1 av 3: "Kan leda till övervikt"
Açai bowls har blivit extremt populära. Men nu varnar forskare för att det så kallade "superbäret" inte har så bra hälsofrämjande egenskaper som de marknadsförs med.
2 av 3: Açai bowls har blivit extremt populära. Men nu varnar forskare för att det så kallade "superbäret" inte har så bra hälsofrämjande egenskaper som de marknadsförs med. Foto: iStock
Lovisa Heyman-Lindén har tillsammans med kolleger vid Lunds universitet jämfört olika bärs förmåga att förebygga viktuppgång hos möss: "En studie som gjordes på människor förra året gav liknande resultat. De gick också upp i vikt".
3 av 3: Lovisa Heyman-Lindén har tillsammans med kolleger vid Lunds universitet jämfört olika bärs förmåga att förebygga viktuppgång hos möss: "En studie som gjordes på människor förra året gav liknande resultat. De gick också upp i vikt".

Forskare varnar för trendiga hälsobäret

Ett superlivsmedel som gör under för fettförbränningen.

Så marknadsförs açaibäret från Amazonas i hälsokretsar.

Men forskning visar tvärtom att det hajpade "superbäret" kan göra att du går upp i vikt.

– Det snarare främjar fetma, säger Lovisa Heyman-Lindén vid Lunds universitet.

Om du har någorlunda koll på det senaste årets hälsotrender lär du inte ha undgått haussen kring det sydamerikanska bäret açai. På kaféer och restauranger med hälsotänk är så kallade "açai bowls" – en form av frozen yoghurt i skål – ett vanligt frukost- eller lunchalternativ.

LÄS MER: 7 frukostar som bränner fett

Açaibäret marknadsförs som sprängfyllt med nyttiga antioxidanter – och sägs även kunna påskynda kroppens fettförbränning. Men enligt svensk forskning är löftena om potentiell viktnedgång en bluff.

– Jag har själv varit i Brasilien och ätit sådana där bowls. Så jag blev lite förvånad när det visade sig att açai snarare främjar än motverkar fetma, säger Lovisa Heyman-Lindén, doktor i biomedicin med inriktning på molekylär nutrition.

LÄS MER: 6 svenska bär som boostar din hälsa

Acai - väldigt lite forskat

Hon har tillsammans med kolleger vid Lunds universitet jämfört olika bärs förmåga att förebygga viktuppgång hos möss. Av studien, som publicerades för två år sedan, framgick bland annat att lingon, svarta vinbär och svenska blåbär kan motverka fetma.

Desto mer uppseendeväckande var dock att det hajpade Amazonas-bäret visade sig leda till övervikt – och inte någon formförbättring. De möss i undersökningen som gavs en kost med açai blev feta och fick fettlever, medan mössen som fick äta mat med tillsatta lingon var skyddade mot viktuppgång.

– Det är väldigt lite forskat på açaibär, men en studie som gjordes på människor förra året gav liknande resultat. De gick också upp i vikt.

– Det finns inte stöd för marknadsföringen att açaibär skulle förebygga viktuppgång. Kanske har det andra hälsoeffekter, men att påstå att det motverkar fetma och underlättar viktminskning är att ta i.

 

Lingon, svarta vinbär och blåbär hade de bästa effekterna

Exakt vad det är som orsakar viktuppgången vet inte de svenska forskarna – det krävs fortfarande fler studier på ämnet. Men något i açaibären leder bevisligen till en uppreglering av fett- och kolesterolsyntesen i levern, förklarar Lovisa Heyman-Lindén.

Hon tycker att vi kan fokusera mer på våra svenska tillgångar i stället för att äta de tvivelaktiga bären som fraktats ända från regnskogen:

– Lingon, svarta vinbär och blåbär hade de bästa effekterna i vår studie.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Ät mer lingon - håll vikten

Açaibäret - inte så bra som man kan tro. Foto: iStock

Det här är açaibäret:

 Liknar blåbär till utseendet: litet och svartlila.

 Växer i Amazonas regnskog i Sydamerika, där det har ätits och använts i behandlingar i hundratals år.

 Hett i USA, där det liksom här används som ett kottillskott i pulverform. Till exempel serveras så kallade "açai bowls" på många hälsokaféer och -restauranger: en skål med kall smoothie gjord på banan, frysta bär, açaipulver och till exempel kokosmjölk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!