Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Banta med blåbär och mörk choklad

Vill du gå ner i vikt? Byt ut chipsen mot blåbär och mörk choklad. 

En ny studie visar att delikatesserna är bra för ditt blodsocker. 

- Risken att gå upp i vikt minskar, säger professor Kerstin Brismar vid Karolinska institutet.

FAKTA

BANTARGODIS:
Mörk choklad innehåller dubbelt så mycket antioxidanter som vanlig choklad. Att blåbär är fullproppade med de nyttiga antioxidanterna är känt sedan länge. Antioxidanter hjälper till att sänka insulinnivåerna i kroppen och ökar på fettförbränningen. Blåbärspaj med chokladsås – riktigt bantargodis alltså (om man räknar bort pajdegen).

Diskussionerna kring choklad och dess påverkan på kroppen har varit många. Professor Kerstin Brismar har under det senaste halvåret studerat effekten av 85 procent mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad hos 14 personer, både män och kvinnor.

Vit choklad höjer insulinet

 – Vi upptäckte att mörk     choklad i stort sett inte höjer blodsockret eller insulinet alls, säger Kerstin Brismar.

 Höjt blodsocker gör att du lättare kan gå upp i vikt. Om du vill minska ditt midjeomfång bör du satsa på den mörka chokladen visar studien.

 – Vit choklad och mjölkchoklad höjer insulinet fem gånger, säger Kerstin Brismar.

 Testerna vid Karolinska institutet visar också på en skillnad mellan män och kvinnor.

Behandlade diabetes

 – Männen var mer känsliga för den vita chokladen, medan kvinnor var känsliga för mjölkchoklad. De har lite olika innehåll av fett och socker.

 Parallellt med studien av chokladens påverkan har Kerstin Brismar studerat effekten av blåbärsdryck på förhöjt blodsocker.

 – För länge sedan använde kloka gummor blåbär och blåbärsskal att göra te av. Det var ett sätt att behandla diabetes med eftersom man såg att det sänkte blodsockret, säger hon.

 Enligt studien håller blåbärsdrycken blodsockret på en bra nivå. Oavsett om du lider av diabetes eller inte påverkas du positivt av blåbär.

 – Dels innehåller blåbär en mängd nyttiga antioxidanter och fibrer. Och om man äter något som inte höjer insulinnivån så minskar risken att gå upp i vikt. Det är samma sak med mörk choklad.