Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>VIKT

Publicerad 23 aug 2018 09:04

Anette, 71: ”Första gången jag håller vikten långsiktigt”

Anette, 71, om sin livsstilsförändring : "Det är en så stor del av min vardag att jag inte tänker på det"

Anette, 71, om sin livsstilsförändring : "Det är en så stor del av min vardag att jag inte tänker på det"

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Näringsfysiolog Fredrik Paulún står bakom matfilosofin i hälsoappen Wellie.

Näringsfysiolog Fredrik Paulún står bakom matfilosofin i hälsoappen Wellie.

2/2

Foto: Peter Knutson

Förra våren gjorde Anette Borg, 71, en satsning och gick ner tre kilo på sex veckor.

Nu – ett år senare – ligger vikten stabilt. 

– Det här är första gången som jag lyckats hålla vikten långsiktigt. Det har blivit en naturlig del av min vardag, säger hon om livsstilsförändringen.

71-åriga Anette Borg från Järfälla är en aktiv person. Flera gånger i veckan tränar hon på Friskis och Svettis, hon simmar, promenerar och är överlag intresserad och nyfiken på mat och hälsa. När hon förra våren hörde talas om Expressens och Fredriks Paulúns nya hälsoapp Wellie anmälde hon sitt intresse och fick testa en betaversion av appen. Några envisa kilon hade bitit sig fast - och hon var motiverad att komma i en klänning hon inhandlat speciellt för sin 70-årsfest.

– Jag hade en period med mycket stress och kilona satte sig runt magen. Det handlar inte om att jag var överviktig, inte alls, men jag kände inte igen min egen kropp och inga kläder satt bra, har Anette tidigare berättat för Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Kom i form utan att räkna kalorier - så funkar det  

Anette om maten i Wellie: "Jag märker att min kropp mår bra"

Anette började följa kostprogrammet Wellie Easy för att gå ner ett halvt kilo i veckan. Hon åt frukost, lunch och middag enligt programmet. Sex veckor senare - precis i tid för festen - passade plötsligt den där klänningen som hon köpt inför födelsedagen.

Sedan dess har hon fortsatt använda Wellie. Anette följer inte längre något kostprogram slaviskt utan varierar mellan recept från programmen Easy och Quick och receptdatabasen. I planeringsverktyget Min Dag strukturerar hon upp sina dagar och får tips.

– Den är pedagogiskt upplagt och jag lär mig hitta bra alternativ. Receptbanken använder jag som inspirationskälla för god, nyttig och lättlagad mat. 

– Jag märker att min kropp mår bra. Sen tycker jag om att få feedback och pepp utan pekpinnar.

Kom i form utan att räkna kalorier! Läs mer om Wellie och bli medlem här!

Anette märker att hennes kropp mår bra med den nya Wellie-kosten: "Det är små förändringar som över tid gett resultat. Jag är mindre sugen på sött och känner ett större välbefinnande".

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Nu har det blivit en sån stor del av ens vardag att man inte ens tänker på det"

När Anette tidigare testat dieter som 5:2 och GI har de kilon hon gått ner sakta letat sig tillbaka. Skillnaden den här gången är att vikten hållit sig stabil. Hon tror själv att hemligheten är att hon ändrat sina matvanor långsiktigt. 

Frukostsmörgåsarna har bytts ut mot yoghurt, müsli och frukt. Dessutom har hon nästan helt slutat med feta såser och röror.

– Det är enkla, näringsriktiga måltider. Man lär sig vad som är nyttig och bra mat efter ett tag. Nu har det blivit en sån stor del av ens vardag att man inte ens tänker på det, säger Anette Borg.

Några större förändringar Anette gjort är att äta regelbundna måltider och planera mer. Hon berättar att hon inte är lika sugen på sötsaker som glass och godis längre:

– Det har blivit så per automatik. Däremot unnar jag mig både ett glas gott vin och mörk choklad. Det är viktigt att unna sig njutning också!

Passa på innan 31 augusti! Testa Wellie gratis i 2 veckor - därefter 99kr/mån  

Anette: "Wellie får hänga med på resan"

Vid de tillfällen då Anette Borg kommit ur rutinerna – på en fjällresa i vintras till exempel – har hon upplevt en skillnad.

– Vi åt mycket smörgås och kaffe på skidutflykterna. Då märkte jag direkt att kroppen inte mådde bra.

I höst stundar flera resor. Bland annat åker hon för att hälsa på sonen i San Francisco i USA.

– Wellie får hänga med på resan för det är en utmaning att äta nyttigt i USA. Det är väldigt behändigt att ha allt i telefonen.

JUST NU SOMMARERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i 2 veckor - därefter 99kr/mån  

"Det tar tid att ändra matvanor men det är aldrig för sent att börja"

Till dig som vill göra en livsstilsförändring råder Anette att börja planera mer och ta kontroll över det du stoppar i dig. Dessutom:

– Våga testa nya recept och smaker. Och ge inte upp! Det tar tid att ändra matvanor men det är aldrig för sent att börja eller att lära sig nytt!

Att följa ett kostprogram i början tror Anette var ett bra sätt att lära sig vad som är bra mat och få in nya goda vanor. Hon får medhåll av Wellies kostexpert, näringsfysiolog Fredrik Paulún:

– Kostprogram är bra för nybörjaren. Man lär sig efter ett tag hur man ska äta och kan då skapa sina egna program.