*Chia med granatäpple
(2 portioner)

Du behöver:
2 msk chiafrön
4 dl kokosvatten
1 dl granatäppelkärnor, frysta

*Gör så här:
Blanda chiafröna med kokosvatten och rör ner granat- äppelkärnorna. Låt stå minst 30 minuter innan servering.
1 av 3: *Chia med granatäpple (2 portioner) Du behöver: 2 msk chiafrön 4 dl kokosvatten 1 dl granatäppelkärnor, frysta *Gör så här: Blanda chiafröna med kokosvatten och rör ner granat- äppelkärnorna. Låt stå minst 30 minuter innan servering. Foto: Bianca Brandon-Cox
*Avokadoglass
(4 portioner)

Du behöver:
2 avokado
225 g frysta svarta vinbär eller körsbär
2 msk yacon- eller lönnsirap 

*Till topping:
2 msk frysta eller färska svarta vinbär 
2 msk bipollen
Ev yacon- eller lönnsirap

*Gör så här:
Mixa avokado, frysta bär och sirap till en krämig glass. Servera i skålar och toppa med frysta svarta vinbär och bipollen och eventuellt sirap, om du vill ha lite extra sötma.
2 av 3: *Avokadoglass (4 portioner) Du behöver: 2 avokado 225 g frysta svarta vinbär eller körsbär 2 msk yacon- eller lönnsirap *Till topping: 2 msk frysta eller färska svarta vinbär 2 msk bipollen Ev yacon- eller lönnsirap *Gör så här: Mixa avokado, frysta bär och sirap till en krämig glass. Servera i skålar och toppa med frysta svarta vinbär och bipollen och eventuellt sirap, om du vill ha lite extra sötma. Foto: Bianca Brandon-Cox
* Grönkålssmoothie
(2 portioner)

Du behöver:
2–3 kvistar grönkål
10 cm gurka
1 dl torkad och blötlagd mango eller 125 g tinad mango 
2 cm ingefära
3 dl vatten eller äppeljuice
Ev 1 tsk spirulinapulver

* Gör så här:
Repa grönkålen från kvisten och skär den i större bitar. Skär gurkan i bitar. Kör i mixer eller med stavmixer till en len konsistens.
3 av 3: * Grönkålssmoothie (2 portioner) Du behöver: 2–3 kvistar grönkål 10 cm gurka 1 dl torkad och blötlagd mango eller 125 g tinad mango 2 cm ingefära 3 dl vatten eller äppeljuice Ev 1 tsk spirulinapulver * Gör så här: Repa grönkålen från kvisten och skär den i större bitar. Skär gurkan i bitar. Kör i mixer eller med stavmixer till en len konsistens. Foto: Bianca Brandon-Cox

Byt ut mellanmålen – få stor effekt på hälsan

Två mellanmål om dagen kan göra underverk för vikten och hälsan.

Men det spelar stor roll VAD du snacksar.

Byt genast ut latten och kanelbullen, råder matinspiratören och bloggaren Erica Palmcrantz Aziz.

– Mellanmålen kan vara avgörande, säger hon.

Som barn på 90- och 80-talet var "mellis" synonymt med ett glas O'boy och Skogaholmslimpa med ost eller en tallrik varm nyponsoppa med glass och mandelbiskvier. Att mellanmålet skulle vara nyttigt och förhindra sötsug var knappast föräldrarnas prio.

I dag ser många föräldrar själva till att få i sig något före middag och ett hav av kostexperter hyllar mellanmålet i strävan efter jämnt blodsocker och effektiv viknedgång. Vi har förstått att vi inte ska gå hungriga för länge, och att det finns bättre och sämre snacksalternativ.

LÄS OCKSÅ: Tio snacks som du kan äta med gott samvete 

Nyttigt till frukost, lunch och middag – men inte till mellanmål

Men enligt Erica Palmcrantz Aziz, aktuell med receptboken "Superfood boost", slarvas det fortfarande mycket med mellanmålen. Många är jättepetiga när det kommer till frukost, lunch och middag, men planerar aldrig det de äter däremellan. Följden blir att man när hungersuget slår till stoppar i sig vad som finns nära tillhands, vilket ofta är godis eller bakverk. INTE en särskild bra strategi om det är en slank och frisk kropp man vill åt.

– Många som börjar med en hälsosam kost tappar just mellanmålen, och det kanske är det som blir avgörande. Man tror att man undviker socker eftersom man skippar dessert, men glömmer den där bullen som man sa ja till vid jobbfikat när blodsockret var lågt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Tappa 3 kilo med 25 superlivsmedel 

Därför ska du äta mellanmål

Erica Palmcrantz Aziz har noterat att vuxna människor överlag är rätt omedvetna om mellanmålets funktion:

 – Folk undrar varför de är trötta och sura på eftermiddagen, eller varför de inte får resultat av träningen efter jobbet. De reflekterar inte över varför de står och äter tre ostmackor medan de lagar middag, de märker inte vad de stoppar i sig av bara farten.

– Kroppen behöver bränsle och näring, annars svajar blodsockret. De flesta mår bra av fyra-fem planerade måltider, sedan får man variera mängd och portionsstorlek efter hur mycket man rört sig den dagen.

Erica Palmcrantz. Foto: BIANCA BRANDON-FOX

Det behöver inte vara komplicerat

Ett bra mellanmål ska enligt författaren vara proteinrikt, mättande och lätt att förbereda. I utbyte av en kolhydratsfattig och sockerfri kost får man jämnare energi, en lugnare mage och lättare at hålla vikten. 

Erica Palmcrantz Aziz vill förmedla att "rawfood" och "superfood" inte behöver vara krångligt, utan att det helt enkelt handlar om naturlig, ren och skonsam mat.

– Man måste inte blötlägga saker i flera timmar, eller använda avancerade köksredskap. Numera går det att hitta ingredienser som gojibär och raw kakaopulver i vanliga matbutiker och det räcker att man äger en stavmixer.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk, organisk, raw – det betyder de trendiga orden 

Istället för kaffe och bulle – ät det här:

Hon tipsar om hur man gör tre vanliga och rätt så dåliga mellanmål betydligt nyttigare, utan att gå miste om den goda smaken och själva fikastunden.

1. Istället för kaffe latte: gör en matchalatte

– Matcha-te innehåller massor av antioxidanter och funkar lika bra som kaffe om man behöver komma igång. Jag vispar ner lite matchapulver i uppvärmd växtbaserad mjölk och kryddar med en tesked honung.

2. Istället för kanelbulle: ät kanelbollar

– Kavla ut en "deg" av mixade mandlar, russin, kokosolja, kanel, kardemumma, vaniljpulver och salt och bred sedan på en smet av mixade dadlar, kokosolja, kanel och vatten. Rulla ihop till en stor längd och ha liggande i frysen, sedan är det bara att skära upp när du vill ha.

3. Istället för en proteinbar eller shake före gymmet: gör en grön smoothie

– Mixa till exempel växtbaserad mjölk, gröna blad, banan, päron, lite färsk ingefära och hampaproteinpulver.

LÄS OCKSÅ: Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi 

Erica Palmcrantz Aziz

Ålder: 39.
Familj: Två flickor, 2 och 9 år, maken Sam.
Bor: Göteborg.
Aktuell: Författare, Rawfood-inspiratör, föreläsare.
Bloggar: rawfoodbyerica.se

Det här är rawfood och superfood

Rawfood är enkelt förklarat växtbaserad mat som inte är upphettad. Rawfoodanhängare äter i regel mycket frukt och grönt.

– Rawfood innehåller otroligt mycket näring som vi behöver för att kunna fungera optimalt, samt enzymer som hjälper till vid matsmätningen. Dessutom är det fritt från ingredienser som tjuvar energi, säger Erica Palmcrantz Aziz.

 

Superfoods är enligt Erica Palmcrantz Aziz livsmedel som ger maximalt med näring per krona och kalori.

– Lämpliga superfoods ska kunna utgöra grunden i många rätter och gå att få tag på i vanliga mataffärer.

7 ingredienser som man alltid bör ha hemma enligt Erica

Avokado 

Gröna blad (till exempel grönkål, spenat, svartkål)

Gurka ("ät istället för glass när du är lite sugen på något")

Morötter ("riv och servera med olja och frön till lunch"

Honung ("ta en halv tesked honung istället för en karamell när du blir sötsugen)

Kokosolja

Raw kakaopulver

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande