Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Gå ner i vikt? 3 knep för en hälsosam livsstil

Känner du att det börjar bli dags att ta tag i de där överviktskilona? Längtar efter att skaffa dig en ny, hälsosam livsstil och vikt? Här är experternas tips på hur du bäst lyckas!

Foto: Shutterstock

1 av 4

1. Så lyckas du

Det är dags! Nu ska du äntligen sätta i gång – och den här gången är det på allvar. Den här gången ska du lyckas.

Du tänker en gång för alla bli av med de där överflödskilona som gör att kläderna sitter för tajt, att du orkar allt sämre, att du rör allt mindre på dig...

Nu gäller det bara att hitta den bästa, mest effektiva metoden.

Och vilken är det?

Ja, frågar man runt bland de som lyckats med sin viktnedgång, så är det bara att konstatera en sak: Det finns inte en enda metod som är perfekt för alla. Det finns flera olika metoder som kan passa bäst. Beroende på vem du är, på vad ditt mål är, hur din livsstil ser ut, vilka svagheter och styrkor du har. Och inte minst hur du funkar mentalt.

Här kan du exempelvis läsa om Malin som gick ner i vikt med hjälp av måltidsersättning och här om Marcela som började räkna points med Viktväktarna. Mona hade provat allt och valde tillslut att genomföra en gastric bypass.

ANNONS: ”Varför går jag inte ner i vikt?” Få gratis hjälp av en hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Hitta en kosthållning som passar dig

Så vad ska du då tänka på, när du gäller att välja viktmetod?

– Du ska välja en metod som ger bra resultat på lång sikt, och det utan alltför stor påverkan på det dagliga livet, säger Magnus Sundbom, överläkare och ansvarig för överviktskirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När det gäller en övervikt där du ligger mellan 25 och 35 i BMI, då är det ett minskat intag av kalorier det som gäller. I kombination med ökad fysisk aktivitet.

Med andra ord: En bra diet som passar just dig, där du äter färre kalorier än du gör av med. Och till det mer vardagsmotion och träning.

LÄS OCKSÅ: Vilken diet passar dig bäst? Testa här!

De flesta har svårt att behålla vikten när de gått ner. Finns det några metoder som gör det lättare?

– Det är alltid svårt att bibehålla sin viktnedgång, konstaterar Magnus Sundbom, och fortsätter:

– Kroppen tolkar helt enkelt viktnedgången som ett hot. Och hormonella signaler försöker få kroppen att återgå till sitt normalläge – det vill säga den vikt den hade innan du började gå ner.

KLICKA VIDARE FÖR EXPERTERNAS 3 BÄSTA TIPS

1 av 4