Fredrik Paulún: Tillåt dig att njuta – för att gå ner i vikt

Wellies kostexpert Fredrik Paulún förespråkar att ibland göra ett medvetet val och unna sig det där som man längtar efter – och verkligen njuta av det.

Foto: Fotolia

1 av 2: Wellies kostexpert Fredrik Paulún förespråkar att ibland göra ett medvetet val och unna sig det där som man längtar efter – och verkligen njuta av det.

"Om vi inte får den där chokladbiten till helgen blir det ett uppdämt behov av belöningar. Det är då fördämningarna till slut brister och man vräker i sig smågodis eller andra onyttigheter", säger Fredrik Paulún, kostexpert i hälsoappen Wellie.

Foto: PETER KNUTSON

2 av 2: "Om vi inte får den där chokladbiten till helgen blir det ett uppdämt behov av belöningar. Det är då fördämningarna till slut brister och man vräker i sig smågodis eller andra onyttigheter", säger Fredrik Paulún, kostexpert i hälsoappen Wellie.

Att njuta är en del av livet – även när du vill leva hälsosamt. Den som unnar sig något mindre nyttigt då och då, ökar faktiskt sina chanser att lyckas långsiktigt med sin nya livsstil.  

– Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare, säger Fredrik Paulún, kostexpert i hälsoappen Wellie.

Andra har också läst

Många tänker att det är slut med extra njutningar när man väl bestämt sig för att leva mer hälsosamt eller för att gå ner i vikt. Det är lätt att tänka att allt går ut på att äta nyttigt och i begränsad mängd. Men den som aldrig tillåter sig att njuta av det lilla extra i form av mat och dryck straffar bara sig själv i längden. 

Kom i form utan att räkna kalorier!  Läs mer om Wellie och bli medlem här

Nödvändigt med belöningar

Människan behöver regelbundna belöningar för att må bra. Att äta och dricka gott är en del av dessa belöningar, menar näringsfysiologen Fredrik Paulún, kostexpert i hälsoappen Wellie. 

När vi belönar oss med något vi njuter av utsöndrar hjärnan signalsubstansen dopamin, och om vi ständigt förnekar hjärnan dopaminet kommer vi att känna oss illa till mods. 

– Om vi inte får den där chokladbiten till helgen blir det ett uppdämt behov av belöningar. Det är då fördämningarna till slut brister och man vräker i sig smågodis eller andra onyttigheter, säger Fredrik Paulún.  

Han förespråkar därför att man ibland unnar sig det där som man längtar efter, och verkligen njuter av det. Och det är extra viktigt för den som vill gå ner i vikt.  

I Wellie har Fredrik Paulún och hans team av näringsfysiologer granskat och valt ut tusentals recept.

PROVA PÅ-ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i två veckor - därefter 149kr/mån

"Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare"

Det finns faktiskt även studier som visar att den som hela tiden förnekar sig själv det de verkligen längtar efter, har svårare att tappa i vikt än den som då och då ger efter för frestelsen. 

Enligt Fredrik Paulún är det främst de som unnar sig saker som håller en sund vikt livet ut. 

– Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare. Det betyder mycket för självbilden. Och lite "syndande" då och då försvinner ändå i bruset, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Anette gick ner i vikt – utan att räkna kalorier 

Så fungerar appen Wellie:

Wellie är en ny hälsoapp som fokuserar på helheten: Kost, träning och välmående.

• Tusentals goda och nyttiga recept – samtliga genomgångna av Fredrik Paulún och hans team av näringsfysiologer.

• Följ ett anpassat kostprogram eller logga din mat och få feedback och pepp direkt i mobilen.

Unik skanner – få besked direkt i matbutiken hur nyttig en vara är och förslag på inspirerande recept att laga.

Träningscoach i mobilen – följ träningsprogram eller pass som passar dig. Kom i gång med promenader, hemmaträning eller kanske yoga! 

• Appen är framtagen av Expressen och Hälsoliv. Bakom kosten står näringsfysiolog Fredrik Paulún.

LÄS MER PÅ WELLIE.SE: Smarta valen - maten som mättar 

Njut lagom mycket

För att klara av att njuta med måtta rekommenderar Fredrik Paulún att man begränsar sig redan i mataffären, att man helt enkelt köper en liten mängd av det man längtar efter. 

– Köp en 40 grams påse ostbågar, så riskerar du inte att få i dig 100 gram, säger han. 

Njut påsen långsamt och känn dig som en vinnare. 

Men hur ofta är det då OK att synda med onyttig mat och dryck, om man samtidigt vill gå ner i vikt? 

– Man kan unna sig något extra i måttlig mängd, en eller ett par gånger i veckan, och ändå tappa kilon, säger Fredrik Paulún. 

Vilken veckodag du väljer att unna dig något på spelar dock ingen roll, tisdagar går med andra ord precis lika bra som lördagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här