Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Joanna Uddén är läkare och forskar om fetma.
Joanna Uddén är läkare och forskar om fetma.
Joanna Uddén är läkare och forskar om fetma.
Joanna Uddén är läkare och forskar om fetma. Foto: Alexander Uddén / Privat

Bli kvitt farligt bukfett – med små förändringar

Glöm krångliga dieter och extrem träning utan resultat. 

Det är lättare än man kan tro att undvika det hälsofarliga bukfettet. 

Läkaren och forskaren Joanna Uddén berättar hur du själv kan se om du är drabbad och ger sina bästa tips på hur du kan förebygga bukfetma och dess allvarliga följdsjukdomar.

– Små saker kan göra stor skillnad, säger hon. 

Fett finns på olika sätt i kroppen. Underhudsfettet är det som syns och som vi själva kan känna, medan bukfettet är hälsofarligt fett som lagras kring organen i vår mage. 

Genetik spelar stor roll för vem som drabbas av bukfetma. Män samlar lättare på sig fett i buken än kvinnor. Hos kvinnor samlas fettet oftare kring brösten eller höfterna, men under klimakteriet med lägre nivåer av östrogen ökar risken att också kvinnor drabbas av bukfetma. Generellt är ett överskott av kalorier, stor alkoholkonsumtion och för mycket stillasittande bidragande faktorer till bukfetma. Socioekonomiska faktorer och psykisk ohälsa kan också spela roll. 

Bukfetma kan vara svårt att mäta, eftersom det inte syns under huden utan finns inuti magen och runt de inre organen. Det säger Joanna Uddén som är läkare och forskare på Karolinska institutet och har forskat om fetma i många år. 

– Det är väldigt mycket en fråga om ärftlighet i var och hur man lagrar fett. Olika kvinnor kan ha exakt samma BMI men lagrar fettet på olika ställen och det medför olika risker. 

Grönsaker och baljväxter mättar bra. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Mycket sömn och lite stress är viktigt för att må bra. Foto: Shutterstock

Hur du kan mäta ditt bukfett

BMI står för Body Mass Index och används för att bedöma om någon är under-, normal- eller överviktig. När det handlar om att mäta bukfetma kan BMI dock vara missvisande. Johanna Uddén rekommenderar att man i stället mäter bukfettet på ett annat sätt. Man kan ta ett måttband och sätta horisontellt ovanför naveln, ungefär där revbenen slutar och höftbenet börjar. Sedan andas man ut och mäter. Om man har ett midjemått på över 88 centimeter som kvinna eller 102 centimeter som man så kan man misstänka att det handlar om bukfetma. 

De ämnen som produceras i bukfettet ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, olika former av cancer och diabetes typ 2. Även om det går att använda olika mått för att mäta bukfetman så är det viktigt att titta på den allmänna hälsan, menar Joanna Uddén.

– Det är viktigt att inte vara för hård mot sig själv. Små saker som kan göra stor skillnad och det finns riskfaktorer som går att påverka. En persons risk för sjukdom är individuell och personer med ett högt BMI eller midjemått kan ända ha en god hälsa.

Det viktigaste är att stillasittandet bryts, vare sig det handlar om att gå till gymmet eller ta en promenad i området. Foto: ADOBE STOCK

Så kan du minska ditt bukfett – enkla tips

Det finns flera enkla saker du kan göra varje dag för att minska ditt bukfett och slippa hälsofarliga sjukdomar. Joanna Uddén lyfter fram flera saker som ger resultat. 

Stressa mindre

När vi har höga stressnivåer i kroppen utsöndras hormonet kortisol som bidrar till att bukfetma bildas. Det är därför viktigt att försöka få ner stressnivåerna så mycket som möjligt för att förebygga bukfetma. 

Sov mer

Om vi inte sover ordentligt och återhämtar oss kan vi bli mer hungriga. Blodsockret blir ojämnt och det blir lätt att äta mat med mycket socker. Med tillräcklig sömn håller vi energin uppe och minskar risken för humörsvängningar.

Ät mer frukt och grönt

Mat som frukt, grönsaker och baljväxter mättar bra och håller energin uppe längre. Om vi får i oss sådan mat regelbundet blir vi mindre sugna på mat med mycket socker och fett som på lång sikt kan ge oss bukfetma. 

Ät regelbundet och balanserat

Det kan lätt bli att man försöker äta bra under veckodagarna för att sedan släppa de rutinerna under helgen. Men det kan ha negativa effekter på hälsan. Att försöka äta mer balanserat under hela veckan kan vara en bättre idé för att skapa en långsiktig hälsosam livsstil. 

Bryt stillasittandet

Att det är hälsosamt att röra på sig är en självklarhet för många. Man kan tro att det krävs extrem träning fler gånger i veckan, men kortare promenader kan göra stor skillnad. Det viktigaste är att stillasittandet bryts, vare sig det handlar om att gå till gymmet eller ta en promenad i kvarteret.