kunna sova. Nu kämpar jag med ögonlocken framför tv:n vid 22.30.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Jag var ledsen, åt mycket och ökade i vikt”

De första ålderstecknen visade sig för några år sedan. Under samma period la sig skilsmässan som en våt, kall filt över livet. Kalle Moraeus, 57, ökade i vikt och slutade träna.

I dag har musikern tagit tag i sin hälsa. Han har gått i terapi och kommit i toppform i ”Den stora hälsoresan”. I boken ”Tjur på retur” ger han sina bästa tips till andra gubbar.

– Att acceptera saker är lösningen på mycket.

Åsa Görnerup

Under Kalle Moraeus rödrutiga skogshuggarskjorta framträder tydligt ett par breda axlar.

– Jo, de försvinner ju inte i bantning. Det är omgivningen som blivit mindre.

Kalle ler finurligt och häller upp en slät kopp kaffe på hotell Rival, där han bor när han är i Stockholm.

Kalle Moraeus

Ålder: 57.

Gör: Musiker.

Bor: Hus med sjöutsikt vid Lillån i Orsa.

Familj: Dottern Johanna, 24. Gråhunden Gullan.

Aktuell: Boken ”Tjur på retur” (Norstedts). Medverkade i ”Den stora hälsoresan” som visas på Discovery+ och kanal 5. Event i

Orsa Hornberga gård framöver.

När vi ses har han drygt fem veckor kvar av det strikta kostschemat och träningsprogrammet 16 Weeks of Hell, som visas i programmet ”Den stora hälsoresan”.

– Jag har ingen som helst agenda att det ska vara magrutor och blodådror. Men det vore väldigt kul att en gång i livet få kalla sig normalviktig. Det var kanske någon gång 1982, 1983, då jag var pigg student och inte hade några pengar.

Under hälsoresan går han en promenad varje morgon. Efteråt åker han till gymmet och äter först vid 12, 12.30. Då är det strikt diet som gäller.

LÄS OCKSÅ: Kalle Moraeus: ”Jag känner mig 15 år yngre i kroppen”

Kalle Moraeus om självbiografin

De sista veckorna ska han ”deffa”, det vill säga förlora fettmassa, och dra ned på kolhydrater.

– Jag mår så himla bra av dieten. Det är ingen alkohol, fantastisk sömn och daglig träning. Jag äter under åtta timmar, fastar 16. I dag har jag inte en krämpa, ingen värk, ingenting. Man undrar nästan: Ska jag dö nu? Det är som sekunderna innan en moped skär och går optimalt.

Desto sämre mådde Kalle för några år sedan. Nyligen kom han ut med självbiografin ”Tjur på retur”, som han beskriver som en kärleksförklaring till gubbar.

– Det är även en hatkärleksförklaring till gubben inom mig.

Kalle Moraeus medverkade i ”Den stora hälsoresan” Foto: Discovery+

”Tjur på retur” handlar även om att förlika sig med att bli äldre. I boken skriver Kalle om första klivet över tröskeln till gamling för tio år sedan. Kalle satt hemma i broderns kök, men såg inte vad som stod i korsordet.

– Brorsan skickade över de förhatliga läsglasögonen, jag får dem på mig och inser att jag behöver dem. Sådana saker var till för gubbar. Jag var ju en ungdom på 47, även om jag var lite äldre ungdom. Så inser jag shit i helvete! Nu kommer det.

I boken står det att du blir fetare, får sämre syn och håravfall?

– Det låter som om jag varit med om en kärnkraftsolycka och tappat alla tänder. Så illa var det inte, det var bara åldern.

LÄS OCKSÅ: Manligt klimakterium – så kan män drabbas

Skilsmässan tog hårt

Förutom att Kalle blev äldre, förändrades också hans livssituation under den här perioden och 2014 skilde han sig.

– Det var jobbigt med skilsmässa. Jag var ledsen, åt för mycket, motionerade ingenting och ökade i vikt. Till slut satt bara jag och min kastrerade hankatt där och tittade ut genom pelargonerna i köket. Katten var avsevärt mycket piggare än jag, fast han inte hade någon anledning att leva. Jag var helt omotiverad och livet var bara grått, på en ganska brant sluttande bana ner.

Kalle Moraeus om gubbar och…

Kalle Moraeus bok ”Tjur på retur” är en tipsbok och kärleksförklaring till gubbar. Kvinnor kommer i klimakteriet, medan män i motsvarande ålder blir gubbar. Det här har Kalle reflekterat en del över.

…acceptans:

– Män är i regel otroligt dåliga på att acceptera. Om man tänker på alla människor som går runt och mår dåligt och är förbannade på olika saker, så har de ingen acceptans eller förlåtelse i sig. De går och bär på en massa skit. Om du inte förlåter eller accepterar kan du inte bli av med skiten och gå vidare.

…kan bäst själv:

– Jag tror att bristen på acceptans ligger i ett grundläggande ”jag kan bäst själv”. Jag upplever att väldigt många män i min ålder och äldre inte har modet att våga prova något nytt. Även om man haft fel i 50 år så ska man genomföra det. Så är det bara. Efter mycket funderande undrar jag om det inte beror på ängslighet och osäkerhet egentligen? Att det finns en trygghet i att hålla på med samma åsikt, samma sak hela tiden.

…förändringar:

– Gubbar kan inte ändra på något. Det är som mannen som kom till mig och hade problem med högt blodtryck. Han ville verkligen en förändring. Jag pratade om GI-mat och så kom jag till ordet potatis. Han fick spel. Han åt det till varje måltid. Det har naturligtvis med uppväxt att göra. Kvinnor är bättre på att prova nya saker. I alla fall om man jämför med mannen som bor på landet i inlandet i Sverige. Det är så in i helvete svårt att ändra på en gubbe.

…vanor (älgjakten):

– Frågar man en gubbe om han ska åka till USA andra veckan i oktober, hör han det inte ens. Då är det ju älgjakt. En annan bekant blev sjuk och anpassade behandlingen av sjukdomen till efter älgjakten,

för han kunde inte dricka alkohol under behandlingen. Jag sa att han kan jaga utan att dricka alkohol, men han bytte bara samtalsämne.

…stånk och stön:

– Oavsett om du bor i Saltsjöbaden eller är gubbe i Vilhelmina, så är det lika jobbigt att få på sig strumporna på morgonen. Det är samma stånk och besvärligheter, så det finns gemensamma nämnare.

Kalle drar en djup suck. Varje stund var en kamp, säger han.

– Att gå till postlådan var förenat med skräck. Jag var mitt uppe i att man ska bryta upp hela livet och dela på allting. Det är en skitjobbig process att skiljas. Det är en blöt, sur, kall filt som läggs över hela tillvaron. Att man skiljer sig från en person man inte ska vara gift med må vara en sak, men man skiljer sig från hela livet, alla traditioner. Öppnar man en låda i hemmet ligger det prylar där som är förknippade med den här sorgen. Alla planer man hade för framtiden på kort och lång sikt är omkullkastade.

Det är ju inte så att någon tvingar på en den där påsen starköl

På samma gång skulle han ha hand om sin dotter och familjen – samt vara trevlig och jovialisk när han spelade.

– Faktum är att spelandet räddade mig. Jag fick träda in i en yrkesroll och faktiskt stå och garva på scenen. Det var en frizon. Vissa människor super för att slippa ångest, jag spelade. Jag hittade ett rum där jag fick vara i fred för tankarna.

I bandet hade Kalle sina närmsta vänner, som han spelat med i 27 år. De var vana vid att analysera och sätta ord på sina känslor.

”Faktum är att spelandet räddade mig. Jag fick träda in i en yrkesroll och faktiskt stå och garva på scenen. Det var en frizon. Vissa människor super för att slippa ångest, jag spelade. ” Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vändningen för Kalle kom när han insåg att han måste göra något åt kroppens hälsa.

I samband med en flygläkarundersökning till sitt pilotcertifikat fick Kalle ta en mängd blodprover. Det visade sig att han hade dåliga levervärden, fettlever på grund av övervikt, och extremt låga testosteronvärden. När Kalle insåg hur farlig hans bukfetma var fick han sig en tankeställare.

– Det började med ett beslut: Hur vill jag ha livet tills man kastar in handduken? Ska det vara kvalitet eller skit? Det är bara att välja. Det är ju inte så att någon tvingar på en den där påsen starköl. Är det något jag är stolt över, så är det att jag orkade genomföra mina val. Det var fasen inte lätt.

Medverkade i ”Biggest loser VIP”

År 2018 medverkade Kalle i ”Biggest Loser VIP ”. När han vägde in sig stod vågen på 118 kilo. Då han gick ut därifrån vägde han 92,6 och testosteronvärdet var skyhögt, i nivå med en trettioåring. Sedan dess har Kalle hållit formen fram till i somras, då han blev av med alla jobb och drabbades av en yrkesdepression. Hela sommaren var han hemma.

– Det har inte hänt sedan småskolan och resulterade i fantastiska grillningar. Jag kunde inventera mitt lilla vinförråd och se vad som behövde drickas upp.

I augusti började Kalle hårdträna för att bli av med extrakilona innan älgjakten, men i september fick han ont i nacken under en turné. Samtidigt drabbades han av kristallsjuka och på grund av det vågade ingen naprapat behandla hans nacke. När Kalle inte kunde träna mådde han dåligt och förlorade formen.

Kalle Moraeus bästa hälsotips:

1. Dra ner på alkoholen

” Det är otroligt demoraliserande att hälla i sig i fel mängder. Förutom att det är en viktfälla i sig, handlar det om beteendet runtomkring och behovet det skapar. Plötsligt är handen i chipspåsen. Det är så förknippat med det.”

2. Dra ner på kolhydrater

”Gör det så mycket som det går för att minska belastningen på kroppen. Minska produktionen på insulin, som är vårt största fettinlagrade hormon. Det är dessutom väldigt jobbigt för kroppen att utsöndra det hela tiden.”

3. Kör periodisk fasta

 ”Börja med 16 eller 24 timmar till att börja med. När man förstår vad fastan är kan man utforska det längre. Jag kör 16 timmar fasta och har åtta timmars ätfönster. Men det kräver att du inte äter så mycket kolhydrater. Är du en människa som lever på kolhydrater så blir du jättehungrig. Det är då du får lågt blodsocker och det är jobbigt.”

4. Motionera

”Ta tre promenader, 30 minuter, tre gånger i veckan. Det gör en sådan oerhörd skillnad. Promenera helst varje dag, kanske till och med en timme i rask takt. Då har du fått flera år till i livet. Sedan är det bara att klättra på träningsstegen så långt man orkar, om man nu vill det.”

5. Plugga

”Förkovra dig i ämnet hälsa. Hela Internet är fullt med information. Gå in och läs om de olika sätten att tänka. Det är otroligt inspirerande att ta tag i sitt liv, hitta inspiration och orka genomföra det. Det är viktigt och roligt att plugga. Man lära sig något nytt och får aha-upplevelser hela tiden.

Sök på Youtube och på nätet. Hela världen svämmar över av bra grejer.”

Inte blev det bättre av att han köpt in sig på eventgården Orsa Hornberga gård, där han kockade i köket. Innan invägningen i januari unnade sig Kalle också att ha roligt och äta pizza och pasta, som han undviker annars.

– Det kallas väl för livet, det som kommer emellan. Att ha vänner som Alexandra Zazzi, som står och lagar mat, är livskvalitet. Man kan ju inte gå omkring och bli en munk helt plötsligt, men nu är jag ju det i fyra månader.

Vikten av acceptans

Flera gånger under intervjun återkommer Kalle till vikten av acceptans – oavsett om det gäller att se sin övervikt, gå vidare efter en skilsmässa eller något annat.

– Att acceptera saker är lösningen på mycket. Det blir att slåss mot väderkvarnarna annars. Man kan inte stoppa vinden.

Att acceptera är nära besläktat med att förlåta, tycker han. Det handlar om att släppa och inte klänga sig fast. Då mår man själv bra, konstaterar han. För egen del har Kalle gått i terapi. Den har lärt honom att tänka runt ett problem.

– Det går att flytta berg. När man kör fast och har en riktigt bra terapeut, så sitter den med den rätta verktygslådan framför sig. Nu provar vi den här mejseln i stället, om det inte går att få upp skruven.

Av personer i toppform får han ofta höra att det enbart är människor med dålig karaktär som är överviktiga. Då brukar Kalle ta det där steget tillbaka. För övervikt är en betydligt större problematik än så.

Har du kommit fram till varför du blev överviktig?

Kalle suckar.

– Ja, trauman i barndomen. Jag förlorade min mor. Hon blev sjuk när jag var elva och gick bort när jag var 13. Hur det påverkade mig vet jag inte. Det är så länge sedan det hände. Det finns där, men det är som att öppna ett fotoalbum. Man kommer inte ihåg när kortet togs. Men det är klart att det är ett trauma när ens mamma går bort.

Fortfarande singel

Kalle upplever att barn har en otrolig anpassningsförmåga och läker fort. Runt honom fanns även hans pappa, mormor och bröder.

– Jag kände mig inte osedd eller ensam.

Kalle konstaterar också att alla är födda med ett visst psyke. Det spelar även in vid övervikt.

– Allt går inte att bota med disciplin.

Framöver ska Kalle lägga mycket tid på att laga mat, renovera och sköta driften

i Orsa Hornberga gård. Så fort coronan lagt sig ska de arrangera evenemang med allt från musik till träning, hälsa, matlagning och vinprovning där.

I boken skrev du att du kanske ska testa en dejtingapp?

– Nej.

Tonen är bestämd.

– Jag behöver ingen dejtingapp. Jag har Aftonbladet och Expressen som jobbar så fint för mig.

Ur arkivet: Kalle Moraeus slutade äta kött