23 vanliga livsmedel som bränner fett
Fredrik Paulún tipsar om 23 vanliga och billiga livsmedel som får dig att gå ner i vikt. Här är budgetmaten som bränner fett.
– Den här maten är både näringsrik och mättande. Och du kommer inte att överäta, säger kostrådgivaren Fredrik Paulún.
Här är maten som kan ge fyra kilos vikttapp på en månad. I listan finns riktigt bra budgetlivsmedel med mycket näring för pengarna.
Fredrik Paulúns viktigaste råd för en lyckad viktnedgång är att äta sig mätt vid varje måltid.
– Vill man gå ner i vikt är hungern den värsta fienden. Den får reptilhjärnan att ta över och välja onyttig mat med mycket socker och fett, då tappar du kontrollen, säger Fredrik Paulún.
Vad ska man göra för att maxa viktnedgången?
– Ät frukost, lunch, middag och kanske ett mellanmål. Bli nöjd varje mål. Du kommer inte att kunna överäta ägg och bönor, det tar stopp, säger Fredrik Paulún.
Satsa på grönsaker
Genom att välja livsmedel som är rika på vitaminer och näring utan att höja blodsockret för snabbt får kroppen förutsättningar att göra sig av med sina extrakilon.
– Kroppen har ett visst behov av näring och mineraler. Ät rikligt med kryddor, mycket protein och bra kolhydrater.
Ett visst mått av planering kan underlätta. Själv försöker Fredrik Paulún att ha någon dags framförhållning med maten. Han försöker jobba in extra grönsaker i det mesta:
– Jag har mycket morötter i maten, det kan man till exempel använda i köttfärssåsen. Vitkål och rödkål kan jag finhacka och ha som en bas i sallad. Det här på listan är verkligen bra för min budget!
Vinterns frukter hjälper också till att hålla dig frisk och alert för en billig peng.
– Fruktkonsumenter väger mindre än andra. Du kan äta kött och äpplen. Just äpplen är ofta väldigt prisvärda, och apelsiner också.
Långsiktigt projekt
Till sist vill Fredrik Paulún uppmuntra oss att se hälsan som ett långtidsprojekt snarare än något som man river av på en månad.
– Tio kilos övervikt kommer inte över natten. De små goda vanorna ger stora effekter på sikt.
– Vad händer om du lägger in en 20-minuterspromenad varje dag? Du bränner kanske 100 kalorier om dagen - och det blir fem kilo fett på ett år. Dessutom är det bra för benstommen och musklerna och minskar blodfetter och sänker blodtrycket.
– Försök att öka din aktivitet, men börja inte träna som en dåre. Rör på dig lite och ofta.
Nedan listar han 23 grymma livsmedel för fettförbränningen.
1. Vitkål och rödkål
Budget: Oftast är vitkålen billigare, men välj din favorit. 5-15 kr/kg.
Näring: Rik på C-vitamin, fibrer och låg på kalorier och kolhydrater.
Tips: Gör en pizzasallad, servera ugnsgrillad med citron och olja på. Eller gör ett vitkålsmos eller dolmar (trevligt med rödkålen!).
Paulún: "Kål generellt är fantastisk mat på alla sätt! Det är en ganska hög del protein också, som vegetabiliskt livsmedel är det mer mättande än mycket annat."
2. Blomkål
Budget: Varierar i pris. Håll koll!
Näring: Rik på C-vitamin och folat.
Tips: Kan bli basen i vegetariska rätter. Ugnsgrilla den grovdelad, gratinera med ost eller finriv och servera snabbkokt i stället för ris. Gott och mättande!
3. Lök
Budget: 8-30 kr/kg beroende på sort.
Näring: Har fettförbrännande egenskaper, mycket antioxidanter och lågt kaloriinnehåll.
Tips: Gör en soppa, fräs med grönsaker, använd till woken, hacka och strössla på, skiva ner i sallader.
Paulún: Gul lök är väl bland de billigaste livsmedlen vi har! Lök generellt kan öka förbränningen. Man ska helst äta den rå, då har den som mest fettbrännande effekt.
LÄS OCKSÅ: Bränn fett - med 12 effektiva nötter och frön
4. Kålrot
Budget: 8-15 kr/kg.
Näring: Vitaminrik med lågt innehåll av kalorier och kolhydrater. Har mättande kostfibrer.
Tips: Ugnsstek i stavar som en nyttigare variant på pommes frites, låt den fylla ut köttgryta eller riv ner i köttfärssåsen.
Paulun: Rotsaker är fantastiska - mycket mat, få kalorier, billiga och går att använda till väldigt mycket. Använd kålroten som potatis. Palsternacka och rödbetor är också bra mat!
5. Potatis
Budget: 5-15 kr/kg.
Näring: C-vitaminrik, mättande, mycket fettsnål och med hälften så mycket kolhydrater som pasta. Ät den gärna kall för högre GI-värde.
Tips: Ät den kokt med skal. Utmärkt till soppa, för att ge konsistens till grytor, som rårakor, ugnsbakad och i tortillan.
Paulún: Potatis är jättebra för vikten. Det är den mest mättande produkten per kalori som man känner till.
6. Fryst spenat
Budget: Oftast mycket billigare i frysdisken än i grönsakshyllan. Dessutom mer miljövänligt så här års. Tänk på att köpa i storpack.
Näring: Ytterst rik på C-vitamin och järn, har lågt energiinnehåll och kolhydratshalt.
Tips: Använd spenat i fyllningar, som tillbehör, i grönsakspuckar, till soppa, i fiskgratängen och i omeletten.
Paulún: Det mesta av det frysta i grönsaksdisken är bra och prisvärt.
7. Morot
Budget: Går ofta att hitta för 5 kr/kg.
Näring: C-vitaminrik och kalorigles.
Tips: Gör morotssoppa, morotsbiffar (testa med lite riven ost i), varm morotssallad, ät råriven eller i stavar som snacks före maten eller som mellanmål.
Paulún: När jag gör sallad river jag alltid morötter och har som bas i maten - de har allt, vitaminer och anticancerämnen, och är väldigt billiga. Otroligt bra!
8. Fryst bitfisk
Budget: Ja.
Näring: Proteinrik, de fetare har nyttiga fetter, de magrare är fettsnåla.
Tips: I fiskgrytan, gratängen, stek som hemgjorda fiskpinnar eller mixa till fiskburgare.
Paulún: Fryst fisk är ofta väldigt prisvärt - det finns isländska studier som visar att torsk är väldigt bra för vikten, mycket proteiner och få kalorier.
LÄS MER: Gå ner i vikt utan att banta – 14 smarta livsmedel
9. Makrill i tomatsås
Budget: Man kan ofta köpa tre för 24:90.
Näring: Billig proteinkälla med antioxidanter och lykopener i tomatsåsen.
Paulún: Makrill i tomatsås innehåller allt du behöver och antioxidanter men är ändå billig och väldigt enkel mat antioxidanter, men billigt och väldigt enkelt. Man kan ha makrill i sallad. Man kan blanda med hackat ägg och ha som pålägg. När det kniper kan jag blanda en avrunnen burk majs och en burk makrill och äta till lunch.
LÄS OCKSÅ: Så lär du kroppen att bränna fett - 10 effektiva sätt
10. Mathavre
Budget: Ja, halva priset mot ris.
Näring: Svenskodlad fullkornsprodukt med lågt GI-värde.
Paulún: En kolhydratkälla som ändå är bra för vikten. Det är gott och ger lite mer fyllighet åt maten och lite mer smak.
11. Krossad tomat
Budget: Ja. Tre för 20 kronor är ett vanligt lockpris.
Näring: Rik på C-vitamin, antioxidanter och lykopen.
Paulún: Koka med buljong och lite vitlök, så har du en otroligt billig och nyttig sås rik på lykopen. Krossade tomater är bra som bas i allt.
12. Champinjoner
Budget: Trågen finns ofta till mycket bra pris. Om man skivar de färska champinjonerna kan man frysa in dem tills de behövs.
Näring: Mineralrika, kalorifattiga.
Tips: Servera som tillbehör för att lyfta en måltid, gör en soppa eller fräs ner i huvudrätten.
LÄS OCKSÅ: 12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett
13. Magert kött
Budget: Köp storpack när det är extrapris, frys in det mesta uppdelat i portionsförpackningar samma dag.
Näring: Rikt på protein.
Tips: Laga inte bara det gamla vanliga. Och genom att blanda upp med mer grönsaker, gör man både miljön och sin egen hälsa en tjänst.
Paulún: Köttfärs är bra mat, den är mer kollagenrik så att man får mindre rynkor. Jag gillar köttfärs så länge den är mager, helst tio procent eller därunder.
14. Sill/Strömming
Budget: Billigaste fisken. Köp den rensad om det känns motigt med benen.
Näring: Rik på protein, omega 3 och andra nyttigheter.
Paulún: Det är en fantastisk fisk, men se upp med strömming från Östersjön. Vill man ha mat jättesnabbt finns det mycket värre mat än sill på burk med potatis även om det är en del socker i inläggningen.
15. Ägg
Budget: Ja.
Näring: Vitaminer, proteiner.
Tips: Det finns böcker med bara äggrätter. Omeletter, stanningar, kokta & inlagda, 63-graders, hackade, skivade, à la cocotte, suffléer, på toppen av en grönsaksrätt, till frukost och till mellanmål.
Paulún: Ägg har en helt magisk effekt på mättnaden - ät två kokta ägg till frukost så äter du mindre till både lunch och middag och dagen därpå.
LÄS OCKSÅ: 5 enkla miniknep för att gå ner i vikt
16. Bönor & linser, torkade
Budget: Köp bönorna torkade och blötlägg dem själv över natten. Där finns mycket att spara.
Näring: Fiberrika, relativt proteinrika och påverkar blodsockret långsamt . Var noga med att koka dem enligt anvisningarna.
Tips: Mixa till röror, servera i sallader, använd som bas i grytor, koka soppa, servera som puckar.
Paulún: Jättebra mat. Det blir inte billigare än så här! Även de konserverade är prisvärda om man inte orkar koka själv. Glöm inte heller bort frysta gröna ärtor, de är billiga och proteinrika.
17. Kyckling, hel
Budget: Till priset av två filéer får du en hel kyckling och mycket mer mat på köpet.
Näring: Proteinrik till låg fettprocent.
Tips: Om du bara vill använda filéerna, stycka undan klubbor och vingar och frys in dem till en annan dag. Koka buljong på skrovet (mycket god bas till soppa eller blomkålsrisotto) med lite morot, lök, lagerblad och kryddor.
18. Kryddor & örter
Budget: Knep för att komma ner i pris: Köp torkat eller fryst och gärna i etniska butiker.
Näring: Beror på sort. Rent generellt rikt på antioxidanter och förbränningsökande.
Paulún: Kryddor är mer än bara smak, det är en genväg till fettförbränning och hälsa! Använd rikligt med chilipulver, kanel, ingefära, vitlökspulver och torkade örter. Rosmarin ökar leverns energiförbrukning och är väldigt bra för vikten. I de torkade örterna är näringen mer koncentrerad, du får en väldigt hög andel antioxidanter.
19. Kvarg, keso & yoghurt
Budget: Ja.
Näring: Proteinrikt, mättande och energisnålt. Välj alltid osötat.
Paulún: Välj kvarg, keso och yoghurt utan tillsatt socker och med en låg fetthalt, cirka 3-4 procent. De fetaste mättar inte lika mycket per kalori. Fetterna i mejeriprodukter är bättre för hjärta och kärl än man tidigare trott. Man ska inte vara rädd för det, men man ska inte heller överdriva konsumtionen.
20. Ost
Budget: Passa på att köpa när det är billigt. Riv och frys.
Näring: Ett kilo ost motsvarar tio liter mjölk i näring.
Tips: Gott i pajer, på grönsakerna, till frukost och på omeletten.
Paulún: Ost är bra som smaksättare, men också som mellanmål - en oststav och en grönsak mättar bra, man får mycket näring för pengarna.
LÄS MER: Paulún: Därför är ost ett så bra kvällssnacks
21. Frysta bär
Budget: Frysta bär är ofta väldigt mycket billigare än färska bär. Köp i storpack.
Näring: Innehåller mycket polyfenoler, bra för fettförbränningen.˚
Paulún: Frysta bär är extremt prisvärda och användbara. Vanliga bär är kanongoda att ha i sallad också.
22. Frön
Budget: Mycket mer prisvärt än nötter. 20-30 kr/påse.
Näring: Pumpafrön är extra proteinrika.
Tips: Ät som frukosttillbehör och mellanmål.
Paulún: Både solrosfrön och pumpafrön är både bra och billiga! Jag har alltid på lite rostade frön eller cashewnötter på salladen. Kör i ugnen så att de får lite smak. Gott som topping!
23. Vinteräpplen
Pris: Cirka 20 kr/kg.
Näring: C-vitaminer och nyttiga fibrer.
Paulún: Fruktkonsumenter väger mindre än andra. Man får C-vitaminer och kolhydrater men i en bättre form. Du kan äta kött och frukt. Just äpplen är ofta väldigt prisvärda, men så här års kan man också hitta apelsiner riktigt billigt.
24. Vatten
Budget: Ja.
Paulún: Låt vatten bli din måltidsdryck. Kaffe och te ökar förbränningen, så det ska man försöka dricka. Avstå lightläsk, det sabbar din insulinkänslighet. Vill man ha en dryck med smak är grönsaksjuice bättre. Tomatjuice med tabasco höjer din förbränning.