Omtvistade drycken - nyttig eller en fälla för den som kämpar med vikten?
Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Omtvistade drycken - nyttig eller en fälla för den som kämpar med vikten?
2 AV 2
Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Går man upp i vikt av lightläsk?

Hur är det med lightläsk – går man upp i vikt eller inte? Jag brukar försöka välja lightdryck, men man läser så mycket olika. Det är ju typ 0 kalorier, hur kan det då vara så att man går upp av det?

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det här med light eller inte är lite omtvistat. Studier gjorda på intag av lightläsk visar lite olika resultat. En stor studie som nyligen kom visade att de som drack läsk, även light, löper ökad risk att dö i förtid. Dock såg man också att livsstilen i övrigt också spelar en stor roll. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Eftersom drycker sötade med sötningsmedel ändå ger en söt smak så upplever vissa att det kan det trigga i gång sötsuget. Ett annat problem som lyfts fram är att den som dricker lightläsk kan bli hungrigare eftersom kroppen inte får någon energi från läsken. Detta är inte heller helt belagt i studier. 

Eftersom drycker sötade med sötningsmedel ändå ger en söt smak så upplever vissa att det kan det trigga i gång sötsuget.

Jag tänker att man behöver gå till sig själv och först och främst fråga sig hur ofta och mycket lightläsk man dricker. Är det någon gång då och då kommer det inte att spela någon roll. Dricker du däremot ofta är det bra att fundera över hur det påverkar dig. Eftersom lightläsken inte innehåller några kalorier är det ett bättre alternativ om du vill gå ner i vikt, men det förutsätter att du inte äter eller dricker mer när du dricker så känn efter hur du påverkas och gör ditt val efter det. 

LÄS OCKSÅ: Jag jobbar oregelbundet – hur ska jag äta?
LÄS OCKSÅ: Är det bra att gå ner i vikt med pulverdiet?