Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Brunt fett kan hjälpa dig gå ner i vikt utan ansträngning

Utöver det vanliga vita fettet bär människan på så kallad brun fettväv som omvandlar energi till värme.

Nu tyder forskning på att vi kan öka vår kaloriförbränning genom att kyla ner kroppen.

– Om man tycker det är mer prioriterat att undvika att bli tjock med tiden så kan det vara vettigt att frysa in vintern, säger Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet.

Fram till för några år sedan trodde inte forskarna att människan, liksom djuren, bar på så kallad "brun" fettväv vid sidan av den vanliga vita.

De trodde åtminstone inte att den var aktiv.

Men 2009 kunde Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Göteborgs universitet, och hans kolleger bevisa att vuxna, friska människor visst har den andra fettväven. Till skillnad från vitt fett, som lagrar energi för att förbereda oss på eventuell svält, omvandlar brunt fett energin till värme för att skydda kroppen mot kyla. Vid köld stimulerar nervtrådar den bruna fettväven, som alltså slås på automatiskt när vi fryser.

– Det fungerar i princip som en kamin, förklarar Sven Enerbäck.

Upptäckten har lett till frågan om huruvida vi skulle kunna använda det bruna fettet för att gå ner i vikt.

LÄS MER: Bränna fett: Här är 9 smarta genvägar

LÄS MER: Sov kallt och håll dig smal, frisk och ung

 

Tänk om vi kan göra oss av med överskottsenergi genom att kyla ner kroppen?

– Vi kan öka vår förbränning genom ökad fysisk aktivitet, ökad huttring eller ökad brunfettaktivitet. Emellertid är det utan tvekan bekvämast att göra det genom ökad brunfettaktivitet, eftersom det sker utan att du tänker över det. En väst som gör att du fryser hela tiden kommer nog att fungera, säger Barbara Cannon, professor i fysiologi vid Stockholms universitet.

Och jodå, en nygjord svensk studie tyder på att kaloriförbrukningen i kroppen påverkas av hur varm eller kall man är.

 

Fjorton studenter fick under minst en timme per dag i sex veckor utsätta sig för kyla, så att de nästan började huttra - sedan jämfördes de som exempelvis suttit på en balkong, vistats vid ett öppet fönster eller tagit ett kallt bad med de tolv deltagare som gått runt påpälsade under samma period.

– De som höll sig varma blev lite energisnålare och skulle teoretiskt sett bli tjockare på lång sikt, medan de som höll sig kalla bibehöll sin ämnesomsättning. Om man tycker det är mer prioriterat att undvika att bli tjock med tiden så kan det alltså vara vettigt att frysa in vintern och inte ha för mycket kläder, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

LÄS MER: Fredrik Paúlun: Så bränner du mer fett 

 

 

Härnäst ska han genomföra en studie där ett större antal personer ska få testa effekterna av en så kallad köldväst.

Men Sven Enerbäck vill betona att en viktminskningsmetod med grund i den nya kunskapen om brunt fett ligger hyfsat långt fram i tiden, eftersom en läkemdelslösning med piller och sprutor är rimligare än att folk börjar kyla ner sig.

– Om man är ung och frisk och inte har någon infektion i kroppen så är lite kyla inte farligt. Men för exempelvis diabetessjuka människor, som ligger i riskzonen aven för andra typer av sjukdomar, kan kyla utlösa hjärtinfarkt.

– Det finns säkert möjligheter att hitta olika typer av läkemedel som kan aktivera den bruna fettvävnaden, men de ska testas noggrant i många år. Och främst tror jag att detta kommer att användas för folk med medicinska ämnesomsättningsproblem, inte för dem som är missnöjda med sitt utseende, säger han.

Vitt fett skyddar mot svält - brunt fett skyddar mot kyla

• Vit fettväv, den vanliga fettcellen som vi alla har olika mängd av, används för att lagra energi. Ursprungspoängen med vitt fett är att människan i goda tider kan äta upp sig, bära med sig energin och sedan ta av den när det blir svårare att få tag på mat.

• Brunt fett i sin tur skyddar mot ett annat av människans bekymmer: kyla. Den bruna fettväven lagrar också fett, men har även den unika egenskapen att den kan göra värme av fettet och energin, i stället för att omvandla det till ATP-molekyler som används som energi i musklerna. Den bruna fettväven aktiveras automatiskt när vi fryser, det vill säga när köld stimulerar den via nerver.

Köldväst

• En väst som legat i frysen och träs över huvudet.

• Den ska göra kroppen så kall att man börjar huttra, varvid det bruna fettets förbrännarmekanism aktiveras.

• Den ska sitta på relativt länge, minst 30 minuter per dag i många veckor.

• Syftet är att man ska bli smalare.