Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent vid Karolinska institutet.
1 av 2: Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent vid Karolinska institutet.
Håll koll på midjemåttet. Använd hellre ett måttband än en våg för att hålla koll på dina framgångar.
2 av 2: Håll koll på midjemåttet. Använd hellre ett måttband än en våg för att hålla koll på dina framgångar.

7 enkla knep - slipp farligt bukfett

Diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar – bukfetman kan orsaka många sjukdomar.

Men det går att bli av med det överflödiga fettet.

– Om det är något som är bra med bukfetma så är det att det är lättare att jobba bort, säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent vid Karolinska institutet.

Hälften av svenskarna är i dag överviktiga: 40 procent av kvinnorna och 60 procent av männen. Med det farliga bukfettet riskerar man att förkorta livet med flera år.

– Fettet som sätter sig på magen skiljer sig från det som sätter sig på rumpa och lår. Det är mer metabolt aktivt och därför mer negativt för kroppen. Man vet att det ökar risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, som ofta är följdsjukdomar av fetma, berättar Ylva Trolle Lagerrös, som är läkare och docent vid Karolinska institutet.

Könet spelar roll

Hur fettet fördelar sig över kroppen beror delvis på vilket kön du har – kvinnor behöver rent biologiskt en fettreserv för att klara graviditet och amning. Bukfettet kan också bero på stress, eller på dina gener. Lyckligtvis är det farliga bukfettet lättare att bli av med än fettet på resten av kroppen.

Så kan du motverka bukfetma

1. Ät hälsosamt 

Att lägga om kosten och äta hälsosamt är mest effektivt förr att gå ner i vikt, även om kombinationen bra kost och träning är det allra bästa. Ät enligt tallriksmodellen och fyll halva tallriken med grönsaker. Välj bort fet salladsdressing och dra ner på snacksen i samband med alkohol. 

 

2. Ta bara en portion 

Använd ”TIO”-regeln – ”ta inte om”. Det vill säga: ta bara en portion mat.

 

3. Undvik smaksatta drycker

Smaksätt ditt vatten med citron, i stället för sötade smaksatta drycker som ofta innehåller överflödiga kalorier. 

 

4. Ta hjälp av måttbandet 

Vikt fördelas olika på olika människor så stirra dig inte blind på vågen. Använd ett måttband i stället och jämför hur du ligger till i förhållande till Världshälsoorganisationens gränsmått. 

 

5. Träna upp din kondition 

Konditionsträna – cykling, långpromenader, joggning och simning fungerar bättre mot fetman än styrketräning. Tänk också på att röra dig i vardagen - ta cykeln till jobbet eller affären i stället för att åka bil eller kollektivt. 

 

6. Gör små förändringar 

Gör du för stora förändringar är risken stor att dina nya vanor inte håller på sikt. Lägger du om din livsstil så att du exempelvis får in mer vardagsmotion är chansen större att du håller i förändringarna på sikt. 

 

7. Stressa mindre 

Det kan vara lättare sagt än gjort men det är viktigt att försöka slappna av och undvika att stressa. Stress kan nämligen vara en av faktorerna bakom bukfetma.

 

Källa: Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent vid Karolinska institutet

– Om det är något som är bra med bukfetma så är det att det är lättare att jobba bort med kost och motion. På en kvinna lägger sig fettet på låren som en reserv. Men det på magen sitter inte där av sig själv, det finns egentligen ingen poäng med att lagra det där, säger Ylva Trolle Lagerros.

LÄS MER: Ät bort dina magkilon – här är 13 livsmedel 

Kost och motion

Hon förklarar att bukfetman snarare beror på hur du äter än på hur du tränar. Att äta nyttigt – till exempel genom tallriksmodellen – är därför ett effektivt knep för att bli av med den.

– Bukfetma handlar framför allt om hur man äter. Det är klart att det är bra att röra på sig, men den stora majoriteten av fallen handlar om att man äter på ett sätt som gör att man får mer energi än kroppen behöver, berättar Ylva Trolle Lagerros.

Även alkoholvanor kan spela en viktig roll, eftersom ett glas öl eller vin ofta är förenat med extra kalorier.

– Alkohol i sig innehåller mycket kalorier, men med alkoholen så kommer ofta andra tilltugg som är energitäta: chips, nötter eller ost. Det är inte så många som tar ett glas vin och en morot.

WHO:s gränsvärden att hålla koll på

Kvinnor: 

För kvinnor innebär ett midjemått på över 80 centimeter en förhöjd hälsorisk, medan ett mått på över 88 centimeter räknas som bukfetma. 

Män: 

Ett midjemått på över 94 centimeter skapar förhöjda hälsorisker för män, medan ett mått på över 104 centimeter räknas som bukfetma. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!