Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Experten: Så bränner du fett – dygnet runt

Tycker du att du äter rätt och tränar bra utan att få de resultat du förväntar dig? Kanske behöver du bara sova mer eller äta favoritmaten tidigare på dagen?

Här ger näringsfysiologen Fredrik Paulún sina bästa tips för hur du kan maxa din fettförbränning – dygnet runt.

Foto: Shutterstock

1 av 6

"De flesta kan nog räkna med 2–3 kilo i månaden"

Små förändringar i hur du äter, sover och rör dig kan göra stora skillnader i hur din kropp förbränner fett.

– Även om man bara klarar av att få till några av de tips jag föreslår så kan du få stor effekt – förutsatt att du fortsätter med dem över en längre tid, säger Fredrik Paulún.

Och tar du till dig alla råd blir det naturligtvis större resultat.

– Det beror lite på utgångsläget men de flesta kan nog räkna med 2–3 kilo i månaden. Ofta är det dock lättare för män att gå ned i vikt då de har större muskelmassa vilket gör att de har högre energiförbrukning.

Vila och återhämtning, såväl för hela kroppen som för mage och tarm, är till exempel oerhört viktigt och din kropp har lättare att hantera kolhydrater tidigt på dagen. Sedan minskar gradvis insulinkänsligheten, det vill säga kroppens förmåga att hantera blodsocker.

En rask morgonpromenad före frukost gör också att du bränner fler gram fett än om du tar den senare under dagen. Överhuvudtaget är det viktigt att få in rörelse i vardagen.

– Varva gärna styrketräning och promenader för bästa resultat, gärna varannan dag. Styrketräning på morgonen före frukost brukar dock vara mindre lämpligt, då styrketräningen behöver kolhydrater lagrade i dina muskler, och dessa depåer byggs upp under dagen varje gång du äter, menar Paulún.

LÄS OCKSÅ: 12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett

Stress kan påverka fettförbränningen

Han slår dessutom gärna ett slag för kryddor. – Forskning visar att kryddor är bra för kroppen och fettförbränningen. Satsa på gurkmeja, kanel, chilipeppar, svartpeppar och ingefära till exempel.

Stress är en viktig orsak bakom försämrad fettförbränning. Den kortvariga stressen är inget problem, men se upp om den blir långvarig.

– Den ger oss problem med hormoner, vilket indirekt får oss att äta mer.

Ett sätt att minska stress, som stöds av forskning, är träning i måttliga mängder.

– Inventera vardagen och se om det finns tråkiga, tidskrävande aktiviteter som går att stryka. Många möten kan till exempel ske via Skype i stället för fysiskt. Man kan också se över om man kan jobba hemma, det sparar massor av tid och minskar stressen, föreslår Paulún.

KLICKA VIDARE FÖR PAULÚNS ENKLA TIPS

1 av 6