Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 snacks som bränner fett

Vill du gå ner ett par kilo men ändå inte ge upp det goda livet? Det finns faktiskt goda saker du kan äta som hjälper dig att bränna fett.

– Ost, skinka och sardeller är bra exempel på goda och proteinrika livsmedel som boostar din energi­förbränning, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún

Foto: Shutterstock

1 av 8

Behöver inte späka dig själv

Tänker du att om du ska gå ner i vikt måste du späka dig och äta tråkiga och smaklösa saker? Så behöver det inte vara.

Det finns faktiskt goda och smarriga livsmedel som man kan äta med gott samvete – och som förbränner fett på kuppen.

– Men snacks och godsaker ska ha ett syfte, de ska fylla energiluckan mellan måltiderna, säger experten och närings­fysiologen Fredrik Paulún.

– Många småäter bara för att det är njutning. Personligen tycker jag att snacks alltid ska bidra med något sorts näringsvärde, inte som chips som bara är gott.

LÄS OCKSÅ: 12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett

En vanlig missuppfattning är att man går ner i vikt genom att hoppa över måltider. Men studier visar att den som äter fyra till fem mindre mål dagligen är bättre på att hålla koll på kaloriintaget än den som äter en till två stora måltider. Regelbundna matintag är alltså viktigt vid viktnedgång. Men, när du väljer snacks och godsaker mellan målen, väl de som är rika på protein.

– Omsättningen av protein i kroppen kostar mer energi än omsättningen av kolhydrater och fett. Tillräckligt med protein i kosten gör också att du inte för­lorar muskler utan fett då du går ner i vikt. Varje måltid ska därför innehålla en bra proteinkälla som exempelvis magert kött, fisk, kyckling eller baljväxter. Mellan­ målen ska gärna också ge protein som exempelvis smörgås med skinka och keso, en shake med banan och naturell yoghurt, ett glas mjölk till smörgåsen eller en näve nötter.

KLICKA VIDARE FÖR 7 SNACKS SOM BRÄNNER FETT

1 av 8