Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Vikt

Publicerad 5 maj 2019 19:00

Expertens bästa råd för att lyckas med 8/800-dieten

Cathrine Scück har skrivit flera böcker om 8/800. En omarbetad version av Michael Mosleys Blodsockerdieten.

Cathrine Scück har skrivit flera böcker om 8/800. En omarbetad version av Michael Mosleys Blodsockerdieten.

Foto: Martin Cederblad

Monica Friedrich gick ner 10 kilo med 8/800-dieten. Cathrine Schück, författare till flera böcker på ämnet blir lycklig av att höra om Monicas resa.

– Det är så fantastiskt. Har man bara lite jävlar anamma så fixar man det själv!

Läs mer om Monicas resa här! 

Det har gått drygt två år sedan Cathrine Schück läste Michael Mosleys bok om blodsockerdieten och provade. Det har förändrat hennes liv. Dels gick hon själv ner tio kilo, dels har hon fått en nystart i att hjälpa andra människor till bättre hälsa. 

– Jag har aldrig varit med om någonting som funkar så bra för så många, säger hon. 

Hon leder kurser och ger ut böcker, men arrangerar också hälsoresor och vandringar både på hemmaplan och på trevliga breddgrader som Mallorca. 

Hon har gjort om Blodsockermetoden till 8/800 - det går ut på att man äter 800 kalorier om dagen i åtta veckor. Skillnaden från Mosleys blodsockerdiet är att hon utesluter mejeriprodukter. 

LÄS OCKSÅ: Monica, 57, gick ner 10 kilo: ”Mår bättre och orkar mer” 

Vikten är inte det primära

Och trots ett vikttapp på ett kilo i veckan berättar många att vikten efteråt bara är en önskvärd bieffekt. 

När Cathrine Schück får höra om Monicas resa blir hon väldigt glad. Hon känner igen historien från andra. Det är några saker hon tar fasta på för att förklara varför Monica lyckades så bra. 

– En smart strategi är att hon hade en kompis, säger Cathrine Schück. 

Att Monica gjorde det enkelt för sig, att hon kommunicerade till sin son, och att hon höll koll på sitt intag med hjälp av en app underlättade säkert också. 

Du är inte på någon diet

Cathrine Schück berättar att deltagarna i hennes senaste kurs valde att kalla sin kost för antiinflammatorisk i stället för diet, och det tycker hon är smart för dem som vill slippa höra ”inte behöver du gå ner” från en oförstående omgivning. 

– Du är inte på någon diet. Du äter mat som är nyttig för lederna, huden, magen, blodfetterna och blodsockret. 

Cathrine jobbar i dag via en hälsomottagning i ett team med läkare och fysioterapeuter. Hon vill fortsätta att nå ut, och hon vill hitta sätt att nå fler: 

– Jag vill hjälpa fler. Tjäna pengar kommer man aldrig att göra, men att hjälpa fler att må så mycket bättre - det är mitt stora mål!

Så funkar 8/800 - 5 steg för att lyckas

Ät 800 kalorier om dagen under åtta veckor.

Rör på dig. Få in träning i vardagen, ta trapporna, promenera, cykla. Motion är inte bara bra för att stärka kroppen och bli mer uthållig, det hjälper även till att hålla nere blodsockret. Öka din fysiska aktivitet successivt och sikta på att promenera 10 000 steg per dag. Satsa även på att göra några enkla styrkeövningar som du startar med din första 8/800-dag.

Välj Medelhavsmat som fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött, frön, nötter, balj- växter, olivolja, ägg, grönsaker och helfeta mejeriprodukter.

Ge dig själv tid för återhämtning. Stress gör oss sugna på snabba kolhydrater och kan försämra sömnen vilket gör oss mer benägna att äta mer. Hitta ett sätt att varva ner som passar dig och se det som en viktig del av din 8/800-satsning.

Undvik processad mat som charkprodukter och snabba kolhydrater som finns i vitt bröd, pasta, pizza, potatis, ris, sylt, saft, godis, glass, chips, fruktyoghurt och sötade flingor.

RECEPTINSPIRATION

Här bjuder Cathrine Schück på två recept som passar 8/800.

Falsk köttfärssås

Foto: Martin Cederblad

Linser och bönor är inte bara nyttiga, de går att smaksätta på en mängd olika sätt – och allt blir gott! Här är en ”köttfärssås” med små, fina belugalinser, lök, vitlök och tomater.

1 portion (320 kcal)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

50 g blekselleri

100 g kokta belugalinser (koka på svag värme i lantbuljong och en gnutta soja i 20 minuter)

1 stor finhackad tomat (eller 1 dl krossade tomater)

salt

svartpeppar

oregano

Tillbehör

200 g kokta och skivade morötter, gärna olika färger

persilja

svartpeppar, nymald

flingsalt

Gör så här: 

1. Finhacka lök och vitlök och fräs på svag värme i olivolja.

2. Tillsätt strimlad blekselleri, linser och fin- hackad tomat eller krossade tomater och låt puttra på svag värme i minst 10 minuter, gärna längre.

3. Smaka av såsen med salt, peppar och oregano.

4. Servering: Servera såsen med kokta morötter och dekorera med persilja. Toppa med nymald svartpeppar och flingsalt.

Varma koppen med spetskål & bönor

Foto: Martin Cederblad

Värmande, närande, mättande och gott. Välj helst buljong av god kvalitet, köpt eller hemlagad.

1 portion (255 kcal):

3 dl höns-, kyckling- eller lantbuljong 1 vitlöksklyfta

1⁄2 rödlök

1 krm timjan eller rosmarin

salt och svartpeppar

200 g spetskål

200 g grönkål

50 g kidneybönor (konserv)

Gör så här: 

1. Koka upp buljongen med krossad vitlök, strimlad rödlök och kryddor.

2. Strimla kålen, lägg i den i buljongen och låt sjuda på svag värme i 15–20 minuter. 

3. Lägg i bönorna, smaka av med salt och peppar och hetta upp.

4. Servera och ät soppan med sked och gaffel.