Gå ner i vikt? 3 knep för en hälsosam livsstil

Känner du att det börjar bli dags att ta tag i de där överviktskilona? Längtar efter att skaffa dig en ny, hälsosam livsstil och vikt? Här är experternas tips på hur du bäst lyckas!

Eva Gussarsson
Foto: Shutterstock

Så lyckas du

Det är dags! Nu ska du äntligen sätta i gång – och den här gången är det på allvar. Den här gången ska du lyckas.

Du tänker en gång för alla bli av med de där överflödskilona som gör att kläderna sitter för tajt, att du orkar allt sämre, att du rör allt mindre på dig...

Nu gäller det bara att hitta den bästa, mest effektiva metoden.

Och vilken är det?

Ja, frågar man runt bland de som lyckats med sin viktnedgång, så är det bara att konstatera en sak: Det finns inte en enda metod som är perfekt för alla. Det finns  flera olika metoder som kan passa bäst. Beroende på vem du är, på vad ditt mål är, hur din livsstil ser ut, vilka svagheter och styrkor du har. Och inte minst hur du funkar mentalt.

Hitta en kosthållning som passar dig

Så vad ska du då tänka på, när du gäller att välja viktmetod?

– Du ska välja en metod som ger bra resultat på lång sikt, och det utan alltför stor påverkan på det dagliga livet, säger Magnus Sundbom, överläkare och ansvarig för överviktskirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När det gäller en övervikt där du ligger mellan 25 och 35 i BMI, då är det ett minskat intag av kalorier det som gäller. I kombination med ökad fysisk aktivitet.

Med andra ord: En bra diet som passar just dig, där du äter färre kalorier än du gör av med. Och till det mer vardagsmotion och träning.

LÄS OCKSÅ: Hur går jag ner i vikt utan att ta bort allt det goda?

De flesta har svårt att behålla vikten när de gått ner. Finns det några metoder som gör det lättare?

– Det är alltid svårt att bibehålla sin viktnedgång, konstaterar Magnus Sundbom, och fortsätter:

– Kroppen tolkar helt enkelt viktnedgången som ett hot. Och hormonella signaler försöker få kroppen att återgå till sitt normalläge – det vill säga den vikt den hade innan du började gå ner.

 

Foto: Shutterstock

1. Rensa bort skräpmaten

När du äter skräpmat frisätter det dopamin, som är ångestdämpande och stresslindrande. Problemet är att det lätt blir beroendeframkallande. Och du vill ha mer och mer av det goda...

Amerikanska läkaren Darria Long Gillespei konstaterar att hjärnan helt enkelt är programmerad att äta socker, salt och fett. Det handlar om överlevnad – dock inte vår egen, utan våra förfäders. För dem var sött och fett en bristvara och livsviktigt!

Så är det ju inte för oss, som har mat i överflöd. Och genom att ta bort skräpmat, processad mat med mycket tillsatser, socker och snabba kolhydrater, minskar du risken att dina mättnads-, hunger- och sötsugshormoner åker berg-och-dalbana. Och det blir mycket lättare att låta bli att småäta och överäta.

 

Foto: Shutterstock

2. Ät med närvaro

Många som har viktproblem har svårt att känna skillnad på hunger, törst, sötsug och suget som kan komma av känslor som rastlöshet och trötthet.

För att lära dig känna igen dina hungersignaler: Se till att du äter med jämna mellanrum, och inte för mycket. Du ska bli hungrig mellan målen – men inte överhungrig, så att du sedan kastar i dig.

Risken att du överäter minskar om du är närvarande när du äter, med andra ord är lite mer mindful vid matbordet.

Ät också mat som inte driver på blodsockret/suget. Det vill säga; ät långsamma kolhydrater, bra protein, bra fett, mycket grönsaker. Undvik sött, vitt och sötade drycker.

 

3. Kartlägg ditt känsloätande

Att känsloäta är vanligt. Du kanske äter för att du är trött, för att du är stressad, rastlös, glad, ledsen, uttråkad...

Det finns ofta ett känsloätande bakom övervikt. Och ett sätt att få bättre koll på sitt känsloätande, är att föra matdagbok.

Skriv ner vad du äter och när – och varför. Känn efter; vad var det egentligen du kände när du stoppade den där proteinbaren i munnen? Var det verkligen hunger? Eller var det något helt annat?

LÄS OCKSÅ Experten: Så bryter du ditt dåliga matmönster