7 dieter du ska undvika – för hälsan
Att gå ner i vikt är tufft och kräver mycket arbete. Lösningen är sällan en trenddiet - åtminstone om du tänker långsiktigt. För det första är sannolikheten stor att vikten kryper tillbaka och för det andra kan det vara direkt hälsovådligt.
Här listar sajten Prevention 7 dieter, både udda och mer välkända, som du bör vara försiktig med.



1. Ketodieten
Ketogen kost, eller kort och gott ketodieten, har blivit en kändisfavorit på senare år. Det brukar beskrivas som en extrem variant av LCHF och innebär bland annat att du plockar bort så mycket kolhydrater som möjligt.
Det är mycket möjligt att du går ner i vikt i början, men problemet är att det är svårt att följa på längre sikt.
“Det kan också innebära en stor del rött kött och andra feta, processade och salta maträtter som är notoriskt ohälsosamma. Vi vet inte heller särskilt mycket om långtidseffekterna, antagligen eftersom många har svårt att följa dieten under längre tid”, skriver läkaren Marcelo Campos för Harvard Medical School.
LÄS OCKSÅ: Överviktsforskaren: Sluta banta! Det fungerar inte



2. Blodgruppsdieten
Att äta på ett specifikt sätt beroende på din blodgrupp skyddar både mot sjukdomar och hjälper dig att gå ner i vikt. Åtminstone om vi lyssnar på naturopaten Peter D’Adamo som skrivit boken “Ät rätt för din blodgrupp”.
Blodtyp 0 ska exempelvis satsa på en köttrik diet medan blodgrupp A ska vara mer grönsaksorienterade.
Till att börja med bör titeln “naturopat” inte förväxlas med en läkarutbildning och för det andra har D’Adamos påståenden avfärdats som rent kvacksalveri.
– Alla fyra förslag på hur vi ska äta är baserade på riktig och hälsosam mat, vilket kan vara positivt för personer som äter mycket processad mat och socker, säger dietisten Maggie Michalczyk till Prevention.
Hon lägger emellertid till att det inte finns några bevis för att dieten funkar vilket bara skapar onödigt fokus på begränsningar.
LÄS OCKSÅ: Mätt-lura hjärnan: Gå ner i vikt utan att banta



3. Raw food-dieten
Det låter väldigt bra på pappret. Ren och naturlig mat som tar tillvara på alla näringsämnen. Teorin bakom är att maten inte ska upphettas över 42 grader, på så vis undviker vi att nyttigheter som vitaminer går sönder.
Viktnedgång är absolut möjlig eftersom det blir mindre kalorier, men kritiker menar att begränsningen är helt onödig. Många råvaror, exempelvis tomater, tjänar på att hettas upp ur näringssynpunkt. Dessutom blir maten mer lättillgänglig. Det är svårare att äta mycket råa morötter jämfört med kokta, som kostexperten Carolin Helt skriver i Svenska Dagbladet.
Därmed inte sagt att du ska undvika raw food helt och hållet. Det handlar fortfarande om bra råvaror utan hel- och halvfabrikat. Att hantera råvaror varsamt är också en god idé, koka hellre försiktigt än att stormkoka. Variera gärna mellan raw food och värmebehandlad mat utan att gå till extremer.
LÄS OCKSÅ: 6 viktmyter du inte ska gå på – enligt dietisten



4. Varulvsdieten
Nu börjar vi röra oss i en ding ding-värld-territorium. Måndieten, som går under smeknamnet varulvsdieten, går förenklat ut på att fasta i samklang med månfaserna.
Under en ny- eller fullmåne dricker du endast vatten eller färskpressad juice under 24 timmar. Det finns också en extremare variant som fortsätter genom månfaserna, skriver sajten Time.
Tanken är att det under en ny månfas uppstår en gravitationskraft som påverkar vattnet i kroppen. Detta ska i sin tur leda till viktminskning och att kroppen renas på gifter. Demi Moore och Madonna har tidigare rekommenderat dieten. Forskningsvärlden är emellertid tveksamma. Väldigt tveksamma.
LÄS OCKSÅ: 8 viktbovar som gör dig ännu hungrigare



5. Juice-detox
En grön och nyttig juice rensar kroppen på skräp och kickstartar viktraset! Så brukar det iallafall låta. Problemet är återigen att det sällan är ett särskilt långsiktigt tänk.
Dessutom går du miste om många viktiga näringsämnen. Möjligen kan det vara ett sätt att bryta dåliga matvanor men knappast något du fortsätter leva efter. Dessutom hjälper en juicefasta inte till att rena kroppen, åtminstone enligt den samlade vetenskapen.
– Levern och njurarna har som funktion att rena kroppen hela livet, och man kan liksom inte “hjälpa till” där. Att dricka gröna juicer gör inget extra för din lever, har Lotta-Karin Klinge Härberg, verksamhetschef på dietistkliniken vid Karolinska universitetetssjukhuset, tidigare sagt till sajten Kit.



6. The five-bite diet
Fortsätt äta din favoritmat och gå ner i vikt ändå! Låter ju toppen, eller hur? Inte om man läser det finstilta. The five-bite diet går ut på att du skippar frukosten och sedan enbart äter omkring fem tuggor av din mat, både till lunch och middag.
– De små portionerna kommer främja viktnedgång, men den extrema begränsningen av tio tuggor per dag är inte ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt, säger dietisten Erin Palinski-Wade till Prevention.
Du kommer sannolikt missa viktiga näringsämnen, drabbas av svår hunger, energibrist och eventuell muskelförlust. Risken för att gå upp i vikt efter ett tag är också stor.



7. Barnmatsdieten
Om du är avundsjuk på din bebis kosthållning är det här dieten för dig. Tanken är att du helt enkelt byter ut ett eller flera måltider per dag till barnmat.
Bristen på kalorier kommer därefter utföra sin magi. Ungefär iallafall. Det tycks inte finnas några officiella regler kring dieten
Att du går ner i vikt är alltså inte så konstigt men det är helt ohållbart i längden och kan leda till jojo-bantning. Enligt sajten WebMD kommer dieten sannolikt leda till näringsbrist på ett eller annat sätt. Och du kommer känna extrem hunger .