Kostrådgivare Anna Hallén svarar på dina frågor om LCHF.

Mejla din fråga till: lchf@expressen.se
1 AV 2
Kostrådgivare Anna Hallén svarar på dina frågor om LCHF. Mejla din fråga till: lchf@expressen.se
Foto: Jörgen Hildebrandt
2 AV 2
Foto: Erwin Wodicka

Äter LCHF – varför går jag inte ner något i vikt

Hej Anna, Nu har jag ätit LCHF i två månader utan att gå ner i vikt, fungerar LCHF-metoden olika bra på olika personer?

Förut åt jag mer GI-inspirerad kost. Jag väger 80 kilo och är 38 år, jag gick upp när jag mådde dåligt för fem år sedan och har inte lyckats gå ner.

Jag äter inga mediciner sedan ett par år. Jag tränar inte så mycket men promenerar ett par kilometer till och från jobbet. Jag har svårt att sova, kan det spela in.

Jag har förstått LCHF som att man får äta tills man blir mätt och att man ska slippa räkna kalorier.

Nathali

KOSTRÅDGIVARE ANNA HALÉN SVARAR:

Hej Nathalie! Ja, lågkolhydratkost fungerar lite olika på olika personer. Det fungerar mycket bra på de som har försämrad insulinkänslighet.

De som har en fullt frisk insulinkänslighet går bättre ner med energireducering, där rekommenderar jag en liberal LCHF med någon form av fasta ex 5:2.

Alla kan inte följa rådet "ät tills du blir mätt" eftersom alla tyvärr inte har fungerande mättnadskänslor. Försök med Handmodellen som jag beskrev tidigare i vår i Allt om LCHF (finns också på nätet).

Jag hade behövt sätta ihop vikten med längden för att få en bättre uppfattning om din kroppsbyggnad. Men oavsett om du har mycket eller lite kvar är din mening om att du har svårt att sova oerhört viktig. När sömnen inte fungerar är det ett tydligt tecken på för mycket oro eller stress. Du har det sympatiska stressystemet påkopplat och i och med det en hög dos kortisol i din kropp. Detta innebär, för nästan alla, att viktminskningen uteblir.

Tyvärr letar många då lösningen på tallriken och börjar experimentera. Något som jag upplever, sällan eller aldrig fungerar i längden. Lösningen är i stället att hitta mår bra och god sömn tillsammans med att hålla uttråkning borta från livet. God sömn styrs av en bra dag. Det går inte att bara sova bättre.

För att sova bra behöver du vara trött på riktigt, mentalt stimulerad och/eller fysiskt trött. Du behöver också lägga dig trygg. Inget ältande och ingen oro.

 

Jag ser fler och fler som nu satsar på vila, återhämtning, stimulans och kreativitet som nu äntligen går ner i vikt. Trots samma tallrik.

 

Varmt lycka till!

Anna

 

LÄS OCKSÅ:

LCHF-metoden – guide för nybörjaren

Johan gick ner 57 kilo med LCHF-metoden