Ät gott men med sunt förnuft. Det är experternas råd för hur du ska kunna hålla vikten.
1 av 3: Ät gott men med sunt förnuft. Det är experternas råd för hur du ska kunna hålla vikten.
Ät gott men med sunt förnuft. Det är experternas råd för hur du ska kunna hålla vikten.
2 av 3: Ät gott men med sunt förnuft. Det är experternas råd för hur du ska kunna hålla vikten.
Cathrin Schück är kostrådgivare och författare.
3 av 3: Cathrin Schück är kostrådgivare och författare. Foto: ZARA DALY

Ät gott och håll vikten – experternas råd

Älskar du mat men vill samtidigt hålla vikten? Lugn, man kan äta gott och ha en hälsosam kropp på samma gång. Se bara till att tugga ordentligt!

– Man måste äta gott! Det är ju njutning i livet, säger Elin Pettersson, diplomerad kost- och näringsterapeut. 

Njut av maten i stället för att hålla på med krångliga dieter och strikta regler. Det är experternas råd för att kunna njuta av härliga middagar och samtidigt behålla vikten. Att uppskatta maten du äter och inte hetsäta är nyckeln till hur du ska undvika de där extrakilona. 

– Hjärnan behöver minst 20 minuter för att reagera på att kroppen är mätt. Sätt dig ner, ta din tid och njut av den där fredagsmiddagen du längtat efter, säger Elin Pettersson. 

Du kan till och med äta någon godisbit ibland. Se bara till att du njuter av det du äter i stället för att äta för ätandets skull. Struntar du i att köpa med dig den stora godispåsen hem är det lättare att slippa suktas av den. 

– Jag tycker folk krånglar till det. Man kan unna sig lite gott med sunt förnuft. Det finns ju mycket gott som är nyttigt också, säger Elin Pettersson. 

Ett glas vin eller en bit tårta på helgen är alltså ingenting man behöver ha dåligt samvete över. Sluta sätta upp strikta regler som är omöjliga att hålla och ät i stället med sunt förnuft. Då kommer både vikten hållas och självkänslan öka. 

Fasta eller inte fasta, det är frågan

Att fasta är en fallgrop många trillar i när de försöker gå ner i vikt. Är du en person som är beroende av en mastig lunch med en trevlig sås ska du strunta i fastan. Se bara till att grunda varje måltid med säsongens grönsaker och toppa med exempelvis kyckling för en proteinboost.  Att vara trött och grinig en hel dag är inget man går ner i vikt av. 

– Fasta kan absolut vara bra för vissa. Men mår du dåligt av det eller har ett stressigt småbarnsliv kommer kroppen säga i från och göra som den vill, säger Cathrine Schück, licensierad kostrådgivare, KBT-coach och samtalsterapeut. 

De flesta kan känna igen sig i känslan efter att ha missat frukosten. Med en hungrig mage slinker lätt en eller två bullar ner. Ät i stället rejäla måltider med det du tycker om så kan du undvika småätandet. 

– Så fort du inte är mätt så får du en kropp som är osäker och otrygg. Då har du garden nere och går och tar den där kexchokladen som du hade lovat dig själv som du inte skulle äta, säger Cathrine Schück. 

Glöm inte att röra på dig

Självklart är det även viktigt att röra på sig då man vill behålla vikten. Varför inte en rask promenad efter middagen? Det fiffiga med det hela är att du får tonvis med energi till träning när du äter rätt! 

– Att röra på sig är viktigt för alla. Undvik stilla sittande, stå upp och jobba och sträck på dig ofta. För vikten är hur du äter det absolut viktigaste men självklart ska man träna också, säger Elin Pettersson. 

 

 

Så ska du äta för att hålla vikten

Färska råvaror 

Frossa gärna i säsongens råvaror. I höst är det svamp och betor som gäller! Vad sägs om en härlig rödbetssallad med en krämig getost? 

 

Varm mat

Varm mat och varma grönsaker det absolut bästa du kan äta om du vill hjälpa din matsmältning framför allt om du upplever vardagsstress eller har uppblåst mage och gaser. Varm mat är lättare för matsmältningen att hantera vilket gör att kroppen kan ta hand om det du stoppar i dig på ett bättre sätt.

 

Hitta det som funkar för dig 

Hälsa är ett komplicerat ämne och det som funkar för den ena behöver inte funka för den andre. Att fasta är jättebra för den som vill gå ner i vikt men för någon med hastiga blodsockersvängningar kan det vara helt fel. Generellt kan man säga att alla bör fylla tallriken med så mycket grönt man orkar, toppa med lite proteiner och lägga till näringsrika kolhydrater på sidan om när man väl äter. Oavsett om man fastar periodvis eller inte. 

 

Minska stressen

Är du stressad är det absolut mycket svårare att gå ner i vikt. Dessutom är det lätt att man stoppar i sig lite vad som helt i all hast. Försök att ta det lite lugnare i vardagslivet och ta tid på dig när du äter. 

 

Andningsövning 

Att förbättra sin andning är ett enkelt sätt att både öka fettförbränning och förbättra matsmältningen och därmed gå ner i vikt. Se till att magen går ut när du andas in genom näsan. Med rätt andning syresätter du kroppen och ämnesomsättningen kommer i gång.

 

KÄLLA: Elin Pettersson 

Maxa promenaden

Älska uppförsbacken 

Backar och terräng är perfekt för den som vill förbränna middagens kalorier.   När kroppen får jobba i uppförsbacke förstärks både mage och ben. Dessutom skjuter kaloriförbränningen i höjden! 

 

Intervallträning

Öka tempot från normal- till snabb takt i intervaller. Det är tricket för att både öka förbränningen och uthålligheten. Det räcker med 10 minuters intervallträning i ditt 30 minuterpass för att dubbla kaloriförbrukningen. 

 

Jobba med magen! 

Genom att koncentrera på att spänna magen då du går och använda magmusklerna i stegen får du fler muskler att jobba. Kan du dessutom få med höfterna i rörelsen kan du förbränna 5 gånger så mycket kalorier än vad du gjort tidigare! 

Håll sockret på avstånd

Ring en kompis

Ta upp telefonen och ring till bästa vännen. Ibland har man svårt att erkänna för sig själv om man lever ohälsosamt. Kanske har din vän  lättare att tala om för dig att två liter läsk om dagen inte är ett vinnande koncept. 

 

Bestäm dig i förväg

Tänk efter redan i affären vad du ska äta och inte. Utan några frestelser hemma är det lättare att hålla sig till vad man lovat sig själv. 

 

Erbjud ett alternativ 

Se till att köpa hem alternativ till onyttigheterna. Kanske skippar du godiset om du i stället kan göra morotsstavar med en god dippsås?

 

Är det hunger eller är det sug 

Känn efter om suget du känner verkligen är ett sockersug eller om du kanske borde äta något i stället. Det är bättre att ordentlig mat när du är hungrig. 

 

Synda en dag i veckan 

Unna dig något gott men gör det bara en dag i veckan! Bestäm dig för en dag när du får äta det där du längtar efter resten av veckan. 

 

KÄLLA: Cathrine Schück 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!