Blodsockerdieten har sin bas i strikt medelhavskost.
1 av 2: Blodsockerdieten har sin bas i strikt medelhavskost. Foto: Shutterstock
”Många läkare påstår att det är bättre att gå ner sakta men säkert. Det är en myt. En snabb viktnedgång är mycket motiverande och man har större chans att hålla vikten.”, säger Michael Mosley.
2 av 2: ”Många läkare påstår att det är bättre att gå ner sakta men säkert. Det är en myt. En snabb viktnedgång är mycket motiverande och man har större chans att hålla vikten.”, säger Michael Mosley. Foto: Ylwa Yngvesson

Blodsockerdieten: Gå ner snabbt i vikt med strikt medelhavskost

Michael Mosley är tillbaka med ännu en metod – blodsockerdieten.

Med strikt Medelhavskost i åtta veckor kan man snabbt få koll på både blodsocker och vikt.

– Man tappar i genomsnitt fjorton kilo, säger han.

Längst ner hittar du dessutom menyförslag och recept.

Läkaren och bantningsikonen Michael Mosley är mannen bakom den enorma succén 5:2- dieten. Nu har han lanserat en ny metod - blodsockerdieten.

Michael Mosley fick typ 2-diabetes för fem år sedan. Och med hjälp av 5:2-metoden gick han ner tio kilo och fick normala blodsockervärden. Nu har ny forskning visat att en lågkaloridiet på 800 kalorier om dagen under åtta veckor har fantastiskt god effekt på typ 2-diabetiker.

– Människor i studien var väldigt motiverade och de klarade dieten bra, omkring 80-90 procent lyckades både i form av att de gick ner i vikt och att de fick normala blodsockervärden. Jag tyckte det var väldigt intressant, det var därför jag skrev den här boken.

LÄS OCKSÅ: Guide: Vad är medelhavskost?

Michael Mosley "En snabb viktnedgång är mycket motiverande"

Boken "Blodsockerkoll på åtta veckor med Michael Mosley" vänder sig både till personer med typ 2-diabetes, förstadier till diabetes och personer med övervikt. Den rekommenderas inte till underviktiga eller personer som haft problem med ätstörningar, poängterar Michael Mosley.

Michael Mosley lovar snabba resultat på både vikt och hälsa.

– Många läkare påstår att det är bättre att gå ner sakta men säkert. Det är en myt. En snabb viktnedgång är mycket motiverande och man har större chans att hålla vikten. Du håller dig mätt på den här maten. Första veckan kan kanske vara tuff, men sedan vänjer du dig.

LÄS OCKSÅ: Mosleys 14 råd för att gå ner i vikt

800 kalorier - i åtta veckor

Foto: Shutterstock


Blodsockerdieten består först av en radikal diet där du under upp mot åtta veckor äter endast 800 kalorier om dagen.

Det hjälper dig att snabbt bli av med bukfettet (det viscerala fettet) som är det fett som är farligast för hälsan. Du blir även av med eventuellt fett i levern. Inom några veckor ska både prediabetiker och typ 2- diabetiker kunna märka att blodsockret börjar sjunka mot normala nivåer.

Är du inte särskilt överviktig kan det räcka med att hålla steg ett i ett par veckor.

Så funkar blodsockerdieten

Två val. Du kan välja att bara äta riktig mat och hålla koll på kalorierna med exempelvis en app. Eller så äter du måltidsersättningar (shaker, soppor, smoothies, bars) och siktar på att få i dig runt 600 kalorier med hjälp av dessa, plus 200 kalorier i form av stärkelsefattiga grönsaker.

Testa. Du kan välja att börja med några veckor med måltidsersättningar och sedan gå över till riktig, lagad mat.

Tänk på. Drick mycket vatten och undvik helst alkohol.

Tre viktiga grundprinciper

Nu gäller en ny livsstil - med tre viktiga grundprinciper

Efter de åtta veckorna är du redo för nästa fas, en ny livsstil. Den innehåller tre grundläggande principer.

1. Ät Medelhavskost

Medelhavskost har visat sig vara effektivt för att minska risken för ohälsa. Tre viktiga aspekter är långsamma kolhydrater, nyttiga fetter från oljor och fet fisk samt mycket grönsaker.

Så äter du:

Inget sött. Du undviker allt socker, sötsaker, söta drycker och desserter. Ät inte sött mer än en, två gånger i veckan, helst färre.

Undvik "vit" mat. Minimera eller undvik den stärkelserika "vita" maten, som vitt bröd, pasta och andra mjölprodukter, potatis, vitt ris och liknande. Råris är okej, men vissa fullkornsbröd innehåller tillsatt socker. Gå i stället över till quinoa, bulgur (krossat vete), hel råg, helt korn, vildris och bovete. Baljväxter, som linser och kidneybönor, är hälsosamma och mättande. Havregryn går också bra, men skippa frukostflingor.

Rätt oljor. Använd olivolja, rapsolja eller kokosolja till matlagning.

Riktigt smör. Undvik margarin och använd i stället smör. Ost i måttliga mängder går bra.

Undvik processad mat. Bra proteinkällor är fet fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött, ägg, soja, quorn, edamamebönor och hummus. Processat kött som charkprodukter bör bara ätas ett par gånger per vecka.

Grönsaker fritt. Ät massor av grönsaker i olika färger.

Var försiktig med frukt. Undvik för mycket söt frukt. Bär, äpplen eller päron går bra, men söt tropisk frukt som mango, ananas, melon och bananer innehåller massor av socker.

Se upp med öl. Ta ett glas, men inte för många. Försök att inte dricka mer än en till två enheter alkohol per dag i genomsnitt (ett litet glas vin eller ett litet glas starksprit är 1,5 enheter) och att skära ner på öl. Öl innehåller massor av kolhydrater.

2. Bli mer aktiv

Motion hjälper till att hålla nere blodsockret, kroppen blir helt enkelt mer effektiv i att ta hand om det socker du får i dig eller den mat som omvandlas till sockerarter i kroppen. Men du behöver inte tokträna!

Börja med att stå upp mer och gå mer. Sikta på att promenera 10 000 steg per dag, men öka gärna mängden stegvis. Ta trapporna.

Du behöver också göra några styrkeövningar som du börjar med på dietens första dag och bygger på under åtta veckor. Ingen utrustning krävs.

3. Träna mentalt

Den sista principen handlar om att fokusera, lära sig koppla av och minska impulsivt ätande. Stresshormonet kortisol ger upphov till "tröstätande" och gör dessutom kroppen mer insulinresistent, vilket gör dig hungrig. Därför finns det goda skäl till att minska stressen. Mindfulness är effektivt mot stress. Ett par korta mindfulnesspass varje vecka bör räcka för att minska nivån av stress och oro.

SVENSKA PROFESSORNS VARNING

Professor Claude Marcus på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge är försiktigt skeptisk och säger att metoden inte är något hokus pokus. Det handlar bara om att äta mindre kalorier än man gör av med.

– Går man ner i vikt och äter en sund kost så får man alla de här effekterna. Det är ju välkänt sedan tidigare.

Däremot tycker han att Mosleys nya metod är mycket tuff, med väldigt lite kalorier.

– Jag skulle säga att sannolikheten att man lyckas är väldigt liten. Om man lyckas så är risken stor att det blir bekymmer ändå, på sikt. För det som krävs för att man ska må bra, det är att man gör en långsiktig förändring. För de flesta är det här en extremt snabb viktnedgång som många har svårt att riktigt att genomföra.

Claude Marcus håller med om att en snabb viktnedgång kan vara väldigt motiverande, men också kan ha sina baksidor.

– Går man ned så mycket, så snabbt så närmar man sig mer det här med lågkaloriediet. Som innebär att man måste vara väldigt noggrann med att få i sig det man behöver av fettsyror, vitaminer, mineraler och så vidare för att inte bli sjuk.

Risken med tuffa kurer är att hamna i jojo-fällan, enligt Claude Marcus.

– Faran med det här är att man tror att det är en quick fix. Man gör jobbet under åtta veckor och sedan så behöver man inte göra så mycket mera. Men det är inte sant. Utan det är den här långsiktiga, lite tråkiga omställningen, som faktiskt också behövs. Gör man inte den så går man upp i vikt nästan lika snabbt som man har gått ner igen.

Menyförslag och recept – för en vecka

DAG 1

Frukost: Blåbärssmoothie med grönt te.

Lunch: Grillad paprika med fetaost och granatäpple.

Middag: Aubergine med lamm och granatäpple.

Kalorier: 810 kcal.

Recept middag

(2 portioner) - 490 kcal.

2 auberginer delade på längden.

1 msk olivolja.

Salt och svartpeppar.

1 finhackad lök.

1/2 tsk malen spiskummin.

1/2 tsk paprikapulver.

1/2 tsk malen kanel.

200 g mager lammfärs.

1 msk pinjenötter.

1 msk tomatpuré.

2 msk granatäppelkärnor.

En näve bladpersilja, hackad.

Gör så här:

Värm ugnen till 220 grader. Lägg in auberginen i en ugnsform med skalet nedåt. Gnid in med lite av olivoljan, krydda med en nypa salt och rikligt med svartpeppar och stek i ugnen i 20 minuter. Värm under tiden resten av oljan i en stekpanna. Lägg i lök och kryddor och fräs på medelhög värme i 8 minuter. Lägg i kött, pinjenötter och tomatpuré, och stek i ytterligare 8 minuter. Precis innan det är färdigt rör du i granatäppelkärnorna. Ta ut auberginen ur ugnen och fördela lammfärsen jämnt mellan halvorna. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Servera garnerat med persilja.

DAG 2

Pocherat ägg med avokado, brittisk lunchtallrik och grönsakscurry med blomkålsris. Foto: Bonnier Fakta

Frukost: Pocherat ägg med avokado.

Lunch: Brittisk lunchtallrik.

Middag: Grönsakscurry med blomkålsris.

Kalorier: 790 kcal.

Recept middag

300 kcal

Gör så här:

Grönsakscurry: ger 3 portioner. Värm lite olja i en stor gryta, lägg i en hackad rödlök, fräs i 8 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt en tärnad röd paprika, 100 g tärnad svamp och en liten skalad och tärnad butternutpumpa. Blanda i 2-3 msk currypasta och 400 g krossade tomater. Koka upp och låt puttra i 25-30 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs.

Blomkålsris: ett blomkålshuvud räcker till 4 portioner. Skär bort den hårda mittdelen och stjälkarna, och kör resten på pulsläget i en matberedare till gryn stora som riskorn. Sedan kan du antingen lägga över blomkålsriset i en värmetålig skål, täcka över med plastfolie som du sticker hål i, och köra på hög effekt i mikron i 7 minuter (du behöver inte tillsätta något vatten), eller breda ut blomkålsriset i ett tunt lager på en plåt och ställa in i en medelvarm ugn i 10-15 minuter. Smaksätt genom att vända ner lite hackad färsk koriander eller rostade spiskumminfrön.

DAG 3

Lågkolhydratmüsli, rödbetsfalafel och grönsaksfrittata. Foto: Bonnier Fakta

Frukost: Lågkolhydratmüsli

Lunch: Rödbetsfalafel.

Middag: Grönsaksfrittata.

Kalorier: 790 kcal.

Recept middag

(2 portioner) - 320 kcal.

2 röda paprikor.

En liten skvätt olivolja.

3 hackade salladslökar.

2 pressade vitlöksklyftor.

200 g konserverade kikärter (1/2 burk), avrunna och sköljda.

1 tsk rökt paprikapulver.

100 g babyspenat.

4 stora ägg, uppvispade.

En nypa salt och nymalen svartpeppar.

Gör så här:

Dela paprikorna i halvor eller fjärdedelar och kärna ur. Pensla lätt med olivolja och lägg dem på en plåt med skalet upp. Ställ in under mycket varm ugnsgrill och låt stå tills skalet blir svart och får blåsor. Lägg den varma paprikan i en plastpåse som tål värme och förslut väl. Låt svalna. Dra av det förkolnade skalet och tärna paprikaköttet grovt.

Värm olivolja i en stor stekpanna (ej med plastskaft) på medelhög värme och fräs salladslöken och vitlöken tills de mjuknat. Lägg paprikan i stekpannan tillsammans med kikärter och paprikapulver. Fräs allting tillsammans i cirka 5 minuter.

Lägg i spenaten och rör om tills den slaknat. Tillsätt ägg, salt och peppar och rör försiktigt för att blanda allt väl. Låt stelna på medelhög värme. Det bör inte ta mer än 2 minuter. Ställ in hela stekpannan under en mycket varm ugnsgrill så att ovansidan av frittatan stelnar. Det tar bara 1 minut för den att få lite färg och pösa upp.

SÅ GÖR DU - BLODSOCKERMETODENS TRE PRINCIPER

1. Medelhavskost. Även - kallat M-programmet - har lågt kolhydratinnehåll. Ät massor av grönsaker, bra proteiner som fisk och ägg, lite helfet yoghurt och ost, långsamma kolhydrater som havregryn och quinoa, nyttiga fetter från olivolja och nötter samt lite frukt och bär. Minimera eller undvik snabba kolhydrater som desserter, godis, flingor och bröd. Håll koll på alkoholen. Ett eller ett par glas vin per dag är okej. Men du får inte äta och dricka mer än 800 kalorier (kcal) per dag under åtta veckor. Du får snabba resultat på vågen vilket är motiverande. I studier har personer gått ner i genomsnitt 14 kilo. Men hur mycket du går ner är individuellt och beror bland annat på hur mycket du vägde från början. Skaffa en eller flera dietkompisar. En app för att räkna kalorier är också bra att ha.

2. Rör på dig. Skaffa stegräknare, träna enkel styrketräning hemma och snabb men högeffektiv konditonsträning. Börja försiktigt och testa dig fram till en träning du gillar.

3. Stressa mindre. Hitta sätt att varva ner. Då minskar du stress- och impulsätande. Mindfulness funkade för Michael Mosley.

DAG 4

Mandelsmör med äpple, frön och gojibär, varm halloumisallad samt kryddig kyckling med linser. Foto: Bonnier Fakta

Frukost: Portabellatoast med getost och pinjenötter.

Lunch: Sardindipp.

Middag: Foliebakad fisk.

Kalorier: 840 kcal.

Recept middag

(2 portioner) - 370 kcal

2 bitar fiskfilé utan skinn (till exempel torsk eller kolja), 120 vardera.

2 tärnade tomater.

4 ansade salladslökar, skivade på diagonalen.

1 röd chilifrukt, urkärnad och strimlad.

1 skalad morot, skuren i stavar.

Saften från en lime.

1 msk soja.

En näve färsk koriander, hackad.

100 g gröna bönor.

Gör så här:

Värm ugnen till 220 grader. Lägg varje fiskfilé på en bit aluminiumfolie på en stor plåt. Blanda tomater, salladslök, chili och morot i en skål och lägg hälften på varje fiskbit. Häll över limesaft och soja och vik ihop varje folieark till ett paket. Baka i ugnen i 15 minuter.

Koka under tiden de gröna bönorna. Servera fisken med bönorna till och strö över koriander.

DAG 5

Frukost: Mandelsmör med äpple, frön och gojibär.

Lunch: Varm halloumisallad.

Middag: Kryddig kyckling med linser.

Kalorier: 860 kcal.

Recept middag

(1 portion) - 470 kcal

1/2 tunt skivad fänkål.

1/2 rödlök, skuren i tunna klyftor.

1 pressad vitlöksklyfta.

En näve färsk timjan.

En liten skvätt olivolja.

En nypa chiliflingor.

1 kycklingbröstfilé.

2 dl grönsaksbuljong.

Salt och peppar.

200 g konserverade gröna linser.

50 g sockerärtor.

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg fänkål, lökklyftor, vitlök och timjan i en ugnsform, stänk över lite olivolja och strö över chiliflingor. Lägg kycklingfilén ovanpå. Stek i 20 minuter. Ta ut ur ugnen och sänk värmen till 150 grader.

Tillsätt buljong och linser i ugnsformen och blanda ner runt kycklingen. Krydda väl med salt och peppar, och ställ tillbaka formen i ugnen i ytterligare 20 minuter. Ångkoka eller koka under tiden sockerärtorna i 3-4 minuter. Servera till kycklingen oh linserna.

DAG 6

Vita bönor med ost och ryggbiff med crème fraiche- och pepparsås. Foto: Bonnier Fakta

Brunch: Vita bönor med ost.

Middag: Ryggbiff med crème fraiche- och pepparsås.

Kalorier: 770 kcal

Recept middag

(2 portioner) - 510 kcal

2 dl köttbuljong.

10 cl rött vin.

Salt och peppar.

2 ryggbiffar (cirka 225 g vardera).

En nypa biffkrydda/rub.

1 tsk smör.

1 tsk olivolja.

2 msk crème fraiche.

2 tsk blandade pepparkorn, grovt krossade.

2 stora nävar blandade sallatsblad.

Gör så här:

Häll buljong och vin i en liten kastrull och koka livligt i cirka 10 minuter så att det kokar ihop. Krydda med en nypa salt. Krydda biffarna med en nypa biffkrydda eller rub, och låt köttet bli rumstempererat. Ställ stekpannan på hög värme och ha i smör och olja. Låt värmen förbli hög, och stek biffarna i 3 minuter på ena sidan för medium eller 2 minuter om du vill ha biffen blodig. Vänd och stek i ytterligare 2 minuter för medium eller 1 minut för blodig.

Häll i den reducerade buljongen, crème fraiche och krossad peppar. Blanda väl och låt puttra i ytterligare en minut. Servera en grönsallad till.

DAG 7

Brunch: Portabella med pocherat ägg och lax.

Middag: Harissakyckling.

Kalorier: 740 kcal

Recept middag

(2 portioner) - 420 kcal

2 kycklingbröstfiléer.

4 tsk harissa.

Salt och peppar.

1 msk olivolja.

1 msk pinjenötter.

4 stora nävar babyspenat.

2 hackade salladslökar.

1/4 tärnad gurka.

2 tärnade tomater.

200 g små vita bönor, avrunna och sköljda.

1 msk russin.

En näve bladpersilja, hackad.

En näve mynta, hackad.

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader. Gnid in varje kycklingfilé med 2 tsk harissa och lägg i en ugnsform. Ringla över olivoljan, krydda med peppar och stek i ugnen i 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Ta ut kycklingen ur ugnen, låt svalna något och strimla den.

Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna och rosta på medelhög värme i ett par minuter. Dra av från värmen så snart de börjar få färg eftersom de snabbt kan bli brända. Lägg spenatbladen i en skål och tillsätt salladslök, gurka, tomat, bönor, russin och kryddörter. Lägg kycklingen ovanpå och strö över pinjenötter.

Aktuellt just nu