Kvinna äter nötter
Kvinna äter nötter Foto: Shutterstock

Bränn fett - med 12 effektiva nötter och frön

Frön och nötter mättar och ger näring. De kan minska suget, aptiten och snabba på viktnedgången.

– En halv till en deciliter om dagen är lagom, säger kost­experten Fredrik Paulún.

Att livsmedel "bränner fett" har vi fått läsa om i några år. Men vad betyder det egentligen? Fredrik Paulún, närings­fysiolog och författare, förklarar:

– Det betyder att maten man konsumerar ökar användandet av fett som bränsle. Det kan antingen bero på att den totala energiförbrukningen ökar, som av starka kryddor och kaffe, eller att en större andel av energin kommer från fett.

– Dessutom känner kroppen av om vi äter fett, och ökar fettförbränningen när det sker.

Frön och nötter kan hjälpa viktnedgången på traven. En av anledningarna är att de inne­håller en hög andel nyttigt fett.

– Det är lättare att gå ned i vikt om man äter mycket omättat fett som nötter, frön, olivolja, fet fisk och avokado.

Ät nötter och frön - varje dag

Dessutom är frön och nötter rika på proteiner, antioxidanter, mineraler och vitaminer. Och de fettlösliga vitaminerna D, E, K och A finns framför allt i - ja, just det - fettrika livsmedel.

Både frön och nötter kan användas till frukost och mellanmål men också i matlagningen. Man kan mixa ner i smoothien, mala och baka, göra pesto eller rosta.

Ät gärna frön eller nötter varje dag, i måttliga mängder:

– En halv till en deciliter tycker jag är lagom, säger Fredrik Paulún.

LÄS OCKSÅ: Det här äter kostexperterna själva till frukost

"Bland nötter är nog valnöten den mest underskattade"

Ska man äta dem utöver det man redan äter eller ska man ta bort något annat?

– Man tar med automatik bort annat eftersom nötter och frön mättar så bra. Ju mer nötter och frön du konsumerar desto mindre av annat kommer du att äta.

Den som går igenom sina sötvanor, ersätter med frön och nötter och tänker på att äta nyttigt kan gå ner upp till ett halvt kilo i veckan.

Fredrik Paulún har några favoriter han vill slå ett extra slag för:

– Pumpafrön har högst proteinhalt av alla frön, mer antioxidanter än de flesta och hör dessutom till de billigare.

– Bland nötter är nog valnöten den mest underskattade då den är rik på omega 3 och har stora mängder antioxidanter. Dessutom är den relativt prisvärd.

Så gör du denna chiapudding för 4 portioner: Mosa 4 dl hallon med en gaffel. Blanda med 6 dl kokosdryck (eller annan mjölkdryck) och 8 msk chiafrön. Fördela i glas. Låt stå i kylskåp över natten och dekorera med några färska hallon och lite mynta vid servering. Foto: Klara Desser / KLARA DESSER / EXPRESSEN

2. Chiafrön - ger fibrer

Rika på: Proteiner, fibrer.

Innehåller även: Antioxidanter, omega 3-fetter och mineralerna kalcium, kalium och magnesium. 

Ät så här: Strössla över müslin, låt svälla till pudding eller gröt. 
 

LÄS MER: 7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

 

3. Pumpafrön - bra som snacks

Foto: Shutterstock

Rika på: Proteiner, fleromättat fett och antioxidanter.

Innehåller även: Vitamin E, magnesium, zink och järn.

Ät så här: Använd som snacks, rosta och strö över sallader och soppor, garnera bröd, använd i müslin eller ha med som mellanmål.

 

4. Psylliumfrön - i stället för vete

Foto: Shutterstock

Rika på: Fibrer.

Innehåller även: Fröna går hela genom magen. Dess gelbildande förmåga ger mättnadskänsla men kroppen förmår inte ta upp näringsämnena.

Ät så här: Kan köpas hela eller krossade som psylliumfröskal och malda som fiberhusk. Det senare kan användas som ett glutenfritt alternativ till vetemjöl. Fibrerna bildar gelé och hjälper tröga magar på traven.

5. Mandlar - passar alla mål

Foto: Colourbox

Rika på: Protein och E-vitamin.

Innehåller även: Antioxidanter.

Ät så här: Naturella, rostade till frukost, mellanmål och mat (till exempel till fisk). Malda i bakning.

6. Linfrön - ät hela

Foto: Cornelia Nordström

Rika på: Omega 3-fetter, fibrer, vitamin B1 (tiamin).

Innehåller: Fosfor, magnesium, kalium, zink och järn.

Ät så här: Strössla över frukost/mat eller använd i bakning.

OBS: Gör till vana att äta linfröna hela. Livsmedelsverket avråder från att äta krossade och rekommenderar max 1-2 matskedar hela linfrön per dag.

 

 

7. Sesamfrön - mineralrika

Foto: Cornelia Nordström

Rika på: Protein, kostfibrer.

Innehåller även: Kalcium, järn, zink, fosfor, magnesium samt B-vitaminer och ämnet sesamin som kan hjälpa vid viktminskning.

Ät så här: Använd som panering, i bakning och matlagning.

8. Pekannötter - antioxidant-vinnare

Foto: Shutterstock

Rika på: Mest antioxidanter av alla, enkel­omättade fetter.

Innehåller även: Vitamin B1, zink och magnesium.

Ät så här: Goda au naturel eller till kaffet. I müsli, bakverk och nötblandningar.

9. Para­nötter - nyttigt godis

Foto: Annika Af Klercker

Rika på: Selen (mycket rik!), fosfor och magnesium.

Innehåller även: Vitamin E och B1. Jämn fördelning av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror.

Ät så här: Saltrostade som snacks, som topping på förrätter.

OBS: Undvik gamla, missfärgade och mögliga paranötter, de kan innehålla ett gift som heter aflatoxin B1.

 

10. Valnötter - med magnesium

Yoghurt med ­valnötter och blåbär
. Foto: Karolina Olson Haglund

Rika på: Omega 3-fettsyror och antioxidanter.

Innehåller även: Magnesium.

Ät så här: Helst naturella eftersom rostade valnötter tappar i både fettkvalitet och antioxidantmängd.
LÄS OCKSÅ: 7 nyttigaste nötterna och vad de gör för dig

11. Hassel­nötter - till mellanmål

Foto: Magnus Jönsson

Rika på: E-vitamin.

Innehåller även: Fosfor, magnesium, vitamin B1 och B6.

Ät så här: Rosta och toppa müsli, smoothie eller yoghurt med. Hacka till pesto, mal till bakning, ät naturella som mellan­mål.

12. Pistasch­nötter - ät med ögonen

Foto: Shutterstock

Rika på: Antioxidanter, protein, vitamin B, fosfor och kalium.

Innehåller även: Kolesterolsänkande ämnen, folat, järn och magnesium.

Ät så här: Goda som snacks, i matlagning, till bakning.
LÄS MER: Fredrik Paulún: Här är de nyttigaste nötterna

13. Solrosfrön - med omega 6

Foto: Magnus Jönsson

Rika på: Proteiner, E-vitamin, B-vitamin, folat och fleromättade fetter, framför allt omega 6-fettsyror.

Innehåller också: Järn, magnesium, zink och kolesterolsänkande fytosteroler.

Ät så här: Rostade som snacks (gärna med chilisalt) eller strösslade över salladen. I brödet eller müslin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!