Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

6 bröd du tror är nyttiga – men som inte är det

Foto: FOTOLIA

2 av 7

2. Surdegsbrödet

En ny favorit på det svenska frukostbordet är surdegsbröd. Men när du orienterar i köpebrödsdjungeln kan det populära brödet vara en sockerfälla.

– Folk har en väldig övertro till surdegsbröd, men industribröd som säljs som surdegsbröd innehåller fortfarande en massa konstiga tillsatser och socker.

Ett bra bakat surdegsbröd har förvisso goda hälsoeffekter. Surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier, som ger brödet ett lägre GI, glykemiskt index, än bröd bakat med vanlig jäst.

Dessutom underlättar surdegsbröd kroppens mineralupptag, när fiber i vanligt bröd snarare motverkar det. Men alla mineraler är inte bra.

– Vissa mineraler behöver vi, men det finns andra mineraler, tungmetaller, som inte är bra för oss. Om man sätter en surdeg är syftet att bryta ner en fiber, för att få i sig mer mineraler, men man får också i sig fler tungmetaller. Äter man varierat i övrigt så behöver man inte de extra mineralerna.

Om du vill äta ett bra surdegsbröd, välj ett från bageriet eller baka själv.

LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta snabbmaten – för vikten och hälsan

2 av 7