Gå ner i vikt - med rätt frukost

Börja dagen med rätt frukost - det kan bli din smala 

lycka.

- En person som äter en dålig frukost tar gärna en bulle på eftermiddagen, säger Expressens GI-expert Fredrik Paulún.

Var femte svensk äter inte frukost hemma. I storstan struntar var tredje ung vuxen i dagens första mål eller köper med sig något på vägen, visar en studie från Karolinska institutet. - Dåligt val, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún som skrivit boken "Den perfekta frukosten". - En person som inte äter frukost äter mer kilokalorier under dagen än den som börjar rätt. Många struntar i frukosten för man tror att ju mindre man äter desto mer går man ner. Men det är fel, säger Paulún.

Risk för blodsockerbrist

 De som inte äter frukost drabbas av blodsockerbrist på förmiddagen. Kroppen signalerar att den måste ha mat och då grabbar man vad som finns. Ofta något sött. - En person som äter en dålig frukost eller ingen alls äter i stället mer till lunch och tar gärna en bulle på eftermiddagen, säger Fredrik Paulún. Vill man gå ner i vikt ska man alltså äta mer - men rätt. - Man går ner fem kilo på ett år bara genom att äta bra frukost, säger Fredrik Paulún, Expressens och söndagsmagasinet hallå!s GI-expert. En bra frukost ska helst innehålla långsamma kolhydrater, protein och fett. Inte söta flingor i mjölk. - Själv åt jag en frukttallrik med lufttorkad skinka till frukost i dag. En handfull nötter och kaffe, säger Fredrik Paulún.

"Ät en timme senare"

 Skälet till att många inte kan äta direkt på morgonen är att det finns en liten depå av blodsocker i levern som frigörs när man vaknar. - Ät då en timme senare. Ta med dig en sund frukost till jobbet eller skolan, För belöningen kvittar man ut direkt - förmiddagen blir lättare och roligare.

I en bra frukost finns...

KOLHYDRATER 30-80 gramFredrik Paulúns bok "Den perfekta frukosten".Frukt Surdegsbröd Havregrynsgröt PROTEIN 20-40 gram Ägg Skinka Fisk (makrill i tomatsås) Mjölk FETT 10-20 gram Nötter Fisk Avokado Olja