I studien så deltog 786 tvillingar, där de jämförde fett och matsmältningsprocessen.
1 av 2: I studien så deltog 786 tvillingar, där de jämförde fett och matsmältningsprocessen. Foto: Shutterstock.
Generna spelar nämligen inte en så stor roll för kroppens förmåga att tappa eller öka i vikt.
2 av 2: Generna spelar nämligen inte en så stor roll för kroppens förmåga att tappa eller öka i vikt. Foto: Shutterstock.

Forskare: Dina gener bestämmer inte över hur mycket du väger

Hur stor påverkan har dina gener på din vikt? 

Inte så mycket, menar forskare vid Kings College i London. 

Enligt en ny studie är det kosten som är viktigast. 

Vilken hårfärg, ögonfärg eller längd du fick av dina föräldrar i kan du inte påverka, det avgör generna. Men hur stor del av en persons vikt beror på gener, och hur mycket spelar kosten in?

Tidigare studier har visat på olika resultat, och en studie från 2016 menade att gener väger tyngre än matvanor. Men nu kommer ny forskning som menar motsatsen. 

Enligt ny forskning på Kings College i London så kan du inte skylla på dina gener när du diskuterar vikt. Generna spelar nämligen inte en så stor roll för kroppens förmåga att tappa eller öka i vikt, skriver Independent. 

LÄS OCKSÅ: Ät efter klockan – gå ner 1 kilo i veckan

Vikten beror till största del på yttre faktorer som kost och diet 

I studien så deltog 786 tvillingar, där de jämförde fett och matsmältningsprocessen. De kunde då se att generna hade en liten påverkan på vikten, och andra faktorer som kost spelade en större roll. 

17,9 procent av magens processer och vikt kunde kopplas till gener, medan 67,7 procent i stället hade med yttre faktorer att göra, som en persons diet. 

– Den här nya forskningen innebär att vi får nya kunskaper om olika processer i matsmältningen och kan tackla problem som fetma och övervikt från nya håll med tanke på att kosten har en stor betydelse, säger Jonas Zierer, en av forskarna i studien, till sajten Independent. 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Fetma väntas öka dramatiskt 

Professorn: "Öppna nya dörrar inom forskningen"

Professor Tim Spector vid Kings College i London menar att forskningen kan öppna nya dörrar inom forskningen. 

– Nu när man ser hur stor inverkan en persons diet har på tarmfloran, och att generna inte har lika stor betydelse, så kan det öppna upp för nya sätt att använda kost som medicin, säger Tim Spector. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!