9 livsmedel du tror att du går upp av
Undviker du godishyllan i mataffären för att inte trilla dit på en Marabou Schweizernöt?
Eller tittar åt ett annat håll när du passerar delikatessdisken, för att inte frestas av en perfekt krämig brie?
Äsch, varken mjölkchoklad eller ost är särskilt farliga för vikten, så länge du äter dem med måtta.
Här listar vi nio utskällda livsmedel som du kan unna dig med gott samvete.
1. Mjölkchoklad
Hur många gånger har man inte fått höra att chokladen ska vara MÖRK och MINST 70-procentig för att anses okej? Väldigt många, om man läser kostråd. Men faktum är att några bitar Schweizernöt eller Frukt & mandel inte kommer att ge några utslag på vågen, om du äter bra i övrigt. Dessutom har även mjölkchokladen vissa hälsofördelar: den är visserligen inte lika rik på antioxidanter som sin bittra kusin, men senare studier har faktiskt visat att ljus choklad kan minska risken för hjärt- och hjärnproblem.
LÄS OCKSÅ: Mjölkchoklad gör dig både frisk och smart
2. Ost
Älskar du också att beställa in en ostbricka med mild Camembert, nötig Gruyère och salt St Agur när du går på restaurang? Eller att strössla parmesan och mozzarella över bolognesetallriken och de solmogna tomaterna? Inget att oroa sig för, så länge du håller dig till några bitar eller nypor per måltid. Ett tips är att välja en vällagrad och smakintensiv ost, som cheddar. Då krävs mindre mängd för att du ska bli mätt och nöjd.
LÄS OCKSÅ: 10 anledningar – därför ska du äta ost
3. Vin
Alkohol SKA drickas med måtta, i första hand för att överkonsumtion kan leda till beroende, missbruk och livshotande sjukdomar. Och så innehåller det gott om kalorier. Men ett eller två glas rödvin, som är det bästa ur viktsynpunkt, i veckan gör inte att du lägger på dig. (Faran är när man konsumerar mer än så, eftersom man med minskat omdöme lättare faller för onyttig mat, samt blir mer benägen att skippa träningen dagen därpå.)
4. Bröd
Bröd måste (felaktigt!) vara det mest fruktade livsmedlet de senaste åren, när kolhydrater utmålats som vår värsta fiende. Vem vågar äta baguette till soppan numera? Men alltså, en eller två skivor surdegsbröd med näringsrikt pålägg är faktiskt bättre än mycket annat – och så finns det ju en massa fullkornsalternativ? Köp dock hellre färskbakat än påspackat, och gärna osötat.
5. Pasta
Samma sak som med brödet: det finns faktiskt fullkornsvarianter som ger bra och långsiktig mättnad, tack vare sitt innehåll av fibrer och protein. Och EN portion vanlig pasta då och då gör ingen skada om du är duktig i resten av dina matval.
6. Potatis
En utskälld stackare, för att den höjer blodsockret. Men potatisen innehåller lite energi och många viktiga näringsämnen, som kompenserar för det höga GI-värdet. Dessutom mättar den bra, vilket minskar suget efter onyttigheter. Ett tips är att toppa potäten med en klick smör eller grekisk yoghurt, så kommer kroppen att bryta ner kolhydraterna långsammare, med mindre risk för blodockersvängningar.
LÄS OCKSÅ: Grattis potatisälskare – det är en nyttig knöl
7. Gluten
Det finns människor som inte bör äta gluten. Men det har i första hand med intolerans och överkänslighet att göra – inte med vikt. Att utesluta vete, råg och korn för att tappa kilon är föga effektivt. Dessutom är de glutenfria produkterna ofta försedda med mindre hälsosamma tillsatser, för att de ska smaka bättre.
LÄS OCKSÅ: Forskaren: 4 myter om att äta glutenfritt
8. Banan
Jo, det är sant att bananen tillhör de mer kaloritäta frukterna. Men samtidigt är den oslagbar i fråga om mättnad och näring, tack vare ett högt innehåll av
fibrer och kalium. Perfekt som mellanmål före träning, för att orka prestera mera. Och för att undvika blodsockersvängningar kan man, liksom med potatisen, pimpa med en klick grekisk yoghurt eller jordnötssmör.
9. Nötter
Visst, de är energirika, vilket troligen är anledningen till att många undviker dem. Men fettet i nötter är av ett bra slag som mättar – och 15 procent av kalorierna tas aldrig upp av kroppen, enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún. Vissa sorter är dock bättre än andra, som pistagenötter, hasselnötter och valnötter.
LÄS OCKSÅ: Nyttiga nötter som du kan äta varje dag