Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

40 enkla tips för att gå ner i vikt efter 40

Efter 40 upplever många att det blir svårare att hålla vikten. Men det är inte kört, det finns gott om knep att ta till. Här är 40 tips på små förändringar som gör att du går ner.

Foto: Shutterstock

1 av 11

Håll vikten efter 40

Stramar byxorna i linningen? Har rumpan försvunnit och hamnat på magen? Börjar muffinstoppen bli svår att dölja? Kampen mot övervikt är tuff i alla åldrar, men det blir ännu svårare efter 40.

Men de goda nyheterna är – det är inte kört!

– Det är inte en naturlag att så fort man fyllt 40 måste man bli tjock och att det inte finns något att göra åt det, säger näringsfysiologen Kristina Andersson och författare till flera böcker om hälsa och vikt­minskning.

När vi blir äldre minskar vår mus­kelmassa, vilket gör ämnesomsätt­ningen lägre. Det gör att vi lägger på oss fett. Det är anledningen till att vi plötsligt, utan några som helst livsstilsförändringar, har lättare att gå upp i vikt efter 40. Så det som gäller nu är styrketräning. Mer muskler ger ökad ämnesomsättning.

– Många tror inte att det går att få muskler efter en viss ålder, det stämmer inte. Det går att bygga muskler långt upp i åren, det finns det forskning på.

– Vi behöver även äta mindre för att ekvationen ska gå ihop. Många gånger äter vi av gammal vana, inte för att vi egentligen är hungriga. Hoppa till exempel över kakan till eftermiddagsfikat eller kvälls­mackan som du äter slentrian­mässigt.

LÄS OCKSÅ: 12 knep för att bli av med det farliga magfettet

Klimakteriet påverkar

Kvinnor hamnar oftast i klimakteriet (åren före menopaus, alltså sista gången man har mens) i 40­-årsåldern och det kan påverka ens matvanor.

– Många blir nedstämda under denna tid och man vet att det finns kopplingar mellan nedstämdhet och tröstätande.

När kvinnor har fått sin sista mens minskar deras ämnesomsättning med ungefär 100 kalorier per dag. I och med de hormonella förändringarna kommer kvinnor även att flytta om sitt fett.

– Fettdepå­erna börjar lagra sig runt magen och inte runt rum­pan som de gjort tidigare. Fett som lagras inne bland organen, under magmusklerna, är mycket farligare än det som sitter på rumpa och lår. Bukfett, som det kallas, ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes.

Gäller både män och kvinnor

– Kontrollera vilket sorts fett du har genom att lägga dig ner på rygg. ”Flyter” fettet ut på sidorna är det inte det farliga fettet. Men om fettet ”står upp”, som om du vore gravid, ligger det innanför bukmuskulaturen och det är farligt.

– Även män drabbas av minskad muskelmassa ju äldre de blir. De slutar inte producera testosteron, men det händer andra saker i deras kroppar i takt med stigande ålder.

KLICKA VIDARE FÖR 40 TIPS FÖR DIG ÖVER 40

Den som kombinerar tipsen brukar få en viktnedgång på 1⁄2–1 kilo i veckan, vilket är en sund takt. På en månad kan du tappa 4 kilo


1 av 11