<p>Dags att göra sig av med plastlådorna? Enligt en ny studie kan ftalaterna i plasterna bland annat göra att vi får sämre ämnesomsättning. Kvinnor verkar vara extra känsliga.<br></p>
1 av 2: <p>Dags att göra sig av med plastlådorna? Enligt en ny studie kan ftalaterna i plasterna bland annat göra att vi får sämre ämnesomsättning. Kvinnor verkar vara extra känsliga.<br></p> Foto: iStock
I dag finns många praktiska matlådor i glas.
2 av 2: I dag finns många praktiska matlådor i glas. Foto: iStock

Din matlåda kan göra dig tjock - särskilt om du är kvinna

Plaster gör dig tjock. En grupp ämnen - ftalaterna - lurar kroppen att lagra mer fett - även om vi äter exakt lika mycket.

En ny studie visar att kvinnor påverkas extra mycket av plasterna. Dags att byta till en matlåda i glas?

Plaster i vår omgivning påverkar oss. Att de kan påverka våra hormoner är också känt, bland annat diskuteras om flickors allt tidigare pubertet har en koppling till plasternas hormonstörande förmåga och bisfenol A-debatten har fått många föräldrar att se över sina plastvanor.

Det är också känt att plasterna minskar kroppens insulinkänslighet och bidrar till viktuppgång. Men hur mekanismen ser ut vet man långt ifrån allt om. En grupp forskare vid Leipzigs universitet i Tyskland har försökt ta reda på mer om varför. Nyligen publicerades deras artikel i den vetenskapliga tidskriften Plos one.

 

LÄS MER: Plastflaskor kan vara orsaken till migrän

Plast påverkar vår ämnesomsättning

Deras studie på möss visar att en grupp ämnen i plasten, ftalater, påverkar våra fettceller och vår ämnesomsättning och gör att kroppen lagrar extra mycket fett. Dessutom fick djuren högre blodsocker och höjda blodfetter.

I studien utsattes en grupp försöksdjur för en låg dos ftalater, medan en kontrollgrupp hölls fria. Och trots att båda grupperna åt lika mycket mat gick de som exponerats för ftalater upp i vikt och en högre andel kroppsfett.

Extra känsliga för ftalaterna visade sig honmössen vara, deras östrogennivåer påverkades och de lagrade mer fett än de hanmössen.

I en artikel om studien i brittiska Daily Mail säger Martin von Bergen på Helmholtz forskningsinstitut till tidningen:

– Det är uppenbart att ftalater på ett allvarligt sätt stör hormonbalansen. De åstadkommer betydelsefulla förändringar som viktuppgång till och med i låga koncentrationer.

Tips - värm din lunch på en tallrik

Ftalater används i matförpackningar för att göra plaster mjukare. Medan vissa ämnen i gruppen är helt förbjudna är andra tillåtna. För exempelvis matlådor finns det hårdare gränsvärden än för andra plastförpackningar man kan stoppa lunchlådan i - som gamla glassburkar. Om lunchen är fetare eller surare har den extra stor förmåga att lösa ut ämnen ur sin förpackning.

Temperaturen är också en viktig faktor för att få plasterna att släppa ifrån sig otrevliga ämnen - därför ska man aldrig värma lunchen i matlådan utan på porslinstallrik.

Matlådor i glas finns att köpa på livsmedelsaffärer och på till exempel Ikea. Foto: iStock

LÄS MER PÅ LEVA& BO: Plastbanta köket - 10 råd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!