Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
photographer: chepko danil chepko@yandex.ru diet concept fat or healthy
photographer: chepko danil chepko@yandex.ru diet concept fat or healthy
photographer: chepko danil chepko@yandex.ru diet concept fat or healthy
photographer: chepko danil chepko@yandex.ru diet concept fat or healthy Foto: Photographer: Chepko Danil Chepk

De 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

Att gå ner i vikt och tappa de där extrakilona som vägrar ge sig är sällan lätt. Viktnedgång kräver motivation och disciplin.

Dietcoachen Cathrine Schück guidar dig förbi de sju vanligaste fällorna som sabbar dina försök.

Tips 1: skippa INTE frukosten! Foto: Photographer: Chepko Danil Chepk

1. Att hoppa över frukost

 

 

De flesta av oss mår bra av äta frukost. Utan mat i magen trillar man lättare dit på halv tio-fikat, eftersom man blir trött och hungrig framåt dagen. Se till att få i dig åtminstone ett hårdkokt ägg när du vaknar. Det är en bra proteinkälla som skyddar mot kommande frestelser såsom nästa punkt!

LÄS OCKSÅ: 11 frukostar som bränner fett

 

 

Skippa morgonbullen

2. Förmiddagsfikat

 

 

Som sagt, det är lätt att bli frestad av den smarriga mackan eller bullen som ligger framme när du ska köpa din första kopp kaffe för dagen, i synnerhet om du hoppat över frukosten. Om du inte fick i dig det där ägget i morse, ta det nu!

LÄS OCKSÅ: Paulún - Så bränner du fett hela dagen – timme för timme

 

 

Dags för matlåda? Foto: Todor Tsvetkov

3. Grupptrycket vid lunch

 

Kollegerna ska gå och äta sushi, pasta eller pizza - och man orkar inte vara den som börjar kinka och lobba för en salladsbar. Man är dessutom rädd för att bli utanför och gå miste om "viktigt" snack, så därför gör man som gänget. Men om du nu följer med på restaurang: kolla om det finns något nyttigare lunchalternativ, kanske utanför menyn? Eller ta mod till dig och förklara varför du hellre vill äta din matlåda på jobbet och föreslå att ni tar en kaffe tillsammans senare.

 

Fika? Foto: Photolyric Stock Productions (Kl

4. Trefikat

 

Här kommer en annan aspekt in i bilden, nämligen kompisätandet. Om Lena i växeln har bakat en hel plåt kärleksmums och tagit med sig hemifrån så är du per automatik en taskig vän om du inte smakar på dem. Att säga nej till hembakt är tabu i Sverige. Men ta dig för magen, grimasera och förklara att du försöker hålla igen på exempelvis mjöl. Det är aldrig någon som vill höra om illamående... Så du lär slippa följdfrågor.

 

Foto: iStock

5. Klockan 17 i matbutiken

 

På ren stress (kanske ska du hämta barn på dagis?) köper du några chokladkakor och trycker i dig, för att magen skriker. Undvik detta genom att äta mellanmål, till exempel en bit ost, innan du åker och handlar. "Ibland tar jag en flaska morotsjuice i affären och dricker medan jag går runt med kundvagnen. Jag betalar givetvis för den när jag kommer till kassan", säger Cathrine Schück.

LÄS OCKSÅ: Mellanmål - välj smart och tappa extrakilon

 

Håll ut! Foto: iStock

6. Trippelmåltiderna

 

En unge kommer hem vrålhungrig, en annan ska strax i väg på träning. Som förälder är det lätt att äta flera måltider per kväll: en för varje barn och sedan den "riktiga" middagen när partnern kommer hem från jobbet. Sitt gärna med vid bordet när barnen käkar, men nöj dig med att mumsa på en morot. Det går att hålla sig.

 

Skippa småätandet på kvällen. Foto: Panthermedia

7. Niomyset

 

En del dricker te på kvällskvisten, andra vill ha kaffe. Men alla i familjen är överens om att det är mysigt att ta en ostmacka till koppen. Det blir lätt någon form av samling. När barnen är klara med sina läxor kommer de ut ur sina rum. Men försök nöja dig med den där muggen, det brukar dämpa suget. Eventuellt kan du ta ett frökex med en liten bit ost på.

LÄS OCKSÅ: 11 sätt att bli av med putmagen