Det grekiska köket har blivit allt populärare. Emma Törelius och Carl Nordström gillar grekisk mat. "Vi tänker allt mer på att det är nyttigt", säger de.
Det grekiska köket har blivit allt populärare. Emma Törelius och Carl Nordström gillar grekisk mat. "Vi tänker allt mer på att det är nyttigt", säger de. Foto: JOHANNA

Ät grekiskt - lev längre

Ät som de gamla grekerna - och lev längre.

Ny forskning visar att grekiska matvanor kraftigt minskar risken för hjärtinfarkt och cancer.

Och det finns inga genvägar.

Allt tidigare dödlighet bland grekerna fick forskarna i Grekland att inleda en stor undersökning. 22 000 grekers matvanor studerades i detalj. Resultatet blev att de som fallit för den västerländska kosten lider 33 procent större risk för hjärtdöd och 24 procent större risk att dö i flera cancertyper än de som följt de gamla grekernas matvanor. Grekerna har reagerat och börjat återgå till tidigare generationers mat. Svenskarna följer trenden.

Olivolja i stället för smör - Gästerna tänker allt mer på sin hälsa. Det är inte längre populärt att äta så mycket smör och gräddsåser.  - Vi har till exempel ersatt smöret till brödet med olivolja, säger Andreas Giassemis, restaurangchef vid Greken på Hörnet på Södermalm i Stockholm. Östra delen på den trendsättande stadsdelen har nästan svämmats över av grekiska matställen. Tio restauranger på bara några få kvarter. För den som vill följa de gamla grekernas matvanor gäller det att äta mycket träkolsgrillade grönsaker, bönsallad med olivolja och tsatsiki. Avslutningen får gärna bestå av en kall grekisk yoghurt toppad med flytande honung och nötter. Men det gäller att vara den grekiska maten trogen enligt forskarna. En svensk flintastek eller lite smågodis riskerar att förstöra allt.

Rött kött mycket sällan Rött kött ska enligt konceptet ätas max en gång i månaden. Den traditionella grekiska kosten innehåller ungefär ett kilo frukt och grönsaker - varje dag. En annan slutsats är att ett eller två glas vin anses helt rätt till maten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!