6 typer: Så går du lättast ner i vikt

Hur din vardag ser ut är direkt avgörande för om du går ner i vikt eller inte.

Genom att anpassa kosten efter hur du lever och var i livet du befinner dig når du dina mål snabbare - vare sig du sitter mycket stilla, är småbarnsförälder eller arbetar med kroppen.

Här identifierar dietisten Sofia Antonsson sex typer som alla har helt olika förutsättningar. Vilken tillhör du?

Christina Lundell
Foto: Shutterstock

1. Stillasittaren: Ät näringstätt

Du går mindre än 5000 steg om dagen och tar helst bilen. Har ofta en högre fettprocent än normalt för sin ålder.

 

Utmaning

Att få i sig alla näringsämnen utan att få mer energi än kroppen gör av med.

Vägen dit

Man har inte samma naturliga förbränning och måste se till att de kalorier man får i sig mättar utan att ge för mycket energi. Mycket grönsaker är superviktigt, ger bra mättnad utan större kalorimängder.

Tips

Sprid ut måltiderna, öva på att känna av när du är mätt.

LÄS OCKSÅ: 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

 

 

Foto: Shutterstock

2. Kroppsarbetaren: Ät oftare

Arbetsdagen innehåller både spring och fläng och ibland också tunga luft. Kanske är du hantverkare eller jobbar i vården. När du kommer hem är du ganska trött. 

 

Utmaning

Risken är att man överkompenserar och tänker att "jag är så rörlig så jag kan käka på". Det kan också vara lockande att hoppa över träningen.

Vägen dit

Ät lite oftare snarare än sällan och mycket. Sprid ut måltiderna under dagen för att kapa den värsta hungern, ta gärna med mellanmål. Om möjligt, ta med egen lunchlåda, i annat fall ta för vana att välja det minst dåliga alternativet på menyn.

Tips

Morgon - och helgträning kan vara enklare att genomföra.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du går upp av

 

 

Foto: Shutterstock

3. Småbarnsföräldern: Ät mer grönsaker

Graviditeten gav extra kilon - ofta för både mamman och pappan. Sömnbristen tar sin tribut och när barnen väl börjat äta vill de helst ha korv och makaroner.

Utmaning

Det är ofta orken brister och man väljer minsta motståndet lag. "Vi äter det här i dag igen, ungarna gillar det". Ibland äter man först resterna från barnens tallrik och sen en egen middag. Dessutom är barnmat ganska energität eftersom de inte äter så stora mängder.  

Vägen dit

Spara överbliven mat i matlåda i stället för att äta upp. Vuxna behöver komplettera med mer grönsaker, både varma och kalla, för en bättre näringssammansättning. Om ni är två föräldrar, ge varandra träningstid. Om du är ensamförälder med förskolebarn kanske ett träningspass på vägen till hämtningen är genomförbart?

Tips

Planering är det viktigaste - ta en timma på söndagen, det vinner ni minst fem timmar i veckan på.

 

Foto: Shutterstock

4. Senioren: Dra ner på sötsakerna

Med åldern saktar förbränningen ner och det förstärks av att många rör sig mindre med åldern. Absorptionen av vissa vitaminer kan minska, så det blir extra viktigt att äta rätt. 

Utmaning

Det gäller att få i sig tillräckligt med näring på ett lagom antal kalorier. Många fastnar i färdigmatsfällan och får i sig för lite näring, vissa äter för lite och man kan behöva se över sitt intag av tomma kalorier.

Vägen dit

Försök att bibehålla muskelstyrka och hålla i gång förbränningen genom att träna en liten stund varje dag. Det finns seniorgym med instruktörer, gå till sjukgymnast, gympagrupper om man inte vill gå på vanliga.

Man behöver äta bra med protein, nötter, frön och bönor är bra. Dra gärna ner på sötsakerna. Man kan ta hjälp av en dietist inom vården.

Tips

Omvärdera din meny!

 

Foto: Shutterstock

5. Högpresteraren: Träna på att slappna av

Den här kundtypen möter Sofia Antonsson relativt ofta nu för tiden. Det är personer som tränar hur mycket som helst - har lagt om sin kost - och håller på att få panik över att de fortsätter att gå upp i vikt. Ofta har de en "kortisolbuk" - magfett.

Utmaning: När man är stressad är det lätt hänt att vilja göra mer av samma. Träna hårdare, jobba snabbare, äta fortare och gärna trösta sig med mat som inte är toppen. Här måsta man göra helt om.

Vägen dit: Att varva ner kan ta ett tag. Få bort din kropp från sitt ständiga beredskapsläge. Lägg om träningen från trappmaskinsnötande och pulshöjande till yogapass och promenader. Ta reda på vad det är som är mest påfrestande och stressande i ditt liv. Sov på natten och andas med magen, flera gånger varje dag. 

Tips: Stryk saker ur kalendern!

 

Foto: Shutterstock

6. Motionären: Ät mindre

Trots att du rör dig hyfsat står vågen stilla - eller klättrar... Då behöver du se över kostintaget.

Utmaning

Många "unnar sig" godsaker för att de tränar, eller motiverar extra portioner med dagens pass.

Vägen dit

Är det så att man känner att "jag tränar på, det händer inte så mycket" då är det nog kosten som felar. Då kan man be om hjälp för kostomläggning. Fundera också på om det kan vara stressen. Ransonera avstegen. Se över din kostdag. Dra ner på portionsstorlekarna och låt en portion vara lagom. 

Tips

Belöna inte passet med träningsbars och näringsdrycker.

 

Foto: MAGNUS FOND

7. Dietistens bästa råd

Hur vi lever formar våra kroppar. Är vi inte helt nöjda med resultatet kan det bero på att vi inte lever riktigt som vi tror. 

– Ofta har man en bild i huvudet av vem man är - "jag tränar ju", "jag lever ganska sunt", men det där stämmer inte riktigt alltid. Man kan behöva titta på sig själv lite mer utifrån, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

En enkel kartläggning kan vara ett strålande verktyg:

– Det smartaste är att föra någon typ av dagbok. Skriv upp vad du äter under veckan, din fysiska aktivitet, hur mycket du sover, stressnivån. Vi jobbar med skalor 1- 10.

När du vet hur du lever är det enklare att justera mat och motion.

De vanligaste fällorna är dessutom enkla att åtgärda.

– Vi äter på fel sätt, vi äter för fort och vi känner inte när vi är mätta. Kroppen signalerar men vi kollar på tv och fortsätter att käka.

Dietisten: Ät mindre

Att man har fel saker på tallriken kan vara ett problem, men vanligare är att mängden mat blir för stor:

– Det enklaste sättet för att få kontroll på vikten är att bibehålla sitt ätbeteende, men äta lite mindre varje gång.

– Säg att du äter en buffé med kyckling och ris - tar du två portioner får du i dig dubbelt så mycket kalorier.

Sofia Antonsson tror att många av oss skulle må bra av att helt enkelt säga nej till oss själva lite oftare. Både till extra portioner mat och till slentrianfikor. Godis, läsk och chips ligger bakom många av Sveriges extrakilon.

– Man kan inte äta godis, fikabröd, läsk flera gånger i veckan! Det här med att man "unnar sig", "belönar sig", jag skulle vilja säga att det är tankefällor.

Stress påverkar

En sak som bekymrar Sofia Antonsson är alla de stressade klienter hon möter. 

– När vi stressar händer det saker fysiskt. Man frisätter hormoner som gör att man får en sämre blodsockerkontroll och att vi lagrar in fett på buken, där det är som farligast.

De kommer hem utmattade och orkar kanske vare sig laga mat eller äta den. Om man in det läget försöker gå ner i vikt genom träning höjer man bara stressen ytterligare med följden att vikten står still. 

– Kroppen är redo för kamp eller flykt och vår förmåga för återhämtning stängs av. Många sover utan att få återhämtning. Då behöver man tänka annorlunda kring både vila, mat och motion.

Träning är viktig för långvarig hälsa, den hjälper till att balansera våra hormoner och rätt träning kan sänka vår stress. Dessutom:

– Börjar man träna börjar man äta lite nyttigare - det kommer av sig själv. Man vill inte förstöra det man kämpat ihop.

Variation är viktigt

Det viktigaste är vardagsmotionen, en rörlig vardag, som gärna får kombineras med ombytt träning några gånger i veckan. Därutöver är Sofia Antonssons råd att man ska göra den träning man får energi av.

– Blir man orimligt trött är det fel sorts träning, då kanske man behöver yoga eller mer lågintensiv träning för att bromsa systemen.

Variation är också viktigt:

– Många som försöker gå ner i vikt tränar på samma intervall hela tiden - då vänjer sig kroppen och håller tillbaka förbränningen.