Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför blir du tjock
av din light-läsk

Att skära ner på sockret blir alltmer populärt. Många ersätter med sockerfria alternativ. Men det finns ­experter som menar att konsumtionen av artificiella ­sötningsmedel har bieffekter.

– Vi tappar kontrollen över vårt sötsug, säger professor Göran Petersson.

"Mindre mängder ­skadar inte kroppen"

Dietisten Anna Hamilton, arbetar inom primärvården och driver eget företag.

1. Det finns inga kända vetenskapliga bevis för att sötningsmedel ökar risken för att drabbas av sjukdomar som cancer. Att få i sig mindre mängder artificiella sötningsmedel skadar inte kroppen.

2. Lightläsk är ett bättre alternativ än vanlig läsk med raffinerat socker. Sötade drycker med raffinerat socker ger kroppen onödiga kalorier.

3. Socker och sockeralkoholer ­påverkar blodsockret, något som inte syntetiska sötningsmedel som ­aspartam gör. Därför kan det vara ett bättre alternativ om du är diabetiker.

4. Försöker du gå ner i vikt och dricker mycket läsk så kan det vara lättare att först byta till lightläsk och sen trappa ner till vanligt vatten som törstsläckare.

5. Även om artificiella sötningsmedel kan vara bra ibland är det bästa att välja naturella produkter i första hand, utan söta smaker. Vi äter för mycket av sötade produkter. Vatten är fortfarande bästa törstsläckaren!

"Forskning visar att du får en ­viktökning"

Göran Petersson, professor i kemisk ­miljövetenskap vid Chalmers.

1. Ju mer sötningsmedel du ­konsumerar desto mer sötsug får du. Det krävs mer sött för att du ska bli nöjd vilket på sikt kan innebära en ­viktökning eller förhöjd risk för diabetes typ-2.

2. När du äter produkter med ­sötningsmedel har du dålig koll på hur mycket socker samma sötma skulle motsvara.

3. Även om sockerfria sötningsmedel motverkar blodsockerhöjning för stunden finns det forskning som visar att du på sikt får en viktökning. Sötsuget som de olika sötningsmedlen skapar höjer ditt totala sockerintag.

4. Den söta smaken kan störa den naturliga insulinregleringen hos vissa individer.

5. Starka sötningsmedel marknadsförda som naturliga är riskabla på liknande sätt som de helt syntetiska.

Sött utan socker

Steviolglykosider

Ursprung: Säljs ofta som stevia­extrakt och utvinns från busken Stevia ­Rebaudiana som ursprungligen ­kommer från Paraguay. Ett relativt nytt, men ­populärt, sötningsmedel på svenska marknaden även om det har använts i Japan sedan 70-talet. I Paraguay har steviablad använts i hundratals år som sötning men i butik säljs det både flytande eller som ett vitt pulver. Rent steviapulver kan vara 400 gånger sötare än socker.

Så smakar det: Väldigt sött. Kan ha bismak av lakrits om du ­överanvänder.

Näringsinnehåll: Fritt från ­kalorier och kolhydrater. GI-värdet är noll.

Erytritol

Ursprung: En sockeralkohol som naturligt finns i alger, svampar och olika frukter. Framställs genom ­jäsning av glukos från bland annat majs- ­eller ­vetestärkelse. Erytritol höjer inte blodsockret och blandas ofta med stevia. Erytritol är den minst laxerande sockeralkoholen.

Så smakar det: Likt strösocker. ­Överdosering kan ge en metallisk bismak eller en brännande känsla i halsen.

Näringsinnehåll: Fritt från kalorier och kolhydrater. GI-värdet är noll.

Aspartam

Ursprung: Introducerades i början av 80-talet i Sverige och framställs syntetiskt av aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. En av de vanligaste sötningsmedlen som används i färdiga produkter som lightläsk, yoghurt, glass, saft och sylt. En person som väger 60 kilo kan dricka fyra liter aspartam­sötad dryck per dag, enligt Livsmedels­verket, utan att det anses ge negativ effekt på hälsan. Sötningseffekten är runt 200 gånger högre än socker.

Så smakar det: Produkter med aspartam innehåller ofta acesulfam-k. Det sistnämnda sötningsmedlet har en besk eftersmak som aspartam hjälper till att dölja.

Näringsinnehåll: Kalorifritt. GI-värdet är noll.

Xylitol

Ursprung: Även kallat björksocker, en sockeralkohol som finns naturligt i fibrer från frukt och grönsaker. Började tillverkas i Finland på 70-talet av saven från björk, därav namnet björksocker. Idag tillverkas xylitol även av andra lövträd och majs. Används ofta som sötningsmedel i tuggummi.

Så smakar det: Smakar och ser ut som socker.

Näringsinnehåll: 240 kalorier och 100 g kolhydrater per 100 g. GI-värdet för 1 dl xylitol är 8 och klassas som lågt. Samma mängd strösocker har ett GI-värde på 97.

Från fettskräck till sockerångest. Allt fler forskare ser samband mellan en sockrad kost och sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och demens. En studie från American Medical Association, AMA, visade tidigare i år att en läsk om dagen kan öka dödligheten i hjärt-kärlsjukdom även om du är normalviktig och frisk i övrigt.

År 2012 klunkade vi i oss 66 liter läsk per invånare, enligt bryggeri­näringens branschorganisation Sveriges ­Bryggerier.

- Vi dricker för mycket läsk, sötade drycker ger inte kroppen någonting. Vi är vana vid att allt ska smaka sött, målet ska vara att det ska räcka med att dricka vatten, säger dietisten Anna Hamilton.

 

I februari gick Michelle Obama ut och uppmanade livsmedelsproducenter i USA att börja märka sina varor med hur mycket tillsatt socker de innehåller. Nyligen hade den hypade ­dokumentären om sockerberoende, Fed Up, premiär i USA. På forum och ­bloggar är de som äter lågkolhydratskost överens - skippa sockret. Men sedan går åsikterna isär. Är det okej att dricka en lightläsk? Kan man ha ketchup på maten om den är sötad med stevia?

- Lightläsk är inte nyttigt men för många är det en bra medelväg, ett alternativ till söta drycker. Det finns de som dricker mycket läsk och som inte kan sluta från en dag till en annan. Att de trappar ner sitt läskdrickande med lightvarianter tror jag kan vara en bra idé, säger Hamilton.

Även om dietisten Anna ­Hamilton inte tycker att lightläsk ska ingå i ­vardagen är det ett bättre alternativ än den sockrade varianten, anser hon.

- Personligen vill jag slippa få i mig så stora mängder socker som man får när man dricker en vanlig läsk. Då skippar jag hellre de tio sockerbitarna och dricker en lightläsk.

 

Men det finns också experter som ­förordar vanligt socker framför ­kalorifria sötningsmedel. Göran ­Petersson, professor i kemisk miljö­vetenskap vid Chalmers, började för flera år sedan titta närmre på sukralos och huruvida det sötningsmedlet kunde vara miljöfarligt. Han började senare jobba med frågor om hur kemiska ­sötningsmedel påverkar vår hälsa.

- Ett stort problem med sötningsmedel är att de är mer än 100 gånger sötare än socker. Vi tappar kontrollen över vårt sötsug, säger han.

Petersson har skrivit flera ­rapporter om lågkolhydratskost och stod 2012 bakom rapporten ­"sötningsmedel värre än socker".

 

Han lägger gärna en sockerbit i kaffet men undviker alla lightdrycker och menar att vi börjar i fel ände när vi utesluter vitt socker men fortfarande konsumerar kalorifria sötsaker.

- När jag föreläser rekommenderar jag alla att sluta med artificiella sötningsmedel först, sedan det socker som inte syns, det som är tillsatt i drycker och matvaror. Efter det kan man trappa ner på det vanliga sockret. Då får du riktig kontroll över hur mycket socker du får i dig, säger han.

Precis som att socker finns tillsatt i många matvaror är även artificiella sötningsmedel vanliga.

Tuggummin, sylt, halstabletter, ketchup och yoghurt säljs alla i kalorifria varianter, något som kan locka hälsomedvetna konsumenter. Många sötningsmedel marknadsförs också som naturliga.

 

Steviolglykosider, som utvinns ur bladen från busken Stevia rebaudiana, eller erytritol, en sockeralkohol som finns naturligt i päron och melon.

- Det man ska komma ihåg är att dessa sötningsmedel framställs av ­extrakt, jag har svårt att se det naturliga i det. Problemet är att jättemånga tänker att det är fritt fram eftersom det marknadsförs på det sättet. Man måste vara kritisk som konsument, varför pillar företagen i sötningsmedel i allt, undrar dietisten Anna Hamilton.

Ett annat omdiskuterat ämne är aspartam. Sötningsmedlet har blivit beskyllt för att öka risken för cancer, allergier och depression.

- Det är gamla myter som lever kvar, det finns inga bevis för att det skulle vara cancerogent att konsumera de doser som finns i vanlig lightläsk. ­Däremot finns det viss klinisk erfarenhet av samband mellan depression och höga intag av aspartamsötade drycker, säger Hamilton.

 

Även Göran Petersson menar att ­stödet för att sötningsmedel som aspartam skulle vara cancerframkallande är svagt men varnar för andra risker med de kalorifria alternativen.

- Det har funnits en enorm diskussion kring sötningsmedel och vilka effekter det har på hälsan. Våra ­myndigheter har gjort många kontroller och kommit fram till att det är ­ofarligt. Även om sötningsmedel inte ökar risken för cancer bidrar de till övervikt, bukfetma och diabetes typ-2 eftersom du får ökat sötsug och dåliga matvanor.

 

Så anser experterna: SE NEDAN