Forskarnas nya kostråd sågar LCHF
I flera år har många svenskar följt den populära LCHF-dieten.
Vi har ätit fett och kött som aldrig förr.
Nu ska livsmedelsverket släppa nya kostråd – och sågar den populära dieten.
– LCHF ser vi som en backlash till de matvanor som gav Sverige höga nivåer av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Irene Mattisson, biträdande chef för Risk- och nyttovärderingsavdelningen på livsmedelsverket.
För första gången på åtta år är livsmedelsverket på väg att släppa nya kostrekommendationer.
I samarbete med fem nordiska länder har över hundra forskare och experter gått igenom matforskningen och sammanställt vad vi bör äta.
Flera av råden får få människor att höja på ögonbrynen. Skippa läsk, godis och kakor. Ät mycket frukt och grönt.
"Förvånar mig inte"
Men många av de nya förslagen går också stick i stäv mot vad senare tids kosttrender säger.
Framför allt den populära LCHF-dieten.
– Problemet är att LCHF går stick i stäv med forskningen. Det förvånar inte mig att det fortfarande är så. LCHF ser vi som en backlash till de matvanor som gav Sverige höga nivåer av hjärt- och kärl-sjukdomar, säger Irene Mattisson, biträdande chef för Risk- och nyttovärderingsavdelningen på livsmedelsverket.
Där LCHF vill att du ska skära ned på kolhydrater och äta mycket kött vill forskarna bakom den nya rapporten i stället att du ska göra tvärtom. Skär ned på rött kött, smör och fet mjölk. Satsa i stället på magra mjölkprodukter, vegetabiliska oljor, margarin och fullkorn.
– Största problemet med LCHF är framför allt synen på fettet. Smör, korvar, feta ostar och det där klassiska mellanmålet med smör i baconet, säger Irene Mattisson.
"Det är inte rättvist"
Men livsmedelsverket får starkt mothugg.
Kostrådsförfattaren och LCHF-experten Lars-Erik Litsfeldt har tagit del av de nya kostråden.
Och tycker sig se stor förvirring både bland forskarnas slutsatser och hos livsmedelsverket.
Att du ska skära ned på det röda köttet håller han inte alls med om.
– När man gör sådana här studier så klabbar man ihop vanligt kött med korvar och syltor. Det är inte riktigt rättvist, säger Lars-Erik Litsfeldt, till Expressen.se.
Han fortsätter:
– Rött kött är ju något som människan har levt på väldigt länge. Däremot korvar är mer en cocktail av olika saker, det ska inte blandas ihop med vanligt kött.
"De har inget stöd för det"
Akta dig för mättade fetter, råder de nya rönen. Byt ut de feta mjölkprodukterna mot magrare och smöret mot margarin och vegetabiliska oljor.
– Det har de inget stöd för. Man blir mindre mätt och måste äta mer av andra saker i stället, säger Litsfeldt.
I höst går forskarnas nya kostråd ut på remiss, och då ska livsmedelsverket också ge sina slutgiltiga synpunkter.
Först i slutet på året beräknas förslaget vara klart.