Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Vikt

Publicerad 28 okt 2014 12:48

5:2 för nybörjare

INTRESSANT STUDIE. Dr Michael Mosley följer vår svenska studie med stort intresse, berättar diabetesprofessorn Kerstin Brismar, som skrev förordet till den svenska upplagan av Mosleys bok om 5:2-metoden.

INTRESSANT STUDIE. Dr Michael Mosley följer vår svenska studie med stort intresse, berättar diabetesprofessorn Kerstin Brismar, som skrev förordet till den svenska upplagan av Mosleys bok om 5:2-metoden.

Foto: Ylwa Yngvesson

5:2-metoden har blivit en etablerad väg mot bättre hälsa: Ät som du brukar fem dagar i veckan och ytterst lite i två.

Du går ner i vikt, blir piggare och får mer energi och minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar.

Innehåll

1. Introduktion: Det här är 5:2-metoden

2. Varför 5:2 är populär

3. Hur 5:2 fungerar

4. Hur 5:2 påverkar kroppen

5. Vem som inte ska prova 5:2-metoden

6. Kom i gång med 5:2 – 39 bästa tipsen

7. Stor och unik svensk studie om 5:2

8. Goda recept enligt 5:2
1. Introduktion: Det här är 5:2-metoden

Tillbaka till toppen.

Intresset för metoden exploderade i Sverige hösten 2013 då många ville bli av med ett och annat semesterkilo efter sommaren. Bonnier Fakta släppte 5:2-gurun Michael Mosleys bok om dieten i augusti och hela Sverige fick 5:2-feber.

Kokböcker med 5:2-recept började sälja bättre än deckare. Folkkära kändisar som Lasse Holm och Suzanne Reuter berättade om hur bra de mådde av 5:2, och i november svarade var tionde svensk att de följde 5:2, detta enligt en Demoskop-undersökning.

I dag har många svenskar blivit rutinerade 5:2-are och gjort metoden till en livsstil. Men en stor grupp är nybörjare och i höst väntas massor av nyfikna hoppa på 5:2-tåget.

5:2-metoden går ut på att du halvfastar två dagar i veckan. Kvinnor ska äta 500 kcal och män 600 kcal under fastedagarna, vilket är ungefär en fjärdedel av vad man anses behöva på ett dygn.

Jeanette Steijer, dietist och Expressens 5:2-expert, berättar:

– Drar man ner på antalet kalorier enligt 5:2 går man ner i vikt. Viktnedgången brukar ligga på cirka ett halvt kilo i veckan, men i början förlorar du sannolikt mer. Hur man går ner är dock väldigt individuellt. Det styrs av ditt utgångsläge, hur mycket du rör dig, din ämnesomsättning och muskelmassa och annat.

– En stor tillgång med 5:2 är att lusten efter hälsosam mat brukar öka alla dagar i veckan. Äter man 500 eller 600 mättande och nyttiga kalorier på fastedagarna, väljer man vanligtvis med större omsorg vad man äter de andra fem dagarna.

– För många blir 5:2 en väg mot sundare matvanor överlag.

Tillbaka till toppen.
2. Varför 5:2 är populär

Tillbaka till toppen.

I morgon kan jag äta som vanligt. Du kan äta som du brukar fem dagar i veckan, alltså för det mesta, och ändå få minst lika effektiva resultat på vikten och hälsan som när du bantar på klassiskt vis varje dag. Du behöver bara räkna kalorier två av veckans dagar, och kan slappna av de andra fem. Att man slipper känslan av att gå på en diet alla veckans dagar är en nyckel till succén.

Min vikt är inte viktigast. Hälsovinsterna med 5:2 har lockat personer som vanligtvis inte ens brukar titta åt dieter däribland en stor andel män. Många som i dag följer 5:2 vill faktiskt inte gå ner i vikt. Ännu fler går gärna ner några kilo, men tycker inte att vikten är huvudsaken.

Det är enklare än jag trodde. Med 5:2 får vi en bättre kontakt med våra naturliga hunger- och mättnadskänslor. Du börjar nöja dig med mindre mat alla dagar i veckan, och njuter sannolikt mer av att äta hälsosamt. Du börjar automatiskt äta mer nyttigt och mindre portioner utan att anstränga dig.

Tillbaka till toppen.
3. Hur 5:2 fungerar

Tillbaka till toppen.

Välj fastedagar. Du äter 500 kcal/dygn två dagar i veckan om du är kvinna, 600 kcal/dygn om du är man. Vilka dagar väljer du själv.

Dela kalorierna. Du kan dela upp dina 500/600 kcal som du vill över dygnet. Mellan målen fastar du, du får dricka vatten, mineralvatten, kaffe och te (utan mjölk och socker).

Ät balanserat. Övriga fem dagarna äter du som du brukar, men ditt mål bör vara att äta hälsosamt och balanserat. Kompenserar du med att frossa i sötsaker och tomma kalorier på dina vanliga matdagar försvinner nyttan med 5:2.

Hälsovinsterna. Insulinnivåerna, blodfetterna, blodsockret och blodtrycket sjunker vilket minskar risken för hjärtkärlsjukdom, flera cancerformer och diabetes typ 2.

Den insulinliknande tillväxtfaktorn IGF-1, som är en förutsättning för att cancer ska utvecklas, minskar också påtagligt. Höga nivåer av IGF-1 plus övervikt är riskfaktorer för cancer.

Forskning, på djur, har visat att kalorirestriktion är bra för hjärnan och skyddar mot demens.

Tillbaka till toppen.
4. Hur 5:2 påverkar kroppen

Tillbaka till toppen.

Forskarna har upptäckt att 5:2 är bra för våra celler.

Enkelt uttryckt: Att vi äter så lite som 500/600 kcal på ett dygn innebär en utmaning för cellerna som blir mer härdade och på sikt bättre står emot stress, sjukdom och åldrande.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning:

– Cellerna börjar reparera sig, gamla celler bryts ner och viktigt material återvinns i kroppen.

En viktig nyckel är tillväxthormonet IGF-1.

IGF-1 är sen länge högintressant inom cancerforskningen, bland annat som förklaring till varför högt blodsocker och fetma ökar risken för cancer. Högt blodsocker höjer insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur ökar mängden fritt IGF-1. Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som kopplas till höga halter av IGF-1.

Har man för mycket IGF-1 i kroppen förlänger man livet på cellerna, och cancerceller är väldigt beroende av IGF-1, förklarar Kerstin Brismar.

1993 visade amerikanska forskare i ett modellexperiment att IGF-1 är mer eller mindre nödvändigt för att cancer ska utvecklas.

Forskarna tog bort mottagaren för IGF-1 på ytan av celler från möss. Normalt kopplar IGF-1 till sin mottagare, vilket skickar en tillväxtsignal in i cellen. Och cellen börjar dela på sig. När muscellerna saknade mottagaren för IGF-1 verkade de inte kunna omvandlas till cancerceller. Forskarna utsatte cellerna för ett annars starkt cancerdrivande virus, men cellerna fortsatte att vara friska.

I dag vet man att för höga nivåer av IGF-1 accelererar åldrandet och ökar risken för cancer.

Med 5:2-metoden minskar IGF-1-värdet, enligt de mätningar som gjorts.

Men för låga nivåer av IGF-1 är inte heller bra, betonar Kerstin Brismar.

– Vi behöver en viss mängd IGF-1 annars ökar risken för hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2. Vid för låga nivåer kan kroppen inte reparera cellskador. Sår och frakturer läker också sämre.

Lagom är bäst, med andra ord.

– Vinsten med ett lägre IGF-1 är att man minskar risken för cancer. Sannolikt kan man uppnå samma effekt om man minskar insulinnivåerna. Det gör man bäst genom att gå ner i vikt, minska fettmängden i blodet och genom att röra sig mer, säger Kerstin Brismar.

... och några fler hälsovinster

HJÄRTA & KÄRL: Den kanske viktigaste effekten med 5:2 på människor - som man hittills kunnat mäta - är att insulinnivåerna sjunker och att blodsockret stabiliseras på en lägre nivå.

Insulin är ett hormon som arbetar i kroppen för att sänka blodsockret. Har vi högt blodsocker måste kroppen producera mer insulin. Kroppen kan bara pumpa ut mer insulin till en viss gräns: Till slut orkar inte systemet längre. Vår så kallade insulinkänslighet försämras och vårt blodsocker stannar på en permanent farlig hög nivå. Insulin öppnar i sin tur fettcellerna; ju mer insulin i kroppen desto mer fett lagras.

För högt blodsocker i decennier orsakar ett snabbare åldrande. Risken för demens, diabetes typ 2, hjärt­kärlsjuk­domar och cancer ökar.

HJÄRNAN: Med 5:2 ökar hjärnans egen tillväxtfaktor BDNF, tror forskarna. BDNF stimulerar tillväxten av nya nervceller i hippocampus: ett område som är centralt för inlärning och minne. Den kognitiva förmågan förbättras och risken minskar att drabbas av demens.

Produktionen av BDNF kan stiga med 50-400 procent, beroende på vilken del av hjärnan man undersöker, visar neurobiologen Mark Mattsons studier på råttor och möss. I dag leder Mattson en pilotstudie på människor.

Att BDNF stiger verkar dessutom ha liknande effekter som antidepressiva medel, vi blir gladare och piggare.

MAGEN: Nya rön visar att korttidsfasta kan påverka tarmfloran positivt. Förbränningen ökar och därmed vår ämnesomsättning.

Man tror att om vi äter ytterst lite ibland, till exempel 500/600 kcal två dagar i veckan - suger bakterierna i tarmen åt sig mer kolhydrater och fett när maten väl kommer, vilket är gynnsamt för oss eftersom vi då tar upp mindre fett och kolhydrater i blodet.

Mag- och tarmkanalen mår med andra ord bra av att få vila då och då från matsmältning.

Tillbaka till toppen.
5. Vem som inte ska prova 5:2-metoden

Tillbaka till toppen.

Barn och unga som växer.

Du som är gravid eller ammar.

Du som tränar extremt hårt.

Du som har, eller har haft, någon form av ätstörning (som anorexi, bulimi). Dina problem kan förvärras.

Du som är underviktig eller på gränsen till underviktig. Immunförsvaret kan försämras om du blir för smal och du riskerar att bli svårt sjuk om du drabbas av till exempel en infektion.

Har du en sjukdom? Rådgör först med en läkare. Även personer med stress­relaterade sjukdomar bör konsultera en expert; att fasta kan bidra till ökad stress i kroppen.

Tillbaka till toppen.
6. Kom i gång med 5:2 – 39 bästa tipsen

Tillbaka till toppen.

1 Bestäm vilka två veckodagar du ska fasta. Det gör dig mentalt förberedd. Måndagar brukar vara en bra första dag. Sen kan onsdag eller torsdag vara en passande andra dag, så att man hinner äta som vanligt mellan fastedagarna. Kom ihåg att du kan vara flexibel och skifta dagar från vecka till vecka. Men för de flesta är det enklast med samma dagar så ofta som möjligt så att fastan blir rutin och en god vana.

2 Sätt mål. Tänk igenom varför du vill börja med 5:2. Skriv upp några konkreta mål som är snälla och möjliga att nå. Ett mål kan vara att prova metoden i tre veckor. Anteckna din målvikt om du har en sådan, sätt gärna delmål vad gäller vikten. Tänk på att det är bättre att gå ner sakta och säkert än att rasa för snabbt i vikt.

3 Ta hjälp av andra. Börja samtidigt som en god vän, din partner eller en arbetskamrat. Eller gå med i ett 5:2-nätverk på internet. Berätta för andra att du ska prova 5:2. Att dela sin 5:2-resa stärker motivationen.

4 5:2-fixa köket. Rensa ut frestelser, som godis, kex och annat sött. Skaffa gärna en hushållsvåg som gör det lättare att laga rätter med exakt rätt mängd kalorier. Fyll frysen med bär och grönsaker samt kött och fisk som är magert och proteinrikt.

5 Förbered kroppen. Genom att äta mer hälsosam mat med lågt GI förbereder du kroppen på bästa sätt inför din första 5:2-vecka. Du får ett jämnare blodsocker och kommer lättare att kunna hantera hungerkänslorna på dina fastedagar.

Undvik: Sötsaker, vitt bröd, vitt ris och vit pasta. Snabbmat, halv­fabrikat och färdig­lagat (som i regel har högre GI).

Ät mer: Lagad mat från grunden på rena råvaror.

6 Dokumentera ditt startläge. För många känns 5:2 mer stimulerande och meningsfullt om man börjar med att väga sig, mäta midjan och kanske även lår, stuss, armar. Sen kan man följa förändringen i vikt och kroppsvolym och bli motiverad av sina framgångar.

Du kan låta mäta blodsocker, kolesterol och blodtryck på din vårdcentral. Sen kan du följa och inspireras av hur dina värden förändras.

7 Skriv en att göra-lista mot hungern. Du kommer att känna dig hungrig, särskilt de första fastedagarna. Gör en lista på saker som du tror kan distrahera dig: Ringa en kompis, ta en promenad, ett bad, lyssna på en talbok... Att göra-listan blir en trygghet att falla tillbaka på när hungern börjar gnaga.

8 Göm kakor och godis! Enligt forskare vid Cornell University i USA är synlighet och enkel tillgång två av de viktigaste orsakerna till tanklöst ätande. Så låt inga skålar stå framme. Göm eller släng chips- och bullpåsen.

9 Belöna dig. Gör en lista på och boka gärna in kalorifria belöningar! Du kanske ska unna dig en massage en fastedag? Ett nytt klädesplagg? Boka in en promenad med en god vän? Beställa en bio- eller konsertbiljett?

10 Samla recept. Ladda ner Expressens "5:2 Meny" som ger dig nya recept varje vecka. Studera recepten i den här boken.

11 Skissa på din fastedag. Tänk igenom hur du tror att du vill lägga upp din dag. Börja gärna med tre små mål medan kroppen vänjer sig. Sedan kan du gå över till två eller ett mål per fastedag.

12 Prova 6:1. Känner du dig osäker på om 5:2 är något för dig? Du kan alltid börja med att äta 500/600 kcal en dag i veckan. Känns det bra, gå vidare med 5:2.

13 Ät smart & planera. Dagen före första fastedagen: Planera dina 500/600 kcal och ät lagom mycket.

Skriv ner dina små måltider kvällen före, och handla gärna råvarorna. Det kan vara skönt att slippa fundera på kalorier och tänka ut vad man ska äta den dag när du ska äta lite.

Ät så hälsosamt du kan och se till att du är lagom mätt när du lägger dig, varken proppmätt eller hungrig.

Undvik framför allt snabba kolhydrater, sötsaker, vitt bröd, snabbmat med mera. Med högt GI åker ditt blodsocker berg- och dalbana och första fastedagen lär bli tuff!

14 Börja på en bra dag. Din allra första 5:2-dag bör du känna dig stark och motiverad och absolut inte stå inför några stora känslomässiga eller fysiska utmaningar. En lugn dag då du samtidigt har lagom mycket trevliga saker att göra är en bra start.

15 Dagen efter: Ät ordentligt. De flesta som följer 5:2 brukar häpna morgonen efter en fastedag: Man känner sig inte så hungrig, kanske inte alls. Var då noga med att ändå äta en balanserad och gedigen kost, annars kommer det snabbt ett bakslag i form av huvudvärk/trötthet/ yrsel/illamående/håglöshet. Hoppa inte över frukost, lunch eller middag dagen efter en fastedag!

16 Minska kraven. Sänk kraven på dig själv på fastedagarna. Prova att skriva en att-göra-lista. Vilka måsten har du på jobbet? Vilka privata måsten? Vilka av dessa punkter kan du stryka och lika gärna ta en annan dag?

De flesta vill att det ska hända saker på fastedagarna, så att timmarna går utan att man tänker för mycket på mat och hunger. Planera in lagom mycket aktivitet, men också vila.

17 Drick. Du behöver mycket vatten! Varva vanligt kranvatten med mineralvatten. Smaksätt med citron, gurka, äpple, bär, lime.

Drick stora koppar värmande te utan mjölk eller socker. Själva värmen ger mättnadskänsla. Variera te­sorter så att du får olika smaker.

Pigga upp dig med svart kaffe utan mjölk eller socker.

18 Börja inte tokträna. Ta en sak i taget. Brukar du inte träna, ta det lugnt och lägg till träningspass så småningom. Vill du öka motionen samtidigt som du börjar med 5:2 är en extra promenad mitt på dagen mycket bra. Du förbättrar konditionen, bevarar muskelstyrkan och ökar ämnesomsättningen samt blir gladare.

19 Låt hungern komma och gå. En vanlig föreställning är att om vi inte äter växer hungern mer och mer tills vi svimmar eller ger upp. Men hungern kommer i vågor som ebbar ut. När det känns som värst går hungern strax över.

20 I morgon kan du äta som vanligt. Blir du extremt sugen på en macka eller favoritpastan? Tänk: Redan i morgon kan jag äta vad jag vill. Det är inte så många timmar kvar.

21 Planera. Ha en idé om hur din faste­dag ska se ut, med några fasta punkter och aktiviteter, så att dagen inte bara flyter.

22 Oj, det blev visst 900 kcal. Får du en riktig kris? Ät då en extra banan, ett ägg eller något annat som mättar. Och se inte detta som ett misslyckande. Fortsätt att fasta, ge inte upp. Syftet med 5:2 är att minska kalorimängden, och det gör du även om du äter till exempel 800 kcal eller 1 100 kcal.

23 Ha tålamod. Bestäm dig för att ge metoden åtminstone tre veckor. De allra flesta som provar 5:2 vittnar om att fastedagarna för varje vecka blir enklare och ganska snabbt börjar kännas som en rutin. Kroppen ställer in sig på den blygsamma mängden mat två dagar i veckan. Så småningom blir faste­dagen en energikick! Du blir piggare och på efter­middagen och kvällen kan du få ett och annat rus med känslor av ökad vakenhet och till och med eufori.

24 Var flexibel med fastan. Du kan växla dagar då du halvfastar, om du till exempel blir bjuden på middag en fastedag.

Blir du sjuk, pausa med 5:2.

Ska du på semester och inte vill räkna kalorier två dagar i veckan? Är du inne i en stressig och påfrestande period? Bromsa din 5:2-resa tills du är redo att köra igen.

25 Skriv dagbok. Du kan ha stor nytta av att skriva upp vad och på vilka tider du äter på dina faste­-dagar och hur du känner dig både fysiskt och psykiskt. När kom hungern? När gick den över? Vilka tider åt du dina mål? Hur var sömnen? Detta hjälper dig att se mönster och skräddarsy din fastedag optimalt.

26 Glöm inte lunchrasten. Jobbar du under fastedagarna, men planerar att inte äta lunch? Ta en paus ändå! Promenera, lyssna på musik, sätt dig och läs en bok och drick en kopp te. Du behöver varva ner och få en paus.

27 Ta hand om tiden. Många som börjar med 5:2 häpnar över hur mycket tid och energi det blir över till annat på fastedagarna, när man slipper tänka så mycket på mat, handla och laga alla mål. Använd tiden till något du mår bra av.

28 Ät middag tillsammans! Du behöver inte isolera dig från familj och arbetskompisar bara för att du följer 5:2. Njut gärna av måltider tillsammans! Laga din rätt på 500/600 kcal i större mängd och bjud andra. Du kan också lägga till pasta, sås och andra tillbehör till dem som äter som vanligt.

29 Nya smaker. Dagen efter en fastedag smakar det mesta fantastiskt! Ta vara på det. Laga mat på nya råvaror efter nya, nyttiga och läckra recept.

30 Skäm bort dig när du fastar. Se fastedagarna som dagar då du tar hand om hela dig. Unna dig gärna något extra varje fastedag, en sovmorgon, en bukett tulpaner, en extra lång lunchrast...

31 Kalorikoll, hela veckan. Att räkna kalorier två dagar i veckan ger dig en kunskap om kalorier som kan vara bra att ha hela veckan. Du kanske får syn på kaloribovar i din vardag, och kan göra smartare val.

Kalorispara:

Drick vatten i stället för måltidsdryck till lunchen. Du sparar 80 kcal per glas.

Ta mindre olivolja och mer vinäger på salladen. En halv deciliter olivolje­dressing innehåller cirka 400 kcal. Ta en fjärdedels deciliter i stället och spara 200 kcal.

Välj nötfärs med 10 procent fett i stället för fläskfärs. Du sparar cirka 200 kcal per portion.

Hoppa över chokladkakan på 100 gram = 550 kcal. Ät en god middag i stället!

32 Ät på liten tallrik. Med 5:2 börjar de flesta uppskatta mat på ett nytt sätt, och nöja sig med mindre portioner. Förstärk detta genom att duka fint, gärna på små tallrikar, och äta långsamt.

33 Inspireras av fastan. Dagen efter en fastedag: Låt dig inspireras av i går. Välj med omsorg vad du stoppar i dig. Unna dig god mat men fortsätt att äta hälsosamt.

34 Överlista suget. På dina matdagar: När du blir hungrig, vänta en stund. Är det verklig hunger du känner, eller bara ett sug? Minns hur det var i går då du stod ut utan mat. Kalorivilan hjälper dig att utforska hur verklig hunger känns, hunger som skapas av att kroppen behöver energi. Ät när du verkligen är hungrig och försök att strunta i suget.

35 Ställ undan vågen! För dig som lätt fixerar dig vid vikten och vågen: Ställ undan vågen och känn i stället efter hur du mår. Pigg, stark och full av energi? Då är 5:2 bra för dig! Fokusera mer på känslan och mindre på vikten.

36 Sova hungrig? Har du svårt att sova hungrig? Spara kalorier så att du kan äta en banan, en avokado eller något annat som mättar bra innan du lägger dig.

Mättande kvällsmål:

En banan, cirka 100 kcal

En halv avokado, cirka 80 kcal

Ett kokt ägg, cirka 85 kcal

37 Satsa på kvalitet. Med 5:2 börjar du ganska snabbt nöja dig med mindre portioner, alla dagar i veckan, och du njuter mer av att äta. Bejaka den känslan och unna dig riktigt god och bra mat. Kvalitet framför kvantitet!

38 Håll koll på vikten. Du får inte bli för smal, förstås. Många går över till 6:1, 500/600 kcal en dag i veckan, när de nått sin målvikt. Du kan också öka kalorimängden något de två fastedagarna, till cirka 700 eller 800 kcal.

39 Hitta din 5:2-variant. Många som ätit enligt 5:2 en tid slutar att räkna kalorier exakt, och bär med sig själva grundtanken med 5:2:

Att äta en lagom mängd kalorier så att man håller en hälsosam vikt.

Att låta kroppen vila från matsmältning då och då medan våra celler och hela vårt system kan reparera sig och rusta sig mot stress och sjukdomar.

Tillbaka till toppen.
7. Stor och unik svensk studie om 5:2

Tillbaka till toppen.

Diabetesprofessorn Kerstin Brismar leder studien och deltar i den; hon har minskat med cirka nio kilo sen hon började med 5:2 i november 2013.

Studien är den första någonsin där personer med diabetes typ 2, normalviktiga, överviktiga och feta, hit räknas personer med BMI över 30, följer 5:2-metoden.

Cirka 60 svenskar, ungefär lika många kvinnor och män, från 20-årsåldern och ända upp till 84 år, äter enligt 5:2 i sex månader, och erbjuds att ha kontakt med forskarna i ytterligare sex månader.

De första startade i december 2013, andra har börjat under våren. I höst hoppar ytterligare 40 personer på studien.

– Vi mäter regelbundet vikten, insulinvärden och andra kända riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom, cancer, demens och diabetes, berättar Kerstin Brismar på Karolinska institutet.

– Resultaten är hittills positiva, särskilt vad gäller insulinvärdena, och alla har gått ner i vikt.

På de två fastedagarna, med 500/600 kcal, får deltagarna välja bland färdiga menyer.

– De allra flesta berättar att de mår väldigt bra och vill fortsätta med 5:2 när studien är avslutad för deras del. Vissa har gått ner ett par kilo, andra cirka tio kilo. Den vanligaste viktnedgången är fyra-fem kilo efter tre månader. Sen fortsätter man att minska i vikt beroende på sitt utgångsläge och andra faktorer.

Bara en person har hoppat av studien.

De mest markanta förbättringarna vad gäller för högt blodsocker, blodtryck och IGF1-värde (ett högt sådant ökar risken för cancer) kan forskarna se hos dem med mest övervikt.

– Det verkar som att 5:2 gör störst och snabbast nytta för den gruppen. Tanken är att vi ska jämföra hur de olika grupperna svarar på metoden. Men det är lite för tidigt att dra sådana slutsatser ännu, säger Kerstin Brismar.

Hur mår du av 5:2?

– Mycket bra. Jag känner mig piggare och rör mig mer, snabbare och lättare.

– Men framför allt är jag mycket nöjd med att mina insulinvärden och IGF1-­värdet som låg oroande högt har sjunkit till normala nivåer.

Hur hanterar du hungern på fastedagarna?

– Jag jobbar! I början blev jag frusen framåt eftermiddagen, men det blir jag inte längre. Kroppen ställer in sig och kalorirestriktionen blir en rutin. Jag kan bli trött vid 17-tiden, men det går över. En svart kopp kaffe brukar göra susen. Ofta jobbar jag sent, jag får massor av energi av att halvfasta.

Deltagarna är indelade i fyra grupper:

En grupp har diabetes typ 2 (och BMI 24-37).

En grupp är överviktiga (BMI 25-29,9).

En grupp definieras som feta (BMI 30-37).

En grupp är normalviktiga (BMI 23-24,9) men klassas som bukfeta; kvinnornas bukmått är över 80 centimeter och männens över 94.

Tillbaka till toppen.
8. Goda recept enligt 5:2

Här hittar du de bästa 5:2-recepten.

Tillbaka till toppen.