7 goda frukostar som bränner fett

Starta dagen med en näringsrik och god frukost som håller dig mätt länge. Med en smart frukost slipper du ett svajigt blodsocker som får dig att gå i sötsugsfällor och äta osunt resten av dagen.

– En bra frukost håller energinivån i balans under förmiddagen, och motverkar att man småäter före lunch. Det blir också lättare att fokusera på jobbet när man inte sitter och funderar på när det är dags för lunch, säger Sofia Antonsson, dietist.

Här tipsar vi om 7 smarriga och viktsäkra frukostar.

LÄS MER: Här är 11 frukostar som bränner fett

Andra har också läst

Foto: @Magnus Fond

Sofia Antonsson.

1. Därför ska du äta en bra frukost

Vi är alla olika, vilket avspeglar sig på hur vårt behov av att äta frukost ser ut. Men de flesta av oss känner nog igen sig i att man är mer fylld av energi med en hälsosam frukost i magen.

– Man kan känna sig lite seg innan man har ätit på morgonen, för många blir det som att sätta i startnyckeln i bilen. När man är van att äta frukost väntar kroppen lite på det, och det blir en signal om att det är dags att dra i gång, säger dietisten Sofia Antonsson.

Vet du med dig att du ska träna, eller vara fysiskt aktiv på jobbet, kan du behöva en rejälare frukost. Ska du å andra sidan tillbringa förmiddagen sittande på en kontorsstol krävs det inte lika mycket energi.

– Men gemensamt för alla är att frukosten ska vara bra sammansatt, det vill säga innehålla lite protein, lite fett och långsamma kolhydrater som gör att blodsocker och energi håller sig på en bra nivå. Äter man en skål med mjölk och cornflakes med en rostad macka till kommer energin dippa snabbt, eftersom det är snabba kolhydrater, till och med rent socker, och mindre näring. En sådan frukost kan till och med öka sötsug och aptit.

"Bättre att äta ordentligt på morgonen"

För den som vill gå ner i vikt kan frukosten ha en viktig del, men det krävs ett helhetstänk om man vill göra skillnad. Du behöver tänka på hela dagens kaloriintag, och en sund frukost är en bra start.

– Om vi äter en hälsosam frukost kommer vi i gång och orkar vara mer aktiva, vilket ökar förbränningen. Ofta är det under eftermiddag och kväll som många får i sig för mycket kalorier. Om man har svårt att stå emot att äta onyttigt, eller äter för mycket, på kvällen är det bättre att äta ordentligt på morgonen, säger Sofia Antonsson.


GÅ NER I VIKT: Testa hälsoappen Wellie – bli medlem här

2. Smoothie bowl

1 banan

1 avokado

2 dl frusna blåbär

1 msk nötsmör

1 msk hampafrön

1 1/2 - 2 dl nötmjölk

1 tsk macapulver, kan uteslutas

Dekoration:

1/2 banan, skivad

några hallon

1 msk kokosflingor

1 msk gojibär

Så gör du:

1. Dela bananen och avokadon i bitar. Blanda med övriga ingredienser i en mixer, eller i en skål där du kan mixa med en stavmixer. Tillsätt lite vätska i taget. Kör tills allt har blivit helt slätt.

2. Häll upp i en skål och dekorera med banan, hallon, kokosflingor och gojibär.

Sofias kommentar: En bra och näringsrik frukost. Möjligen kan det räcka med en halv banan och avokado, beroende på hur mycket energi du behöver. Vill du kan du tillföra lite havregryn. Ett bra alternativ för den som tycker att det känns tungt att äta för rejäl mat på morgonen, det här kan vara lite lättare att få i sig.

Recept: Elin Gunnarsson

LÄS MER: Hälsosam smoothie - ett perfekt mellanmål

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3. Bananpannkakor

1 banan


1 ägg


eventuellt lite vaniljpulver

smör till stekning

Till servering:

en klick vispgrädde och färska, blandade bär

Så gör du:

1. Mosa bananen, gärna i mixer, vispa i ägget och eventuellt vaniljpulver. Smält smör i stekpannan. Stek små pannkakor av smeten tills de är gyllenbruna på båda sidor.

2. Vispa grädden och servera den till pannkakorna ihop med färska bär.

Sofias kommentar: Bra kombination av protein och kolhydrater. För den som har tränat på morgonen är den här frukosten ett jättebra alternativ. Man skulle kunna byta ut grädden mot keso om man vill vara lite nyttigare, eller bara inte är sugen på grädde direkt på morgonen.

Recept: Elisabeth Johansson

Foto: Karolina Olson Haglund

4. Äggröra med tomat

2 ägg


2 msk lättmjölk

salt och peppar

1 stor tomat


2 msk keso 4%

Så gör du:

1. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Rör ihop äggröran i en teflonpanna. Halvera tomaten och lägg den i pannan med skärytan nedåt för att värma lite. Lägg upp på en tallrik.

2. Toppa med keso. Krydda lite extra på keso och tomat.

Sofias kommentar: Här har vi en bra och lätt frukost för den som vill vara noga med kaloriintaget. Frukosten innehåller lite kolhydrater som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Recept: Jeanette Steijer

Foto: Karolina Olson Haglund

5. Råggröt med hallon

1 dl rågflingor


1 msk solroskärnor

2 dl vatten


1 nypa salt


1 dl lättmjölk


1 dl hallon

Så gör du:

1. Blanda rågflingor, solroskärnor, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme i 3 minuter.


2. Servera med mjölk och hallon.

Sofias kommentar: Råg håller blodsockret på en jämn nivå. Bra för den som vill äta något varmt på morgonen, många tycker att det lägger sig skönare i magen. Har man en känslig mage kan man byta ut råg mot havre eller hirsflingor. Råg är väldigt nyttigt, men kan störa den känsliga magen.

Foto: Karolina Olson Haglund

Foto: Karolina Olson Haglund

6. Avokadomacka med tomat

2 skivor grovt bröd, gärna med hela korn och frön

1 avokado

1 tomat, skivad

flingsalt

svartpeppar

eventuellt lite chilipulver

2 msk crème fraiche

1 äpple

Så gör du:

1. Dela avokadon i bitar och lägg den i en skål tillsammans med crème fraiche, några nypor salt, svartpeppar och eventuellt en nypa chilipulver.

2. Mosa avokadon med en gaffel och blanda med övriga ingredienser tills du har en ganska slät röra.

3. Lägg röran på mackorna, placera tomatskivorna på och strö lite flingsalt över.

Sofias kommentar: Här har vi en bra kombination av hälsosamt fett och kolhydrater. En utmärkt start på dagen. Avokadon mättar bra också. Dela gärna upp det lite så att du spar äpplet till fikarasten på jobbet under förmiddagen.

Recept: Elin Gunnarsson

Foto: Klara Desser

7. Fröknäcke med bresaola, ägg och majonnäs

(4 portioner)

8 ägg


3 msk smör


8 bitar fröknäcke

8 skivor bresaola

1 dl majonnäs


1 knippe rädisor

Så gör du:

1. Koka äggen cirka 6 minuter om du vill ha lite krämig gula.
2. Spola sedan äggen i kallt vatten och skala dem.

3. Bred smör på fröknäcke och fördela bresaolan. Dela äggen och lägg ut. Toppa med majonnäs och servera med rädisor.

Sofias kommentar: Här har vi en frukost med lågt kolhydratinnehåll. Det är en ganska fet frukost, med både fröknäcke och majonnäs, men förutsatt att det känns bra i magen är det här en bra frukost. Du kan också byta ut majonnäsen mot ägg med kaviar eller nöja dig med skinkan.

Recept: Klara Desser


För fröknäcket behöver du: 1 1/2 dl solroskärnor, 1 dl pumpafrön
, 2 dl sesamfrön
, 2 dl hela linfrön , 2 msk fiberhusk, 4 dl vatten
, 1/2 dl rapsolja
 och 1 tsk salt.

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 150 grader.


2. Lägg bakpapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten och tillsätt rapsolja.


3. Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt. Låt stå och svälla 5 minuter. Stjälp upp på plåten och sprid ut tunt med slickepott eller en stekspade av metall.


4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Ta ut och skär ut skivor, gärna med en pizzaskärare. Låt torka i ugnen på eftervärme med ugnsluckan på glänt.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

8. Chiapudding med äpple och mandelsmör

(4 portioner)

4 dl osötad mandelmjölk


1 dl chiafrön


2 krm vaniljpulver


1 msk stevia (hoppa över om du vill undvika söta smaker)


Tillbehör:

4 msk mandelsmör

2 äpplen i klyftor

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienser i en skål och rör om ett par minuter. Ställ in i kylen över natten.
Om det blir klumpar i puddingen går det bra att röra ut med en gaffel efteråt.

2. Servera med mandelsmör och äppelklyftor.

Sofias kommentar: Chiafrön är jättenyttigt, de innehåller protein och bra fibrer som gör att magen hålls i gång. Mandelmjölk och mandelsmör är bra alternativ som fortfarande innehåller kalcium. En bra frukost som man dessutom kan förbereda kvällen innan, vilket är ett stort plus.

Recept: Elisabeth Johansson

LÄS MER: 7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här