Gå ner i vikt utan att banta – 7 genvägar

Vi vill att det ska gå fort.

Trots att vi vet att viktminskning kräver tid och tålamod.

Som tur är finns det effektiva åtgärder som inte kräver särskilt mycket ansträngning.

Med inspiration av tidningen Prevention listar vi sju av dem.

Foto: Colourbox

Börja i liten skala

Vem önskar inte att man kunde trycka på en knapp och bli av med sina extrakilon på studs? Så som vi gör med det mesta annat, med hjälp av internet och telefonen. Så enkelt kommer det emellertid aldrig att bli, eftersom hållbar viktminskning kräver idogt arbete. För att komma i form måste man helt enkelt ändra sina matvanor – och röra på sig regelbundet.

Men finns det INGEN åtgärd som är någorlunda barmhärtig? Justeringar i vardagen som inte känns som uppochnervända världen?

Jodå, om man börjar i liten skala känns inte förändringsarbetet lika betungande - och successivt kommer de positiva resultaten att peppa till fler insatser. Som dietisten Jill Holmström tidigare förklarat för Hälsoliv:

– Att rasa 14 kilo på en och en halv vecka är inget hållbart. Det funkar bara om man vätskebantar.

– Folk tror att det kan gå hur fort som helst, och att det är detaljerna som avgör. Man missar att det är helheten, det vill säga hur man lever över lång tid, som påverkar.

 

Hennes främsta tips som kostrådgivare är att man ska äta ordentligt, men av energisnåla och näringsrika råvaror. Och i egenskap av personlig tränare rekommenderar hon daglig motion, om än bara några minuter på vardagsrumsgolvet.

För att kicka i gång både entusiasmen och viktminskningen finns faktiskt några effektiva knep, som inte kräver särskilt mycket ansträngning.

 

Foto: Colourbox

Ta en vit månad

 

Nej, du behöver inte utesluta alkohol för resten av livet. Men det kan vara bra att bli medveten om hur mycket några glas vin eller öl flera dagar i veckan faktiskt påverkar vikten. Testa därför att skippa all form av alkohol i en månad - och se vad som händer? Troligen kommer du att märka en förändring både på vågen och i hur pigg du känner dig. 

När du sedan noterat omställningen kan du "smyga" tillbaka alkoholen till kosten. Men kanske i mindre mängd än tidigare? Många som testat att minska på sin vin- och ölkonsumtion av hälsoskäl blir per automatik mer måttliga i fortsättningen. Precis som med sötsaker frågar man sig: Är det värt det?

 

Foto: Colourbox

Kör kortare träningspass

 

Ingen vill ägna otaliga timmar åt långa och tråkiga gympass. Att man går ut för hårt är en vanlig orsak till att träningen avstannar innan den ens har kommit i gång. En bättre strategi är att köra ett par kortare pass i veckan - men att då verkligen ta i. Intervallträning, där man varvar maximal prestation med vila, har visat sig gagna både fettförbränningen och träningsentusiasmen.

 

Foto: Yuganov Konstantin/Colourbox

Skippa kvällsätandet

 

Du har ätit frukost, lunch och middag. Kanske ett mellanmål om du tränat. Då har du förmodligen redan fått i dig ditt dagliga energibehov, förutsatt att du satsat på ordentliga portioner med näringsrik mat. Alltså behöver du inte fylla på med något mer. 

Ändå är det förvånansvärt lätt att börja småäta så fort senkvällen närmar sig. Man vill ha något gott till filmen eller tv-serien. Dock är det ofta ett vanebeteende, som faktiskt går att göra sig av med. Sätt upp någon liten regel för dig själv: till exempel "ingen mat efter klockan 20".

 

Foto: Colourbox

Se till att VARJE måltid innehåller protein och fibrer

 

Att räkna kalorier blir mer och mer omodernt. Viktigare än hur mycket energi maten innehåller är att den ger bra med näring och mättar. Därför bör man se till att samtliga måltider innehåller både protein och fibrer, snarare än kolhydrater och tomma kalorier. Genom att äta dig mätt på exempelvis tonfisk, kyckling, ägg, bönor, broccoli och avokado kommer du lättare att kunna stå emot sötsug och skräpmat-cravings.

 

Foto: Colourbox

Boosta med kaffe före träningen

 

Det var längesedan kaffe ansågs vara ett gift och folk pratade om koffein-detox. Numera är de flesta kostexperter överens om att svenskarnas (och finnarnas!) favoritdryck är bra för hälsan, i lagom mängd. Till exempel sätter en kopp java fart på ämnesomsättningen, samt ökar prestationen och uthålligheten inför ett träningspass. Dessutom har kaffe visat sig kunna stilla aptiten.

 

Foto: Evgeny Atamanenko/Colourbox

Drick ett glas vatten när du känner dig hungrig

 

Det låter FÖR enkelt, men faktum är att vi ofta misstar hunger för törst. Testa själv, nästa gång magen kurrar trots att klockan inte slagit lunch eller middag. Ett glas vatten släcker i många fall hungern - och du klarar att vänta någon timme till. Och det bästa av allt: du föll inte för den där chokladkakan, som hade inneburit en massa onödigt socker.

 

Foto: Colourbox

Sov sju timmar per natt

 

Att sömnen är viktig för att vi ska förbli friska samt orka jobba och tänka vet de flesta. Men många missar att vi även behöver sova för att hålla oss i form. Dels kan vi träna bättre om vi är utsövda och pigga, dels gör rätt antal sovtimmar att våra aptit- och hungerhormoner förblir i balans. Sträva efter att få omkring sju timmar per natt. Mindre än sex påverkar hälsan negativt, mer än åtta är inte heller bra.

 

LÄS OCKSÅ: 

Träning i tre minuter räcker – om du gör rätt

Misstaget som väldigt många gör till frukost

8 sätt att tappa kilon - utan att vara hungrig

De 7 värsta myterna – om att bränna fett