Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

23 sätt för att gå ner i vikt och hålla den

Du behöver inte späka dig och gå hungrig för att tappa några kilon. Det kan faktiskt vara lättare än du tror.

Här ger Colette van Luik, friskvårdskonsult och journalist, sina smarta vikttips som hjälper dig att gå ner ett halvt till ett kilo veckan.

Colette van Luik

Foto: Cornelia Nordström/Shutterstock

1 av 8

Behöver inte lägga om livet totalt

Det är enkel matematik. För att gå ner i vikt måste man förbränna fler kalorier än man satt i sig. Problemet är att det inte är så lätt.

Vi äter även av andra skäl än hunger som stress, trötthet och rastlöshet. Och vi låter oss påverkas av andra. Om ens arbets­kolleger går till en lunchrestaurang varje dag, där det bara serveras pasta och andra kalori­stinna rätter, är det svårt att tacka nej och stanna kvar ensam på jobbet. Och hur kul är det, för övrigt? När man kommer hem har man kan­ ske vrålhungriga barn som fnyser bara de hur ordet sallad. Så det slutar med att man äter hämtpizza till middag i stället för den där nyttiga linssoppan som man egentligen hade tänkt laga.

Gör inget om du "syndar"

Att gå ner i vikt är alltså inte fullt så enkelt som det kanske låter. Men med lite pepp och prepp går det förstås. Och det kan vara skönt att veta att det inte behöver innebära att man totalt måste lägga om sitt liv och börja späka sig. Faktum är att små babysteg i rätt riktning kan ge stora resultat på längre sikt. Det viktigaste är att hålla i sina nya, hälsosamma vanor. Och trillar man dit någon gång ibland och "syndar", är det inte hela världen. Upp på hästen igen och ta nya tag.

KLICKA VIDARE FÖR 25 ENKLA TIPS FÖR ATT GÅ NER I VIKT

1 av 8