Måste viktnedgång alltid kantas av förbud?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Måste viktnedgång alltid kantas av förbud?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur går jag ner i vikt utan att ta bort allt det goda?

”Jag är storvuxen, 190 centimeter. Som ung kunde jag äta vad som helst och var ändå smal. Nu bör jag gå ner 20 kilo. Hur ska jag göra? Alla kostråd handlar om att ta bort det som är gott – öl, rödvin, kött, ris, potatis och bröd (sötsaker klarar jag mig utan).

Om jag tar bort det så är det svårt att hålla dieten. Kan det finnas en mellanväg?”

//Bo, 66

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Du skriver mellanväg och det är precis så jag tänker. När det gäller viktnedgång är det sällan effektivt med förbud av olika slag. Det slutar ofta med att det enda man vill ha är det man inte får äta.

Då är det bättre att börja i en annan ände. Det som enligt min erfarenhet fungerar bäst är att antingen äta precis som du gör nu, men minus 25 procent. Det innebär lite mindre portioner och du behöver egentligen inte avstå någonting. Ett annat sätt som ofta ger bra resultat, framför allt på män, är periodisk fasta.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Antingen 5:2 då du äter 500 kalorier två dagar per vecka och därefter som vanligt, eller 16:8 då du hoppar över antingen frukost eller middag så att nattfastan förlängs. Du behöver inte köra alla dagar i veckan, känn efter vad som passar.

Ett tredje alternativ är att dra ner på kolhydraterna, men det blir ett större ingrepp i kosten och risken är att du går upp i vikt när du börjar äta kolhydra­ter igen. Fundera vad som kan passa dig och kör i gång!