Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>VIKT

Publicerad 13 jan 2018 07:00

7 snacks och desserter du kan äta med gott samvete

Vem har sagt att man behöver äta tråkigt när man vill tänka på hälsan? Här är tips på 7 smarriga och nyttiga snacks och desserter.

Vem har sagt att man behöver äta tråkigt när man vill tänka på hälsan? Här är tips på 7 smarriga och nyttiga snacks och desserter.

1/2

Foto: Fotolia

Fredrik Paulún förespråkar att man ibland tillåter sig att njuta av sådant man längtar efter: "Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare. Det betyder mycket för självbilden", säger han.

Fredrik Paulún förespråkar att man ibland tillåter sig att njuta av sådant man längtar efter: "Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare. Det betyder mycket för självbilden", säger han.

2/2

Foto: PETER KNUTSON

Sugen på något gott? Att njuta av snacks och goda desserter behöver inte vara onyttigt. Här är 7 smarta tips på nyttiga godsaker. Fler recept finns i nya hälsoappen Wellie!

Det enkla är det goda, brukar det heta och det stämmer. Eller vad sägs om de här frestande och hälsosamma tilltuggen som du gör fixar på ett kick. Varsågod och njut! 

ÄT GOTT OCH NYTTIGT MED WELLIE: Bli medlem här!

Foto: Fotolia

1. Bananglass med hallon

En frusen banan kan bli till den godaste glass på ett ögonblick. 

1-2 portioner 

Du behöver:

1 banan  

färska hallon 

kakao 

Gör så här: 

Skiva en banan och frys in. När du blir glassugen låter du skivorna tina några minuter och mixar dem sedan med handmixer. Lägg upp i skål eller glas. Toppa med hallon och pudra över med lite kakao. Testa även att mixa frusen banan med mango, det blir också en helt fantastiskt och och krämig glassvariant.  

Foto: Fotolia

2. Grönkålschips  

Så mycket nyttigare än potatischips, och väldigt lätt att göra. 

Du behöver: 

ca 1 liter färsk grönkål  

2 msk olivolja 

ca ½ tsk flingsalt 

ev. chiliflakes 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200°C. Ta bort stjälken från grönkålen och riv kålen i chipsstora blad. Lägg i en bunke ihop med salt och olivolja. Massera in oljan och saltet med händerna, och lägg sedan ut grönkålen i ett tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det kan behövas två plåtar. 

Sätt in plåten i ugnen i cirka 8 minuter eller tills bladen är knapriga. Passa noga, chipsen blir lätt brända. Strö eventuellt över lite chiliflakes före servering. 

LÄS MER: Anette, 70, nådde sin målvikt på sex veckor 

Foto: Fotolia

3. Chokladdoppade frukter 

Ett fredagsmys att lägga på minnet. Både gott och nyttigt. 

1-2 portioner 

Du behöver: 

Två rutor mörk choklad. 

Valfria frukter (skurna i bitar) eller bär, till exempel jordgubbar. 

Gör så här:

Mikra chokladen så att den smälter. Doppa frukten i chokladen. Ät direkt, eller låt chokladen stelna först. 

LÄS OCKSÅ: Skippa räkna kalorier - gå ner 2 kilo på 2 veckor 

Foto: Fotolia

4. Endiveblad med roquefortcrème 

Läckert tilltugg med anor från 1960-talet. 

4 portioner 

Du behöver:

12 endiveblad 

50 g roquefortost 

1 msk crème fraîche 

Gör så här:

Skölj och torka endivebladen. Rör ihop roquefortost och crème fraîche. Klicka ostkrämen på endivebladen. 

Foto: Fotolia

5. Mangosorbet 

Lika lättlagad som bananglassen. Använd gärna frusen mango i bitar som finns i frysdisken. 

2 portioner 

Du behöver:

Ett paket frusen mango i bitar, 225 g 

Ev lite flytande honung 

Gör så här: 

Tina mangon lätt. Mixa den och tillsätt eventuellt lite honung. Lägg upp i vackra glas och ät med sked. 

Gå ner i vikt utan att räkna kalorier: TESTA NYA HÄLSOAPPEN HÄR!

Foto: Fotolia

6. Banan- och jordnöts”kolor” med kokos  

Sega och supergoda mumsbitar. Görs med fördel en dag i förväg. Receptet kommer från Lisa Wallin på krogen Werséns i Åre. 

4-5 portioner 

Du behöver:

3 stora ekologiska bananer 

ca 1 dl ekologiskt osötat jordnötssmör, crunchy 

Kokosflingor att rulla ”kolorna” i. 

Gör så här:

Skär bananerna i skivor, lägg en tesked jordnötssmör mellan två skivor och tryck ihop försiktigt. Rulla i kokos, lägg på ett fat och sätt in i frysen. Klara efter en timme eller dagen efter. 

LÄS OCKSÅ: Nya sättet att gå ner i vikt - så ska du äta 

Foto: Fotolia

7. Grönsaksdipp 

Grönsaker och dippröra - svårare behöver det inte vara. 

Du behöver: 

Olika sorters grönsaker, till exempel stjälkselleri, gurka, morötter, broccoli. Hummus att dippa i. 

Gör så här: 

Skala de grönsaker som behöver skalas. Skär gurkan, morötterna och sellerin i stavar. Broccolin delar du upp i små buketter. Lägg upp varje grönsak för sig på ett stort fat. Servera med en skål hummus i mitten på fatet. Dippa och njut.

Relaterat