7 knep: Så vet du att du äter lagom mycket

Att äta för mycket kan resultera i övervikt, magproblem och orkeslöshet.

Men ibland är det svårt att sluta i tid – eller undvika onyttigt småätande.

Här listar vi sju enkla knep som kan hjälpa dig att hålla koll på dina matintag.

Andra har också läst

Foto: @Magnus Fond

1. Därför bör du äta lagom

Sommaren närmar sig, vilket på många sätt är ljuvligt. Men semester och lediga dagar kan även innebära att man släpper på rutinerna och förlorar kontrollen över sin hälsa. Till exempel är det vanligt att öka sin alkoholkonsumtion när man inte behöver gå till jobbet och de utdragna grillkvällarna på terrassen lockar. Och när man är hemma utan sysselsättning är det lättare att springa till kylskåpet stup i kvarten.

Att hålla koll på sina matintag blir således en extra stor utmaning under juni, juli, augusti. Men att äta lagom mycket är viktigt året runt. Kosten har till exempel större enskild betydelse än motion om det är viktnedgång man vill åt. Man kan träna hur mycket som helst, men om man fortsätter äta fel kommer resultaten kring magen att utebli.

Enligt dietisten Sofia Antonsson finns det tre primära skäl till varför vi bör lära oss att kontrollera mängden mat:

* Om vi äter för mycket går vi upp i vikt.

* För mycket mat kan orsaka magproblem.

* Stora portioner och oregelbundenhet gör oss trötta.

– Man kanske stoppar i sig alldeles för mycket vid en tidpunkt, och sen väntar alldeles för länge med att äta igen. Då får man ojämnt blodsocker och ojämna energinivåer.

Vi äter ibland av fel anledning

– De flesta mår bättre av att äta lite och ofta än mycket och sällan. Men vi är generellt dåliga på att uppmärksamma kroppens signaler och äter ibland av fel anledning: på grund av stress, känslor och tröst.

Känner du med dig att du ofta blir FÖR mätt och ångrar dina matval?

Bläddra vidare för Sofia Antonssons sju bästa knep för att lära sig äta lagom.

LÄS OCKSÅ: Handtricket som får dig att äta lagom mycket

LÄS OCKSÅ: Lyssna på din kropp – VARFÖR äter du?

Foto: iStock

2. Ät regelbundet - minst frukost, lunch och middag


Dietistens kommentar: "Nummer ett för att underlätta för sig själv är att ha en regelbunden måltidsordning. Äter man litegrann ofta så vet kroppen att den kommer att få energipåfyllning med jämna mellanrum: man får inte den där panikhungern som kan göra att man tar tre portioner på lunchbuffén i stället för en lagom tallrik. Var tredje eller fjärde timme är bra, men våra behov är individuella, så ALLA behöver inte mellanmål. Frukost, lunch och middag kan räcka."

3. Ät när du äter – och skippa allt annat


Dietistens kommentar: "Titta inte på tv eller fippla med mobilen medan du äter. Då blir man distraherad - och plötsligt är tallriken tom, utan att man hunnit notera någon mättnad. Sitt ner, ta små tuggor som du tuggar ordentligt, vila besticken ibland. När du äter långsamt kommer du ibland upptäcka att du inte orkar eller vill äta upp allt på tallriken."

Foto: Jacob Wackerhausen

4. Ät en förrätt före måltiden


Dietistens kommentar: "Ät exempelvis en liten sallad och drick ett glas vatten strax före lunchen eller middagen, precis som man gör på restaurang. Det tar udden av den värsta hungern och du kommer inte att kasta dig över huvudrätten."

Foto: Jacob Wackerhausen

5. Lägg upp mindre portioner från början


Dietistens kommentar: "Ju mer mat på tallriken, desto större tuggor och desto snabbare äter vi. Så våga lägga upp en mindre portion. I serveringsfasen framträder ofta stenåldersmänniskan, som vill att vi ska sleva upp så mycket som möjligt, eftersom man inte vet när man får äta igen. Ställ undan formar, kastruller och stekpannor direkt efter matlagningen, så att du inte tar om eller börjar okynnesäta."

Foto: iStock

6. Påminn dig om att du inte alltid behöver bli jättemätt


Dietistens kommentar: "Man behöver inte bli 'riktigt' mätt, det kan räcka med att bli behagligt belåten. I Japan har de ett tänk som går ut på att man ska äta sig 80 procent mätt. Det kan vara svårt att hitta den känslan, men försök. Notera när du inte är hungrig längre och sluta ät då."

LÄS OCKSÅ: Tänk som en japan – och gå ner i vikt

Foto: iStock

7. Be om mindre portioner på restaurangen


Dietistens kommentar: "På restauranger kan det vara knepigt att kontrollera portionsstorleken – och inte sällan serveras lika mycket mat till kvinnor som till män. Om du brukar ha svårt att låta bli att äta upp allt så kan det vare en idé att redan när du beställer tala om att du vill ha mindre potatis, eller mer grönsaker. Alternativt säga stopp, om du står bredvid när personalen lägger upp på tallriken."

Foto: iStock

8. Prioritera fibrer, protein och fett


Dietistens kommentar: "Protein och fett ger en helt annan mättnad än kolhydrater. Det är lättare att äta för mycket av pasta och lättuggade saker som ljust bröd. Satsa på knapriga grönsaker som tar plats i magen, som morot, broccoli och paprika. Kött, fisk, fågel och ägg är också bra. Det mättar bättre än snabba, vita livsmedel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här