7 misstag som folk gör när de ska vara "nyttiga"
Du tycker du gör allt rätt. Äter nyttigare, rör på dig mer och sover.
Men vågen reagerar knappt.
Här listar vi sju vanliga hälsomisstag, inspirerade av Huffington Post, som kan fördröja eller till och med sabba resultatet på lång sikt.
1. Du förbjuder dig att äta sådant du älskar
Kanske det vanligaste misstaget av dem alla. Plötsligt får du inte äta något av det du tycker så mycket om: varken pommes frites, pizza, hamburgare, kanelbullar eller smågodis.
Du hör ju hur tråkigt det låter – och efter ett tag kommer frustrationen över alla förbud göra att du ger upp dina nyttigambitioner helt. För att inte tröttna bör du i stället unna dig dina favoriter, men vid enstaka tillfällen och i måttlig mängd. Du blir inte överviktig av att äta en pizzaslice med sallad till lunch då och då - eller av att dela en efterrätt med ditt restaurangsällskap ibland. Tvärtom så kommer du kanske upptäcka att du nöjer dig med mindre än du trodde.
– Man måste kunna unna sig att äta sådant man verkligen tycker om, men i vissa fall kan man också behöva sätta upp lite ramar, har överviktsforskaren Erik Hemmingsson tidigare sagt till Hälsoliv.
Om du har specifik trigger-mat som du verkligen inte kan låta bli är det en god idé att inte ha den hemma för ofta.
2. Du glömmer kalorierna i fredags-AW:n
Det är så lätt att fokusera på maten när vi försöker leva nyttigt, men faktum är att drycken också spelar roll. Alkohol innehåller både kalorier och socker, inte minst öl, vin och drinkar.
Att ta sig ett glas någon gång då och då är förstås inga konstigheter, men om du släpper tyglarna helt under helgen kommer det att ta udden av den hälsosamma veckans resultat. Tänk på vad du väljer: torrt vin och genomskinlig sprit är bättre än söta och mörka alternativ. Och håll koll på mängden. Storleken på ett vinglas varierar.
LÄS OCKSÅ: Är din favoritdrink en kaloribomb?
3. Du skippar kolhydrater
Tro det eller ej, men det är möjligt att gå ner i vikt samtidigt som du njuter av kolhydrater. Det ger nämligen kroppen energi.
Enligt näringsfysiologen Kristina Andersson, bland annat känd från "Biggest loser", är det inte kolhydraten som är det viktiga, utan vilken kolhydratskällan. Snacks, godis och processad mat är exempelvis mindre bra kolhydrater, medan rotfrukter, grönsaker och hela korn och kärnor ger väldigt positiva effekter.
– Socker vet vi är dåligt för kroppen medan kostfibrer tvärtom är bra och det behöver vi äta mycket mer av. Alltså gäller mindre sötsaker, läsk och vitt mjöl medan vi tvärtom bör äta mer grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, har dietisten Sofia Antonsson tidigare sagt till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: 7 myter kring kost som sabbar din hälsa
4. Du äter för lite till frukost
En skål mjölk eller naturell yoghurt med osötad müsli och lite frukt är absolut okej. Men du kommer inte att stå dig i flera timmar.
Risken för småätande ökar eller så blir lunchen bra mycket större som konsekvens.
För en mer komplett frukost: addera lite fett i form av några mandlar eller en klick mandelsmör – samt lite protein i form av ett kokt ägg. Ett alternativ till yoghurttallriken är havregrynsgröt, som mättar bra tack vare sitt rika fiberinnehåll.
Men välj något som passar dig.
– Jag tror att det är viktigt att hitta en frukost man tycker om, så att man gärna vill äta frukost, har läkaren Helena Nyblom tidigare sagt till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: 5 tips för en sundare frukost
5. Du hoppar på ännu en trenddiet
Snabbkurer, som att fasta eller bara dricka juice, funkar i stunden – men så fort du återgår till normala vanor kommer du att må som förut.
Varför? Få personer orkar följa en diet längre än en kort period Många dieter går ut på att utesluta en hel matgrupp, som kolhydrater eller mejeriprodukter och i längden är det inte hållbart för alla.
– Kroppen kan alltid förändra sig, men för vissa personer är det extremt svårt att gå ner i vikt med hjälp av livsstilsförändringar. Men Jag vill påstå att om man gör ett väldigt gediget arbete med sig själv, analyserar varför man lagt på sig extravikten och lär sig förstå sin kropp och hur den fungerar så har man förutsättningar att gå ner i vikt. Men att hålla på att banta kommer inte att fungera, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson som skrivit boken "Slutbantat".
Hans tips är som följer:
• Bli kompis med din kropp
• Städa ut ditt inre
• Navigera rätt i matdjungeln
• Städa ur ditt skafferi
• Sov ordentligt
• Motionera
LÄS MER HÄR: Överviktsforskaren: Så går du ner i vikt - utan att banta
6. Du tar för givet att en sallad är bästa lunchalternativet
Så länge det är en mättande och näringsrik sallad – välbalanserad med grönsaker, protein och bra fett – så okej. Men många lunchsallader ser INTE ut så.
Kom ihåg att dressing kan vara en riktig kaloribomb - och att bacon, ost och krutonger kan bli lite för mycket av det goda. Det kan även gälla nyttigheter som avokado och olivolja, så notera proportionerna.
LÄS OCKSÅ: 12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett
7. Du gör en måltid av mellanmålet
Många kostrådgivare rekommenderar ett litet snack som mellanmål, för att hålla blodsockernivån i kroppen stabil före lunch och middag. Men det är lätt att detta mellanmål, blir lite större än tänkt.
En näve mandlar är till exempel inte samma sak som två nävar mandlar - och en Risifrutti är full av onödigt socker. Ett nyttigt snack ska framför allt innehålla gott om protein och bra fett, så att du håller dig mätt i några timmar. Undvik snabba kolhydrater – och fundera på om du verkligen känner dig hungrig i första taget?
LÄS OCKSÅ: 5 mellanmål du ska byta ut – om du vill gå ner i vikt