Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ät dig smal – med 8 riktiga superfröer

Den unika mixen av vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i frön stärker kroppen med viktiga näringsämnen. 

Dessutom håller de dig i form. Rika på proteiner och bra omättat fett ger de nämligen en jämn blodsockerkurva och en mättnad som håller längre.

Solrosfrön, pumpafrön, chiafrön, linfrön, sesamfrön... Ja, frön finns i många olika skepnader och alla har värdefulla egenskaper som kan bidra till kroppens näringsdepåer på olika sätt. Blanda därför gärna olika sorter för att få en så näringsrik mix som möjligt. De är dessutom enkla att få i sig. Strö dem, som de är eller rostade, över din sallad, soppa, gröt, fruktsallad eller fil. För att ta några exempel. Eller varför inte mixa ner dem i en smoothie eller inkludera dem i brödbaket?

– Frön är väldigt näringsrika, allt som behövs för att bilda en ny planta finns i fröet. Och de flesta frön innehåller en hög halt omättat fett, vilket är bra för hjärta och kärl. Dessutom har det en kolesterolsänkande effekt att äta frön, eftersom de binder upp en del av koles­terolet som då hamnar i toaletten i stället, säger Fredrik Paulún, näringsfysiolog.

LÄS MER: 9 frön som gör dig smal: Chia, linfrön, sesamfrön, kokosnöt...

"Frön innehåller knappt några kolhydrater alls"

Att äta frön kan också påverka vikten. Du får ett jämnare blodsocker, som håller sig på en stabil nivå i flera timmar efter måltiden. Smörgåsar med frön kommer till exempel att ge den effekten, medan vitt bröd utan frön får ditt blodsocker att sjunka snabbt.

– Frön innehåller knappt några kolhydrater alls och höjer därför inte blodsockret. Dessutom bromsar de magsäcks­tömningen, vilket bidrar till en jämnare blodsockernivå och håller dig mätt längre. Det här hjälper både diabetiker och dem som vill hålla sötsuget borta.

Kan frön öka fettförbränningen?

- Ja, absolut. Omega-3, som exempelvis finns i linfrön och chiafrön, är en typ av fett som kroppen vill förbränna snabbt. Det innebär att man får en förhöjd energiförbrukning.

1. Solrosfrön

Foto: Magnus Jönsson

 

Innehåller E-vitamin, vilket skyddar huden mot solens skadliga strålar. Fröet är också rikt på fett, protein, B-vitamin, zink och magnesium. Innehåller bra fett, bland annat enkelomättat fett i form av oljesyra.

 

Använd dem så här: Goda att rosta och blanda ner i exempelvis en sallad, müsli eller soppa. Med sin milda och nötiga smak passar de också bra att äta som snacks, till exempel i en frukt- och nötblandning.

Specialitet: Dessa frön, som är både lättuggade och lättsmälta, är både goda att äta som de är och rostade - med eller utan skal.

LÄS MER: 9 superfrön som bränner fett

2. Chiafrön

Foto: Shutterstock

 

De här populära fröna är rika på bland annat protein, omega-3, fibrer, amino­syror, kalcium och fosfor. I likhet med linfrön innehåller chiafrön vattenlösliga fibrer som sväller och tar mer plats. Detta gör att de bromsar magsäckstömningen och bidrar till att hålla oss mätta längre.

 

Använd dem så här: Strö över maten, inkludera i bakning, blanda ner i en smoothie eller låt svälla till en pudding. Som snacks kan du låta torkad frukt klumpa ihop sig med fröna, baka energikakor eller göra raw food-bollar. En pudding gjord på chiafrön, kokosgrädde, lite vaniljpulver, toppad med färska bär eller torkad frukt blir en (nyttig) dessert.

Specialitet: På grund av sitt höga proteininnehåll kan chiafrön minska hunger och sötsug. Det här energirika fröet stärker bland annat immunförsvaret, motverkar inflammationer och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

LÄS MER: 7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

3. Sesamfrön

Foto: Cornelia Nordström

 

Innehåller exempelvis omega-6, B- och E-vitamin, protein samt mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink.

 

Sesamfrön bör mixas, eftersom de är så små att de är svåra för kroppen att ta upp annars.

Använd dem så här: Av mixade frön kan man göra den gamla klassikern sesammjölk genom att bara tillsätta vatten. Passar annars bra till brödbak, vegetariska färser eller pastejer som hummus.

Specialitet: Dessa frön finns både ljusa och svarta, och de svarta är att föredra då de innehåller mer antioxidanter. De finns att köpa både med och utan skal. Om skalet är kvar får vi i oss en större mängd järn och kalcium.

4. Hampafrön

 

Här hittar vi en stor mängd vitamin E, protein och en bra balans mellan de essentiella fett­syrorna omega-3 och omega-6. Dessutom innehåller hampa- ­frön höga halter av mineralerna ­kalcium, magnesium, fosfor och järn.

 

Använd dem så här: Kan exempelvis strös över en sallad eller blandas ner i gröt och müsli. Smaken kan upplevas som lite bitter varför de också passar bra i en lite sötare smoothie som balanserar upp.

Specialitet: Hampaolja gjord på dessa frön passar bra att använda i matlagningen, eller som kosttillskott på samma sätt som fiskolja.

5. Pinjenötter

 

Pinjenötter är trots sitt namn är ett slags frön. De är rika på fibrer och mineraler. Dessutom är pinjenötterna en bra proteinkälla för vegetarianer då de innehåller den essentiella aminosyran lysin.

 

Använd dem så här: Rostade pinjenötter passar utmärkt i en sallad eller soppa. Eller varför inte i en pesto? Specialitet: Pinjenötter innehåller också ämnet pinetol, som har visat sig kunna bidra till en ökad energiförbrukning och viktminskning.

6. Pumpafrön

 

Rika på protein, nyttiga antioxidanter och mineraler samt kolesterolsänkande ämnen. Innehåller zink som sägs främja fertiliteten hos män. Studier har visat att de kan motverka godartad prostataförstoring.

 

Använd dem så här: Kan vara svåra att äta som snacks som de är, eftersom det kan kännas smått och pilligt. Men om du blandar dem med torkad frukt klumpar det ihop sig till små godisbitar. Passar också bra att rosta och ha i sallad, soppor och på bröd. Mixade kan du förslagsvis blanda ner dem i smoothie, gröt eller müsli.

Specialitet: Pumpafrön är det mest proteinrika fröet av alla, och kan nästan jämställas med animaliska proteiner.

7. Linfrön

Foto: Cornelia Nordström

 

Rika på bland annat omega-3, protein, fibrer, antioxidanter, B-vitamin samt mineraler som järn, magnesium, zink, kalium, kalcium och fosfor. Innehåller det naturligt förekommande giftet cyanid, som i för stora mängder kan hämma syretransporten i kroppen. Rekommenderad mängd är 1-2 matskedar hela linfrön per person och dag.

 

Använd dem så här: Tillsätt gärna i din gröt, müsli, direkt på filen eller när du bakar bröd. Om näringen i fröna ska kunna tas upp av kroppen behöver de krossas först. Hela frön kan däremot ha en laxerande effekt, vilket kan vara bra vid förstoppning.

Specialitet: I linfrön finns vattenlösliga fibrer som sänker blodsockret och bromsar magsäckstömningen.

8. Psylliumfrön

Foto: Fotolia

 

Detta frö är i första hand en fiberkälla. Det är svårsmält och för att vi ska kunna ta upp näringen bör det krossas eller blötläggas.

 

Använd dem så här: Passar bra att mixas och sedan blandas ner i exempelvis en smoothie eller yoghurt. Tänk på att dricka rikligt med vatten, eftersom fibrerna sväller och absorberar vatten i tarmarna. Tillför du inte vatten kan en eventuell förstoppning förvärras.

Specialitet: Skalet som till störst del består av kostfiber gynnar mag- och tarmkanalen.