14 livsmedel som bränner fett

Hjälp kroppen att bränna fett. Ät dig mätt på smart mat och bli smalare och friskare. Effekten kommer direkt.
- Man kan alla gånger gå ner 3 kilo på en månad - och då är det inte en stor ansträngning heller, då behöver man inte träna som en galning och ta det lite lugnt, säger Fredrik Paulún.

Andra har också läst

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fredrik Paulún.

Så hjälper du kroppen att bränna fett

Ju äldre vi blir desto mer av oss består av fett. En normalviktig kvinna består av ungefär 25-35 procent fett. Men långt ifrån allt är daller.

Vår hjärna är fettrik, våra cellväggar byggs upp av fett, våra organ behöver fett.

– Fett är livsviktigt. Fett har många bra och viktiga funktioner, säger Fredrik Paulún.

Men för att må bra och för att hålla vikten behöver vi ha lagom mycket fett, på rätt plats.

– Dessutom är det viktigt att fettet omsätts - att vi bränner det gamla och fyller på med nytt.

– Om kroppen inte får chansen att använda fettet som bildas så hinner det härskna.

ANNONS: Vill du gå ner i vikt? 90% når sitt mål med Itrim (EXTERN LÄNK)

Rätt kost gör stor skillnad

Dessutom är det väl känt att fett på fel plats - exempelvis i buken, höjer risken för att få sjukdomar.

– Man vill ju inte att det blir mer för mycket på fel ställen där det blir farligt.

Lyckligtvis är det inte svårt att ta hand om sig. Genom att börja äta rätt sorts mat kan man göra stor skillnad.

Redan efter första måltiden syns förändringen i cellerna.

– På någon vecka minskar du i inflammationsgraderna och börjar tappa i vikt, säger Fredrik Paulún.

Det första man ska ställa fram på bordet är - faktiskt - rätt fetter.

KLICKA VIDARE FÖR 14 LIVSMEDEL SOM BRÄNNER FETT

Foto: Colourbox

Olivolja och avokado

Både olivolja och avokado innehåller enkelomättade fettsyror och dem ska man äta ganska mycket av.

– Enkelomättat fett är inte lika benäget att stanna i cellerna som det mättade fettet.

Olivolja

Den enkelomättade olivoljan sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar och gör våra celler lagom mjuka. Ät dagligen, men värm den inte alltför hårt.

Avokado

Hälsovärldens favoritgrönsak - och inte utan anledning. Ger mättnad och är rik på enkelomättade fettsyror.

LÄS OCKSÅ: 11 smarta livsmedel som hjälper dig gå ner i vikt

Foto: Fotolia

Mejeriprodukter och kokosolja

En annan sorts fett som kroppen har lätt att omsätta och förbränna är de korta och medellånga fettsyrorna, de förkortas SCT och MCT, och finns i kokosolja och mejeriprodukter.

– Det finns i modersmjölken, barnet får i sig det vid amning, och är väldigt naturligt för oss, säger Fredrik Paulún.

Vad gäller mejeriprodukter rekommenderar han ekologiska produkter från gräsbetande djur.

– Tänk på smöret på sommaren - det är gulare i färgen och innehåller mer omega 3 och andra fetter som är bra för hälsan, säger han.

Kokosolja innehåller korta och medellånga mättade fettsyror som är enkel energi för kroppen. Mycket förbränns i levern. Välj en kallpressad kokosolja, den är inte härdad.

Det finns emellertid två olika läger när det kommer till just kokosfetter. Mer kan du läsa HÄR.

KÖP HÄR: Ekologisk kokosolja – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Fisk

Vad gäller fleromättade fetter såsom Omega-3, som finns i fisk och skaldjur, är det bra i måttliga mängder.

– Vi är anpassade för att äta fisk, vi tål en viss mängd. Men äter du för mycket kan du få en proinflammatorisk fett.

Fördelen med de omättade syrorna är att de är lätta för kroppen att omsätta, nackdelen är att de är känsliga för oxidation i kroppen. Om man äter fisk 3-4 gånger i veckan kan man med fördel äta feta fiska som lax och makrill, vill man äta fisk varje dag så välj vita, magra fiskslag också.

Vit fisk

Torsk, kolja, spätta, sej, sik, hoki - ja all mager fisk med vitt kött.

– Vitfisk och plattfisk - har en hög andel omega 3 men eftersom de inte innehåller så mycket fett kan man äta dem varje dag.

Feta fiskar

Lax, sill, böckling, makrill är feta fioskar som är rika på omega-3-fetter. Det är lagom att äta några gånger i veckan.

– Vildfångad fisk är bättre än odlad.

ANNONS: "Varför går jag inte ner i vikt?" Få gratis hjälp av en hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Foto: Colourbox

Nötter och mandlar

Omega-3 finns även i nötter och mandlar. Valnötter, hasselnötter, pistachnötter, pecannötter. De har alla lite olika fettprofil, men en hög andel enkel- och fleromättade fetter.

En liten näve är lagom för en dag, och man får gärna variera sorterna.

– Mandlar, hasselnötter, alla nötalternativ är bra, säger Fredrik Paulùn.

Sötmandeln är liksom nöten rik på enkel- och fleromättade fetter. Om man vill kan man till viss del ersätta vetemjöl med mandelmjöl för att sänka GI-värdet i maten.
KÖP HÄR: 20% rabatt på ekologiskt mandelmjöl – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 


Foto: Fotolia

Bär, grönsaker och ägg

Det andra man ska göra är att se till att få i sig tillräckligt med antioxidanter som skyddar fettsyrorna från att härskna i kroppen och ger oss vitaminer och andra bioaktiva ämnen som möjliggör för våra celler att fungera som de ska.

– All mat som innehåller antioxidanter är bra för fettbränningen och minskar vikten.

Dessutom smakar de gott - vad sägs om kryddor, bär, färgglada grönsaker.

– Färgrik mat är superbra, all naturlig mat som inte är färgad är rik på antioxidanter. Och det finns inte bara i grönsaker, äggula är exempelvis fullt av antioxidanter.

Grönsaker

Tomater, paprika, broccoli, spenat - allt som ser färgglatt ut innehåller extra mycket antioxidanter. Grönsaker ger dessutom magen något att jobba med och förbättrar bakteriefloran.

Röda och blå

Både gott och rikt på antioxidanter. Lingon sänker blodsockersvaret, blåbär sänker GI-värdet på måltiden. Lingon och hallon höjer fettförbränningen. Ät till frukost, till mellanmål, till efterrätt eller ta en shot före maten.

Ägg

Äggulan är rik på antioxidanter, har en hög andel protein och ger bra mättnad. Så länge man har ägg hemma finns det mat.

LÄS OCKSÅ: Mosleys 15 råd för att gå ner i vikt

Foto: Colourbox

Rött vin

Avnjutes med måtta.

– Det är intressant, rödvin har ett flertal effekter, dels att det innehåller polyfenoler som ökar energiförbrukningen i levern, ungefär hälften av energin från alkohol avgår som värme.

– Alkohol generellt har en blodsockersänkande effekt och minskar sötsuget.

LÄS OCKSÅ: Läkemedel du aldrig ska ta tillsammans med alkohol

Foto: Colourbox

Rotsaker och potatis

Genom att välja exempelvis rotsaker framför snabba kolhydrater kan man få mat med mer näring och ett lägre GI-värde som ger mättnad längre och ger en flackare blodsockerkurva utan aptitstimulerande berg- och dalbane-tendenser.

Rödbetor, kålrötter, morötter, persiljerötter, palsternacka. Gott, nyttigt och ger lång mättnad.

– Ett tips är att inte skala potatis och rotsaker, ingenting som inte måste skalas. Det ger flera fina effekter - mer fibrer, långsammare kolhydrater och bättre tarmflora, tipsar Fredrik Paulùn.

Vill man servera oskalat kan det vara klokt att välja ekologiska rötter.
LÄS OCKSÅ: Paulún: Därför ska du frossa i sötpotatis

Foto: Colourbox

Det här ska du undvika

Det man ska undvika matmässigt är kost som snabbhöjer kroppens inlagringshormon insulin.

– Det är alltså blodsockerhöjande mat med mycket kolhydrater som socker, snabbmakaroner och pulvermos, säger Fredrik Paulún.

När insulinet frisätts pausas fettförbränningen och cellerna börjar lagra upp den nya näring som är på väg in i systemet.

– Du kan äta pasta om du vill, det är ok, men du måste se att mängden inte är för stor så att måltiden som helhet blir vettig, säger Fredrik Paulún.

Tänk på att hälsa inte bara uppstår vid köksbordet. Det finns starka vetenskapliga bevis för att människokroppen behöver röra på sig för att må bra på insidan.

– Daglig rörelse är oerhört viktig. Varje steg du tar gör att du kan hantera blodsockret bättre och då behövs mindre insulin - och gör du mindre insulin så lagras det in mindre fett.

Man kommer långt med promenader, en cykeltur och kanske lättar löpning om man har en kropp som tål det. Dessutom behövs det styrkeövningar.

– Kanske tre, fyra pass styrketräning i veckan, men det kan vara rätt korta pass, 20 minuters träning räcker långt. Det är det bästa.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här